Je hebt de keuze gemaakt: je kiest voor een deeltijdopleiding aan de HZ. Om je in te schrijven voor een studie volg je een aantal stappen.

Snel naar

Stap 1: Check de toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding gelden een aantal toelatingseisen. Check of je aan deze eisen voldoet.

Je wordt toegelaten met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Wanneer je een deeltijdopleiding gaat volgen aan de HZ, heb je een relevante werkplek nodig. Wat je leert tijdens je studie, pas je direct toe op je werkplek. Vervolgens toon je aan dat wat je hebt geleerd kent of kunt. Vanuit je werk heb je een praktijkbegeleider nodig die je ondersteunt.

Als je geen baan hebt die aansluit bij je deeltijdopleiding ga je op zoek naar een oplossing. Je kunt je leeromgeving vergroten met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of stages. Een docent van de opleiding kan jou hierbij adviseren.

Check op de webpagina van jouw gekozen opleiding of er aanvullende toelatingseisen zijn voor je werkplek.

Op basis van ervaring en eerdere opleiding(en) kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze vrijstellingen kun je pas aanvragen en verzilveren bij de start van de opleiding. Tijdens een intakegesprek kunnen we wel een inschatting maken.

Wanneer je uit het buitenland komt en geen geldig Nederlands diploma hebt, moet je een buitenlands diploma op minimaal mbo niveau 4 of havo-niveau hebben. Welke dat zijn vind je op deze lijst van diploma's. Ook moet je aantonen dat je alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2-II behaald hebt als je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen. Meer informatie over het Staatsexamen NT2-II vind je op de website van College voor Toetsen en Examens.

Deze taaleis geldt ook voor studenten met een in Suriname of in landen die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden behaald MBO-4 of gelijkwaardig diploma. Kom je uit Vlaanderen? Dan hoef je deze toets niet te maken.

Stap 2: Meld je aan in Studielink

Meld je aan voor een opleiding via Studielink. Studielink is het landelijke, online systeem om je aanmelding, uitschrijving, persoonlijke gegevens zelf te regelen en/of te wijzigen.

Het is mogelijk om je tot 1 september aan te melden voor een opleiding. We raden je aan om je aan te melden voor de landelijke deadline van 1 mei, zo is er genoeg tijd om alles te regelen voor de start van je opleiding.

Meld je aan

Stap 3: Activeer je HZ-account

Na aanmelding ontvang je een mail om jouw HZ-account te activeren. Met dit account kun je inloggen bij verschillende systemen

HZ Learn

HZ Learn is het online leersysteem van HZ. Met je HZ-account kun je inloggen. Je krijgt toegang tot de informatie van jouw opleiding. Dit is de plek waar je meer informatie vindt over de start van je studie en waar docenten regelmatig updates plaatsen.

MyHZ

MyHZ is de online portal waar je algemene informatie vindt over studeren aan HZ. Denk aan nieuwsberichten, informatie als je ondersteuning nodig hebt, het reserveren van ruimtes en nog heel veel meer.

Stap 4: Regelen van financiering

Alles over de kosten van je opleiding en de financiering ervan vind je op deze informatiepagina.

Stap 5: Start jouw studie aan de HZ!

Het studiejaar wordt feestelijk gestart met de HZ Kick-Off. Tijdens je eerste week op HZ leer je je medestudenten en docenten kennen. Je ontvangt alle informatie over je opleiding. De dag dat je op HZ wordt verwacht verschilt per opleiding. Voorafgaand aan deze week ontvang je een uitnodiging per e-mail.

Maak alvast kennis met de HZ via social media

Deeltijd studenten samen aan een tafel vanaf bovenaf