Naar het buitenland

Wil jij graag naar het buitenland tijdens je studie? Als je een opleiding volgt aan de HZ heb jij de kans om in je derde jaar een semester naar een ander land te vertrekken, bijvoorbeeld voor een stage over de grens of een minor aan een buitenlandse universiteit.

Hiken in Vancouver, een terrasje pakken in Sevilla, een huskytocht in Finland of languit met je studieboek op het strand in Thailand. Naar het buitenland gaan is een groot avontuur! Je bent in een andere cultuur. leert een nieuwe taal, maakt nieuwe vrienden, reist rond samen met studenten uit allerlei landen en komt terug met een rugzak vol ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Daarnaast verbreed je jouw horizon, bouw je een internationaal netwerk op en is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling. En het leuke is: je kiest zelf waar je heen gaat.

Kylian Student HBO-ICT "Het International Office van de HZ heeft mij enorm geholpen om alles te regelen: een onderkomen, vakkenpakket kiezen, enzovoorts. Echt top!" Lees het verhaal van Kylian

Maar ook als je op de HZ blijft heeft jouw studie een internationaal tintje. Zo’n 500 studenten van over de hele wereld volgen een opleiding aan de HZ. Oh, en wist je dat je sommige studies ook geheel in het Engels kunt volgen? Zo heb jij direct een streepje voor op de internationale arbeidsmarkt.

Minor in het buitenland

In het derde jaar van de opleiding kun je een minor volgen. Dit kan dus ook bij een buitenlandse partnerinstelling waarmee de HZ een uitwisselingsovereenkomst heeft. Als HZ-'uitwisselingsstudent' studeer je dan, in plaats van in Vlissingen of Middelburg, een semester in het buitenland. Hiervoor betaal je geen extra collegegeld. Lang niet gek, toch, om bijvoorbeeld eens een half jaar in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden, Amerika, Canada of Zuid-Korea te studeren?

En het vakkenpakket? Dat kies je vaak zelf uit! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je meer te gaan verdiepen in een specifiek onderwerp. Je kunt ook vakken kiezen die niet direct met je major te maken hebben.

Stage in het buitenland

Een stage kun je in principe over de gehele wereld doen. De HZ kan je hierbij uitstekend helpen. Het HZ International Office heeft een uitgebreid netwerk in verschillende landen en je krijgt toegang tot de online database met stageplaatsen in het buitenland. Je mag natuurlijk ook zelf een bedrijf aanschrijven. Het enige wat jij dan nog moet doen: solliciteren voor jouw droomstage.

Internationale opleidingen

Droom jij van een internationale carrière? De HZ biedt meerdere opleidingen aan met een internationaal tintje. Volg bijvoorbeeld de opleiding Chemie, ICT of Watermanagement geheel in het Engels. Of wat dacht je van een studie International Business of Tourism Management? Bij deze opleidingen komen je medestudenten van over de hele wereld en studeer jij in een internationale omgeving.

Bekijk hier direct alle internationale opleidingen

Meer studenten aan het woord

Wil jij graag een minor of stage doen in het buitenland? Deze studenten gingen je voor! Ben jij benieuwd hoe ze dat hebben ervaren en waar ze heen zijn geweest? Ze vertellen het je graag zelf.

Giulia student Tourism Management "Dankzij de opleiding heb ik veel nieuwe mensen ontmoet van over de hele wereld." Lees het hele verhaal van Giulia
Jessy Vierdejaarsstudent Human Resource Management "Voor mijn minor heb ik op Capilano University in Vancouver verschillende vakken gevolgd. Ik voelde mij als een kind in een snoepwinkel toen ik mijn vakken mocht kiezen." Lees Jessy haar hele verhaal

Voorbereiden op je studie of stage in het buitenland

Vertrek jij graag tijdens je studie naar het buitenland voor een stage of minor? Dan is het slim om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Zorg ervoor dat je alle vakken hebt afgerond en dat je stage is goedgekeurd. Verdiep je in de vakken die je in het buitenland kunt volgen en of je hiervoor studiepunten kunt krijgen. Daarnaast zoek je natuurlijk nog onderdak, heb je misschien een visum nodig en hoe zit het eigenlijk met aanmelden? Het HZ International Office helpt je graag bij het hele proces.

Pre-Departure avond

Ieder jaar organiseert het HZ International Office een Pre-Departure avond. Studenten die het jaar daarna in het buitenland gaan studeren en/of stage gaan lopen, worden hiervoor uitgenodigd, net als hun ouders. Op deze avond bereiden onze medewerkers de studenten zo goed mogelijk voor op hun verblijf in het buitenland.

Hier kun je alvast de presentaties bekijken:
- Minor Studie Buitenland
- Stage buitenland

Financiën en beurzen 

Om je buitenlandse stage of minor te kunnen betalen, start je met het opstellen van een begroting. Verder bestaan er diverse beurzen om de financiering makkelijker te maken.

Hieronder vind je een aantal van de beurzen die je via de HZ kunt aanvragen:

  • Erasmus+-beurs: voor studie/stage (ruwweg binnen Europa, behalve Nederland)
  • HZ-beurs: voor studie/stage buiten Europa
  • Holland Scholarship: voor studie/stage buiten Europa
  • VSB-fondsbeurs: als je in het buitenland nog een Master wilt doen

Om voor een beurs in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het HZ International Office kan je hierover informeren. Meer informatie over de beurzen is ook te vinden op MyHZ na aanmelding.

Verzekeringen

Jij kiest zelf welke verzekering het best past bij jouw verblijf in het buitenland. Informatie over de benodigde verzekeringen krijg je via MyHZ. Voor je vertrek naar het buitenland krijg je ook meer informatie over verzekeringen tijdens de Pre-Departure avond.

Veiligheid en calamiteiten

HZ werkt samen met International Security Partners (ISP). ISP biedt 24/7 ondersteuning aan HZ-studenten in het buitenland als zich calamiteiten voordoen. Hun alarmnummer is: +(31)-(0)320-331343. Zij hebben voor HZ ook een gids over veiligheid geschreven met veel praktische tips.

Video presentatie ISP - Veiligheid
Presentatie ISP - Veiligheid
Q & A document ISP

Handige apps en websites

Hieronder vind je handiger apps en websites over reizen en verblijven in het buitenland.

- Over vaccinatie tegen het coronavirus
- Over het Digitaal Corona Certificaat voor reizen binnen Europa
- CoronaCheckApp
- KopieID app
- Reisapp BZ
- Re-open EU
- GGD reist mee
- Douane app
- WilWeg
- Off line maps

Contact

Wil je meer informatie over studeren of stage lopen in het buitenland, dan kun je altijd contact opnemen met het HZ International Office

  • Voor vragen over de minor Studie Buitenland, kun je contact opnemen met Johannetta van den Broek, via jvlies@hz.nl
  • Voor vragen over stage in het buitenland, kun je contact opnemen met Astrid Umbgrove, via astrid.umbgrove@hz.nl
  • Voor vragen over beurzen: grants@hz.nl