Heb je geen geschikt diploma om toegelaten te worden tot een opleiding? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een toelatingsonderzoek doen. Dit heet ook wel de 21+ toets en officieel “colloquium doctum”. Je moet 21 jaar of ouder zijn op het moment dat je start met de opleiding. Je kunt voor alle opleidingen bij HZ dit toelatingsonderzoek doen.

De 21+ toets wordt afgenomen door Aob Compaz. Dit is een onafhankelijk onderzoeksbureau in Rotterdam. De 21+ toets wordt dus niet door HZ zelf afgenomen.

Als je weet welke opleiding je wilt volgen, dan meld je je aan in Studielink. Tijdens het aanmelden geef je bij “vooropleiding” de optie “anders” aan. Vervolgens kies je voor “colloquium doctum (00601)”.

Vervolgens vraag je bij Aob Compaz een toelatingsonderzoek aan.

Je kunt je voor een opleiding aanmelden tot 1 mei. Dit betekent dat je ook uiterlijk 1 mei in Studielink moet aangeven dat je een toelatingsonderzoek wilt afleggen. Als je geslaagd bent, lever je de rapportage van AOB Compaz uiterlijk 1 september in bij het HZ Studentenbureau.

Om de toets af te nemen moet je een bepaald bedrag betalen. Dit kun je vinden bij Aob Compaz.

Het toelatingsonderzoek bestaat uit een capaciteitentest en een persoonlijkheidsvragenlijst. Er worden geen schoolvakken getoetst. Je kan er niet voor leren. Je kan wel oefenen via de website van Aob Compaz.

Blogs over het toelatingsonderzoek

Lees over de ervaringen van onze studenten met het toelatingsonderzoek 21+.

26 oktober Leestijd: 3 min.

Een hbo-studie starten zonder diploma, kan dat?

30 mei Leestijd: 4 min.

Toelatingsonderzoek naar het hbo: de 21+ test