Bachelor

Watermanagement

Watermanagement

Hoe stroomt regenwater na een hevige bui weg zonder overlast te veroorzaken? Of hoe blijft een stad leefbaar ondanks extreme hitte? Hoe zorg je voor voldoende schoon drinkwater voor onze groeiende wereldbevolking? En hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, overbevissing, vervuiling en plastic soep? Deze uitdagingen spelen wereldwijd. Vooral in deltagebieden waar rivieren en zee samenkomen en het land onder de zeespiegel ligt.

Als watermanager bedenk jij de oplossingen
De helft van de wereldbevolking leeft op dit moment in delta’s. Naar verwachting zal dit percentage in 2050 zelfs oplopen tot 70%. Watermanagers bedenken oplossingen voor uitdagingen voor ons watersysteem en de effecten van klimaatverandering hierop. Hoe wil jij jouw steentje bijdragen aan voldoende zoet water, schone zeeën, gezonde ecosystemen, waterveiligheid en een klimaatbestendige leefomgeving?

Lees meer

Studieroutes

Bij de opleiding Watermanagement heb je alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Alle drie de studieroutes leiden je op voor een specifieke richting binnen het vakgebied watermanagement. Je hebt de keuze uit:

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 3 of 4 jaar
 • Nederlands / Engels
 • Middelburg
Studieroutes

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding Watermanagement heb je alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Alle drie de studieroutes leiden je op voor een specifieke richting binnen het vakgebied watermanagement. In het eerste half jaar krijg je een aantal basisvakken en leer je wat de drie tracks inhouden. Vervolgens maak je een keuze voor een track en ga je je vanaf het tweede semester verdiepen in die track.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Watermanagement nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Watermanagement vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Driejarig traject

Watermanagement in 3 jaar

Voor wie?

Met je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor het Engelstalige driejarig traject van de opleiding. Hiervoor moet je voldoen aan de toelatingseisen. Kies je voor dit traject, dan kom je in een klas met internationale studenten. Let op: dit traject is niet beschikbaar voor Spatial Planning & Design.

Opbouw

Voor de start van de opleiding kies je voor een studieroute: Aquatische Ecotechnologie, Delta Management of Spatial Planning & Design. Dit doe je in overleg met de opleiding. Je start in jaar twee van de opleiding, waarbij je de lessen volgt van jaar 2. Het kan voorkomen dat je nog wat moet bijleren over de onderwerpen die je hebt gemist in jaar 1. In jaar 3 (jouw 2e jaar) loop je stage en volg je een minor naar keuze in Nederland of in het buitenland. In het laatste jaar zorg je voor een extra verdieping in je vakgebied via projecten en colleges. Ook doe je een afstudeeronderzoek in het beroepenveld.

Master

Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je zowel je bachelor- als masterdiploma in 4,5 jaar halen.

Michelle
"It feels more like flexible working than studying."
Lees het hele verhaal van Michelle
Bob
"I hope to contribute to changes in the environment, which is strongly reflected in this master."
Lees het hele verhaal van Bob

Toelating

Het driejarig traject van Watermanagement is Engelstalig. Om in het tweede jaar te kunnen starten heb je een vwo-diploma (of internationaal gelijkwaardig diploma) nodig. Voor de studieroute AET moet je N&T of N&G als profiel hebben en je moet scheikunde, biologie en Engels met een voldoende hebben afgesloten. Voor de studieroute DM ben je toelaatbaar met een N&T, N&G of E&M profiel en je moet Engels met een voldoende hebben afgesloten. Heb je interesse, dan heb je altijd eerst een intakegesprek tijdens de studiekeuzecheck.

Aanmelden

Interesse? Je meldt je aan voor de reguliere opleiding in Studielink. Je neemt meteen contact op met de receptie van Het Groene Woud in Middelburg via receptiegw@hz.nl, met de vermelding dat je wilt instromen in het verkorte programma van de opleiding Watermanagement. Vervolgens vormen je toelating, motivatie en studiekeuze het onderwerp van een gesprek met een studiecoach. Neem ruim op tijd contact op met de opleiding (liefst voor 1 juli), want na 1 september is het niet meer mogelijk om in het tweede jaar in te stromen!

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Watermanagement? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Watermanagement.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Course description

Read more detailed course information in our Academic and Examination Regulation.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld heb je kosten voor bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn voor het 1e, 2e en 4e jaar ongeveer €300,- per jaar. In het derde jaar heb je geen extra kosten.

Pre-arrival information and studying in The Netherlands

Visa, health insurance, accomodation and a Dutch bank account. You need to arrange quite some things when you decide to study abroad. Read all about it here. And what it's like to study in the Netherlands? And what is Middelburg like? Read all about Zeeland, the Netherlands and HZ.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding Watermanagement via receptiegw@hz.nl. Vermeld in het onderwerp van je mail dat je mailt voor de opleiding Watermanagement, dan kunnen we je mail sneller beantwoorden.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Watermanagement nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Beroepen

Met je diploma Watermanagement op zak, kun je aan de slag bij bedrijven, overheden, maar ook in de non-profit sector. De beroepen zijn afhankelijk van je afstudeerrichting. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën.

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

 • River Delta Development
  Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je je bachelor- als masterdiploma in 5,5 jaar halen.
 • Doorstuderen in Nederland of het buitenland
  Er zijn meerdere masters, nationaal en internationaal, die je kunt volgen na de opleiding Watermanagement. Vraag je studiecoach naar de mogelijkheden!
Sabine
"Deze specifieke master is heel uniek. We studeren maar één dag in de week in de klas en de overige tijd werk je in living labs aan innovatieve projecten."
Lees het hele verhaal van Sabine

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

@hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan