Wil jij je verdiepen in een bepaald onderdeel binnen je studie? Of droom je van een internationale ervaring? Minoren bieden je de kans je kennis te verbreden of te verdiepen en kunnen je een voorsprong geven op de arbeidsmarkt.

Een minor is een belangrijk onderdeel van je studie aan een hogeschool en volg je meestal in het derde of vierde jaar. De minorruimte omvat 30 studiepunten. Bij een verdiepende minor specialiseer je je in een specifiek deel van je toekomstige beroep. Met een verbredende minor richt je je op meer algemene onderwerpen die relevant zijn voor je toekomstige werk.

HZ Shop locatie Edisonweg Vlissingen

Minor bij de HZ

De HZ heeft een gevarieerd aanbod aan minoren. In voltijd of deeltijd, in het Engels of Nederlands, voor studenten van de HZ én voor studenten van andere hogescholen.

Minor bij een andere hogeschool

Als HZ-student kun je je minor ook volgen bij een andere hogeschool. Lees welke minoren je waar kunt doen en hoe je je voor een externe minor kunt aanmelden.

Minor in het buitenland

Verbreed je horizon met een minor in het buitenland. De HZ heeft een uitstekend netwerk om een semester in een ander land te wonen en te studeren.

Uitgelichte minoren

Een greep uit het minorenaanbod

Bekijk alle minoren
Minor Train de Trainer

Train de Trainer

Jij ontwikkelt een training en geeft die training vervolgens op jouw eigen werkplek of aan deskundigen uit je toekomstige werkveld.

Minor Jeugd- en Gezinsprofessional

Jeugd- en Gezinsprofessional

Als jeugd- en gezinsprofessional zorg jij dat kinderen en jongeren met gedragsproblemen of in onveilige situaties kansen krijgen.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Minor Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

Jij leert om uitdagende en veilige gymlessen te geven aan leerlingen op de basisschool waarbij plezier in bewegen voorop staat.

Minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Jij loopt stage in het specialistisch onderwijs en volgt de ontwikkelingen van bijvoorbeeld leerlingen met autisme of kinderen die hoogbegaafd zijn.

Vervangen Lage Kwaliteit Minor Offshore Renewable Energy

Offshore Renewable Energy

You learn about the developments in renewable energy at sea and do projects on wind and tidal energy and the energy transition.

Minor Onderzoeken en Innoveren

Onderzoeken en Innoveren

Jij gaat een onderzoek uitvoeren voor een bedrijf dat zich bezighoudt met bouwkundige activiteiten en loopt er ook stage.

Minor Nautical Specialties

Nautical Specialties

Als maritiem officier in opleiding doe je extra kennis en ervaring op met onderwerpen die passen bij jouw toekomstplannen.

Minor Verkenning vo/mbo

Verkenning vo/mbo

Je gaat stage lopen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Een semester lang ga je lesgeven in één vak.

Minor Becoming Fit for the Future

Becoming Fit for the Future

Deze minor bestaat uit acht projecten gericht op duurzaamheid. Jij kiest één project en voert dit uit met een team.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Applied Data Science

Applied Data Science

You learn about machine learning and deep learning and participate in a project where data science can provide an answer or solution.

HZ Innovation Studio

You bring innovation to real life projects by applying Design Thinking and generating inspiring ideas in co-creation with others.

Minor Innovative Entrepeneurship

Innovative Entrepeneurship

You learn and experience how to turn your idea into a successful business by combining creativity and critical thinking.

Risk Management, Reporting, Auditing & Taxes

Jij leert hoe je rekening houdt met managementrisico’s, een jaarrekening samenstelt en een fiscale aangifte verzorgt.

Leiderschap in de 21e eeuw

Je leert welke leiderschapsrollen er zijn, hoe leiderschap werkt in de praktijk en hoe jij je eigen leiderschapsvaardigheden kunt ontwikkelen.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Jij ontwikkelt je persoonlijke leiderschap door een probleem dat een patiënt of cliënt ervaart in jouw organisatie, op te lossen.

Minor Acute Zorg Overzichtpagina afbeelding

Acute Zorg

Jij leert hoe je acute zorg verleent aan patiënten met bedreigde vitale functies en kunt die kennis straks in elke zorgomgeving inzetten.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Minor De Herstelgerichte Professional

De Herstelgerichte Professional

Als herstelgerichte professional begeleid jij mensen die langdurige zorg en/of begeleiding nodig hebben om de regie te hebben in hun eigen leven.

Minor Vitale Samenleving

Vitale Samenleving

Je gaat aan de slag met maatschappelijke vraagstukken rondom vitaliteit en zorgt voor creatieve praktijkoplossingen voor gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving.