Wil jij graag beginnen aan een hbo-opleiding? Dan heb je al genoeg om uit te kiezen! Want wat ga je studeren? En welke soort opleiding ga je eigenlijk doen? Zo heb je bij de HZ keuze uit een associate degree, bachelor of master. Benieuwd welk type opleiding bij jou past? We leggen je graag de verschillen uit.

Associate degree

De Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. Het niveau zit tussen een mbo-4 opleiding en hbo-bachelor in. Het voordeel van een Ad is dat je na twee jaar al een diploma hebt behaald. Met je diploma krijg je de internationaal erkende titel 'Associate degree'. Dit opleidingstype is perfect voor mbo-4 studenten en mensen met een aantal jaar werkervaring die graag hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Maar ook voor havisten die niet direct een vierjarige studie willen doen, is een Ad interessant. En ben je na het afronden van je Ad nog niet uitgeleerd? Dan kun je altijd nog doorstromen naar een aansluitende hbo-bachelor.

Bekijk hier onze Associate degrees

Bachelor

Heb jij je mbo-, havo- of vwo-diploma? Dan kun je starten aan een bacheloropleiding. Een bachelor is een vierjarige hbo-studie, waarbij jij wordt klaargestoomd voor een flitsende carrière. Tijdens je bachelor werk je samen met je medestudenten aan projecten uit de praktijk en doe je relevante werkervaring op door middel van stages. Zo ontwikkel jij jezelf tot een echte professional in jouw vakgebied. Na het behalen van je diploma mag jij jezelf 'Bachelor' noemen, een graad die internationaal erkend is. En wil je daarna nog meer leren? Kies dan na je bachelorstudie voor een master.

Bekijk hier onze bacheloropleidingen

Master

Wil jij jouw kennis verdiepen en je specialiseren op een bepaald gebied? Kies dan voor een master. Je kunt een professionele masteropleiding volgen na je bachelor of als je al een aantal jaar werkervaring hebt opgedaan. Het grote voordeel van een master aan het hbo is de directe link met de praktijk. Afgestudeerd? Dan mag jij vanaf nu de internationaal erkende mastertitel voeren achter je naam.

Bekijk hier onze masteropleidingen

Voltijd of deeltijd studeren

Ga je studeren aan het hbo? Dan heb je vaak de keuze uit verschillende opleidingsvormen: voltijd of deeltijd. Kies je voor voltijd, dan volg je in principe elke dag lessen, loop je stages en doe je aan zelfstudie. Wanneer je je studie in deeltijd volgt, combineer jij jouw studie met je baan. Die baan kan in hetzelfde vakgebied zijn, maar dat hoeft niet.

Meer over studeren in voltijd
Meer over studeren in deeltijd