Wil jij graag naar het buitenland tijdens je studie? Als je een opleiding volgt aan de HZ heb jij de kans om in je derde jaar een semester naar een ander land te vertrekken, bijvoorbeeld voor een stage over de grens of een minor aan een buitenlandse universiteit.

Hiken in Vancouver, een terrasje pakken in Sevilla, een huskytocht in Finland of languit met je studieboek op het strand in Thailand. Naar het buitenland gaan is een groot avontuur! Je bent in een andere cultuur, leert een nieuwe taal, maakt nieuwe vrienden, reist rond samen met studenten uit allerlei landen en komt terug met een rugzak vol ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Daarnaast verbreed je jouw horizon, bouw je een internationaal netwerk op en is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling. En het leuke is: je kiest zelf waar je heen gaat.

Maar ook als je op de HZ blijft heeft jouw studie een internationaal tintje. Zo’n 500 studenten van over de hele wereld volgen een opleiding aan de HZ. Oh, en wist je dat je sommige studies ook geheel in het Engels kunt volgen? Zo heb jij direct een streepje voor op de internationale arbeidsmarkt.

In het derde jaar van de opleiding kun je een minor volgen. Dit kan dus ook bij een buitenlandse partnerinstelling waarmee de HZ een uitwisselingsovereenkomst heeft. Als HZ-'uitwisselingsstudent' studeer je dan, in plaats van in Vlissingen of Middelburg, een semester in het buitenland. Hiervoor betaal je geen extra collegegeld. Lang niet gek, toch, om bijvoorbeeld eens een half jaar in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden, Amerika, Canada of Zuid-Korea te studeren?

En het vakkenpakket? Dat kies je vaak zelf uit! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je meer te gaan verdiepen in een specifiek onderwerp. Je kunt ook vakken kiezen die niet direct met je major te maken hebben.

Een stage kun je in principe over de gehele wereld doen. De HZ kan je hierbij uitstekend helpen. Het HZ International Office heeft een uitgebreid netwerk in verschillende landen en je krijgt toegang tot de online database met stageplaatsen in het buitenland. Je mag natuurlijk ook zelf een bedrijf aanschrijven. Het enige wat jij dan nog moet doen: solliciteren voor jouw droomstage.

Droom jij van een internationale carrière? De HZ biedt meerdere opleidingen aan met een internationaal tintje. Volg bijvoorbeeld de opleiding Chemie, ICT of Watermanagement geheel in het Engels. Of wat dacht je van een studie International Business of Tourism Management? Bij deze opleidingen komen je medestudenten van over de hele wereld en studeer jij in een internationale omgeving.

Bekijk hier direct alle internationale opleidingen

Voorbereiden op je studie of stage in het buitenland

Vertrek jij graag tijdens je studie naar het buitenland voor een stage of minor? Dan is het slim om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Zorg ervoor dat je alle vakken hebt afgerond en dat je stage is goedgekeurd. Verdiep je in de vakken die je in het buitenland kunt volgen en of je hiervoor studiepunten kunt krijgen. Daarnaast zoek je natuurlijk nog onderdak, heb je misschien een visum nodig en hoe zit het eigenlijk met aanmelden? Het HZ International Office helpt je graag bij het hele proces.

Meer informatie over studie of stage in het buitenland is te vinden op deze pagina. Daarnaast wordt ook 2 keer per jaar een informatieavond georganiseerd. Informatie hierover is te vinden op dezelfde pagina.

Foto van Giulia, student Tourism Management bij een tulpenveld

"Dankzij de opleiding heb ik veel nieuwe mensen ontmoet van over de hele wereld."

Lees het hele verhaal

Volg onze studenten in het buitenland @studyabroad