Minor: Vitale Samenleving

Mentale problemen bij jongeren, prestatiedruk op school, etnische ongelijkheid, armoede. Complexe sociaal-maatschappelijke problemen zoals deze noemen we wicked problems. In de minor Vitale Samenleving verdiep jij je in de oorzaken van wicked problems en in de mensen die door de problemen getroffen worden, en werk je aan innovaties waarmee nieuwe technologieën, diensten of producten kunnen worden ontwikkeld. Je leert om creatief te denken, praktijkgericht onderzoek te doen, samen te werken met andere domeinen en persoonlijk leiderschap te tonen.

De minor volg je bij het Onderzoekscentrum Vitaliteit van de HZ. Samen met een interdisciplinair team van medestudenten ga je aan de slag met een vraag van een opdrachtgever op het gebied van vitaliteit. Tijdens een van de colleges komen opdrachtgevers uit de regio hun opdracht pitchen, zoals het terugdringen van overgewicht bij kinderen of het duurzaam en verantwoord ondernemen van een organisatie. Op jouw project pas je Design Thinking toe, een stappenplan dat je buiten de kaders naar complexe problemen laat kijken. Je leert om te denken vanuit de gebruiker en zijn behoeften. Tijdens je praktijkopdracht maak je ook gebruik van bestaand onderzoek om te onderbouwen waarom je bepaalde keuzes maakt. Deze minor zorgt dat jij een bijdrage kunt leveren aan een omgeving waarin waardevol wordt geleefd, gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Opbouw van de minor Vitale Samenleving

Elke week geeft de docent college over een ander thema. Daarnaast heb je op de lesdagen ruimte om aan je opdracht te werken. Tijdens deze werkcolleges is een docent-onderzoeker aanwezig met wie je kunt sparren over je project. Er zijn regelmatig gastlessen. Sprekers komen van onder andere gemeenten, welzijnsorganisaties, bedrijven en lectoraten.

Met de minor Vitale Samenleving draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Bijdragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg door het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, en aan het voorkomen van voortijdige sterfte door psychische problemen.
  • SDG 11: Bijdragen aan steden en gemeenschappen door ze inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam te maken.
  • SDG 17: Bijdragen aan het wereldwijde partnerschap door maatschappelijke problemen met externe partners vanuit verschillende perspectieven te bekijken en tot innovatieve, duurzame adviezen te komen.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je kunt een passend en innovatief advies voor de praktijk formuleren voor een complex maatschappelijk vraagstuk aan de hand van de fases van Design Thinking.
  • Je kunt door middel van literatuuronderzoek aanbevelingen doen voor de praktijk die bijdragen aan structurele veranderingen.
  • Je kunt samenwerken met andere disciplines en toont persoonlijk leiderschap bij de uitwerking van sociaal maatschappelijke vraagstukken.

Je week ziet er als volgt uit:

  • Maandag en woensdag les op de HZ.
  • De overige dagen werk je aan je opdracht.

Voor deze minor is geen verplichte literatuur.

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Eindpresentatie (50%). Met je werkgroep geef je een mini-symposium voor jullie opdrachtgever, docenten en medestudenten over jullie bevindingen van de praktijkopdracht.
  • Literatuurstudie (30%). Je bestudeert bestaande onderzoeken en past de resultaten toe op jouw praktijkopdracht.
  • Testimonial (20%). In een vlog of filmpje geef je jouw reflectie op de samenwerking en je persoonlijk leiderschap binnen de werkgroep.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Het is mogelijk om deze minor in deeltijd te volgen. Er geldt wel een voltijdsbelasting.

De minor loopt van 3 februari 2025 tot en met 4 juli 2025.

Aanmelden kan van 15 september 2024 tot en met 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Sybren Slimmen

Sybren Slimmen

Docent minor Vitale Samenleving

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Sybren Slimmen, docent minor Vitale Samenleving.

Mail Sybren

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Minor De Herstelgerichte Professional

De Herstelgerichte Professional

Als herstelgerichte professional begeleid jij mensen die langdurige zorg en/of begeleiding nodig hebben om de regie te hebben in hun eigen leven.

Portret van HZ student

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?