Studeren aan een hogeschool kost geld. Je betaalt ieder jaar collegegeld bij de HZ. Hoeveel dat is, hangt af van jouw situatie. Lees hieronder alles over de kosten van een hbo-studie.

Hoeveel collegegeld betaal ik?

Het collegegeld is een vast bedrag per jaar. Welk collegegeld je betaalt is afhankelijk van bijvoorbeeld de opleidingsvorm (voltijd, deeltijd of duaal), je nationaliteit en eerder behaalde diploma's.

Heb je nog geen bachelor- of masterdiploma behaald in het hoger onderwijs en heb je een EU/EER, Zwitserse of Surinaamse nationaliteit, dan betaal je het wettelijk tarief.

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld of start je voor het eerst met een deeltijd opleiding? Dan gelden de tarieven voor het instellingscollegegeld.

Wil jij weten wat het collegegeld is voor de opleiding die jij wilt gaan volgen? Maak dan gebruik van de collegegeldmeter. Deze berekent automatisch het collegegeld dat op jouw situatie van toepassing is.

Vanaf het studiejaar 2024-2025 (per 1 september 2024) wordt de halvering van het collegegeld stopgezet. Hier had je recht op als je voor het eerst startte met een opleiding aan het hoger onderwijs.

Ben je in studiejaar 2023-2024 gestart met de opleiding Leraar Basisonderwijs? Dan heb je ook in studiejaar 2024-2025 nog recht op een halvering van het wettelijke collegegeld.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ga naar de collegegeldmeter

Alles over het betalen van je collegegeld

Wil jij je collegegeld in één keer betalen of liever maandelijks? Bekijk hieronder welke situatie op jou van toepassing is.

Op Studielink kun je een digitale machtiging afgeven om het collegegeld te regelen. Met deze machtiging geef je de HZ toestemming het collegegeld automatisch te incasseren.

De HZ biedt twee mogelijkheden aan om het collegegeld te voldoen:

  • betaling in één keer: het gehele bedrag aan collegegeld wordt dan rond 25 september geïncasseerd.
  • betaling in 10 gelijke termijnen: vanaf eind september wordt maandelijks het termijnbedrag geïncasseerd. De administratiekosten van €24 worden bij de eerste termijn automatisch geïncasseerd.

Met je DigiD log je in op Studielink. Hier kun je je betaalgegevens invoeren en in hoeveel termijnen je wenst te betalen. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je via Studielink een e-mail om de digitale machtiging te bevestigen. Kijk voor meer informatie ook op Studielink.

Hiervoor kies je op Studielink voor 'digitale machtiging'. Je geeft aan dat je zelf gaat betalen en bevestigt dit. Daarna stuur je een e-mail naar debiteuren@hz.nl onder vermelding van je studentnummer. De HZ stuurt je vervolgens een formulier, dat je laat ondertekenen en stempelen door je werkgever.

Let op: Voor aanvang van elk studiejaar moet dit opnieuw worden aangevraagd.

Zodra je dit formulier retour hebt gestuurd aan debiteuren@hz.nl sturen wij een factuur voor de betaling van het collegegeld naar jouw werkgever. Tegelijkertijd passen wij de betalingsgegevens in jouw HZ studentaccount aan. Hiermee vervalt jouw digitale machtiging en wijzigt deze naar betaling door de werkgever.

Voor de betaling van het collegegeld via Studielink heb je een bankrekening nodig in een land behorend tot het SEPA-gebied.
Let op: Aruba, Curacao en Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba behoren niet tot dit SEPA-gebied.

Heb je geen bankrekening binnen het SEPA-gebied en wil je in termijnen betalen, vraag dan zo spoedig mogelijk na aankomst in Nederland een bankrekening aan. Voer de gegevens hiervan vóór 1 september in op Studielink.

Heb je geen bankrekening binnen het SEPA-gebied en kun of wil je deze niet aanvragen, dan moet je het collegegeld in één keer betalen vóór 1 september. Een factuur hiervoor kun je aanvragen via csa@hz.nl

Mogelijkheden financiering

Je hebt verschillende mogelijkheden om je studie te financieren, zoals het aanvragen van studiefinanciering.

Wanneer je gaat studeren aan een voltijd opleiding kun je studiefinanciering aanvragen via DUO. In deze video geven we een korte toelichting over de verschillende vormen van studiefinanciering.

Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Heb je geen recht meer op studiefinanciering en ben je jonger dan 55? Dan is er het levenlanglerenkrediet. Dit is een lening van de overheid die je binnen 15 jaar terugbetaalt. Voor de lening geldt dezelfde rente als voor studenten met recht op studiefinanciering. Je komt voor dit krediet in aanmerking als je bijvoorbeeld aan je tweede bachelor begint. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Combineer je je studie met de zorg voor een kind en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Studiematerialen, excursies, studiereizen en levensonderhoud

Als je gaat studeren, moet je rekening houden met bijkomende kosten, naast het collegegeld. Als je start met je studie heb je boeken nodig. Een laptop is ook erg handig. Ga je op kamers? Dan moet je rekening houden met je kamerhuur, levensonderhoud en verzekeringen. De kosten voor excursies en studiereizen verschillen per opleiding. Ga hier naar jouw opleidingspagina