Hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, overbevissing, vervuiling en plastic soep? Hoe stroomt regenwater na een hevige bui weg zonder overlast te veroorzaken? Hoe blijft een stad leefbaar ondanks extreme hitte? En hoe zorg je voor voldoende schoon drinkwater voor onze groeiende wereldbevolking? Deze uitdagingen spelen wereldwijd. Vooral in deltagebieden waar rivieren en zee samenkomen en het land onder de zeespiegel ligt.

Als watermanager bedenk jij de oplossingen
Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft op dit moment in delta’s. Naar verwachting zal dit percentage in 2050 zelfs oplopen tot 70%. Watermanagers bedenken oplossingen voor uitdagingen voor ons watersysteem en de effecten van klimaatverandering hierop. Hoe wil jij jouw steentje bijdragen aan voldoende zoet water, schone zeeën, gezonde ecosystemen, waterveiligheid en een klimaatbestendige leefomgeving?

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding Watermanagement heb je alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Alle drie de studieroutes leiden je op voor een specifieke richting binnen het vakgebied watermanagement. In het eerste half jaar krijg je een aantal basisvakken en leer je wat de drie tracks inhouden. Hier kun je kiezen voor Nederlands- of Engelstalig. Vervolgens maak je een keuze voor een track en ga je je vanaf het tweede semester verdiepen in die track. Vanaf semester 2 hebben alle studenten les in het Engels.

Aquatische Ecotechnologie

Je leert over kwaliteit en kwantiteit van zoet- en zout water en welke technologieën er zijn om…

Delta Management

Als deltamanager leer je hoe je een toekomstbestendige visie en strategie vormt voor kusten en…

Spatial Planning & Design

Je leert hoe je een gebied zo optimaal mogelijk inricht en ontwerpt. Klimaatverandering en de…

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Watermanagement vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Isabel, Student Watermanagement

Watermanagement: Isabel vertelt over de opleiding

Lees het verhaal van Isabel
Niels, Student Watermanagement

Watermanagement: Niels ging van de universiteit naar het hbo om te werken in de praktijk

Lees het verhaal van Niels
Martijn, Student Watermanagement

Watermanagement: Martijn koos de studieroute Spatial Planning & Design

Lees het verhaal van Martijn

Watermanagement in 3 jaar

Met je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor het Engelstalige driejarig traject van de opleiding. Hiervoor moet je voldoen aan de toelatingseisen. Kies je voor dit traject, dan kom je in een klas met internationale studenten.

Lars, Student Watermanagement

Watermanagement: Lars volgt de verkorte route dankzij zijn vwo-diploma

Voor de start van de opleiding kies je voor een studieroute: Aquatische Ecotechnologie, Delta Management of Spatial Planning & Design. Dit doe je in overleg met de opleiding. Je start in jaar twee van de opleiding. Het kan voorkomen dat je nog wat moet bijleren over de onderwerpen die je hebt gemist in jaar 1. In jaar 3 (jouw 2e jaar) loop je stage en volg je een minor naar keuze in Nederland of in het buitenland. In het laatste jaar zorg je voor een extra verdieping in je vakgebied via projecten en colleges. Ook doe je een afstudeeronderzoek in het beroepenveld.

Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je zowel je bachelor- als masterdiploma in 4,5 jaar halen.

Bob, River Delta Development

Master River Delta Development: Bob tells you about his studies

Michelle, Alumnus River Delta Development

Michelle is afgestudeerd aan de master River Delta Development

Het driejarig traject van Watermanagement is Engelstalig. Om in het tweede jaar te kunnen starten heb je een vwo-diploma (of internationaal gelijkwaardig diploma) nodig. Voor de studieroute AET moet je N&T of N&G als profiel hebben en je moet scheikunde, biologie en Engels met een voldoende hebben afgesloten. Voor de studieroute DM ben je toelaatbaar met een N&T, N&G of E&M profiel en je moet Engels met een voldoende hebben afgesloten. Heb je interesse, dan heb je altijd eerst een intakegesprek tijdens de studiekeuzecheck.

Interesse? Je meldt je aan voor de reguliere opleiding in Studielink. Je neemt meteen contact op met de receptie van Het Groene Woud in Middelburg via domeinbureautwe@hz.nl, met de vermelding dat je wilt instromen in het verkorte programma van de opleiding Watermanagement. Vervolgens vormen je toelating, motivatie en studiekeuze het onderwerp van een gesprek met een studiecoach. Neem ruim op tijd contact op met de opleiding (liefst voor 1 juli), want na 1 september is het niet meer mogelijk om in het tweede jaar in te stromen!

Watermanagement uitgelegd

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Waarom kiezen voor Water Management?

Hoor van studenten waarom deze opleiding perfect voor jou is!

TIm vertelt over zijn ervaringen bij de HZ

"Op de HZ kan ik het beste uit mezelf halen"

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Watermanagement? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Watermanagement.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld heb je kosten voor bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn voor het 1e, 2e en 4e jaar ongeveer €300,- per jaar. In het derde jaar heb je geen extra kosten.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naardomeinbureautwe@hz.nl of bel 0118-489890.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Met je diploma Watermanagement op zak, kun je aan de slag bij bedrijven, overheden, maar ook in de non-profit sector. De beroepen zijn afhankelijk van je afstudeerrichting. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën.

Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • River Delta Development
    Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je je bachelor- als masterdiploma in 5,5 jaar halen.
  • Doorstuderen in Nederland of het buitenland
    Er zijn meerdere masters, nationaal en internationaal, die je kunt volgen na de opleiding Watermanagement. Vraag je studiecoach naar de mogelijkheden!
Sabine, Student River Delta Development

Van bachelor naar master: Sabine deelt haar ervaringen

Accredited study programme

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Watermanagement nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Watermanagement in de praktijk

Je werkt tijdens projecten en opdrachten vaak voor echte opdrachtgevers. Zo sluit je opleiding goed aan op je latere werk. Benieuwd wat voor soort projecten je gaat doen? Bekijk het hieronder!

Nieuw: het Joint Research Center Zeeland

Het JRCZ is een gloednieuw onderzoeksinstituut dat is gebouwd naast de HZ-locatie in Middelburg.…

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

River Delta Development (MSc)

De Engelstalige master River Delta Development is een unieke joint degree van drie hogescholen met…

Global Project and Change Management

Wil jij graag bijdragen aan een duurzame wereld en zoek je een internationale uitdaging? Raken de…

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? In het bepalen hoe hoog en…