Studeren aan een hogeschool kost geld. Je betaalt ieder jaar collegegeld bij de HZ. De hoogte daarvan hangt af van jouw situatie. Lees hieronder alles over de kosten van een hbo-studie.
Hoeveel collegegeld betaal ik?
Het collegegeld is een vast bedrag per jaar. De hoogte van jouw collegegeld hangt onder meer af van de opleidingsvorm (voltijd, deeltijd of duaal), je nationaliteit en eerder behaalde diploma's.
Heb je nog geen bachelor- of masterdiploma behaald in het hoger onderwijs en heb je een EU/EER, Zwitserse of Surinaamse nationaliteit? Dan betaal je het wettelijk tarief.
Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld of start je voor het eerst met een deeltijdopleiding? Dan gelden de tarieven voor het instellingscollegegeld.
Wil jij de hoogte van je collegegeld weten voor de opleiding van jouw keuze? Maak dan gebruik van de collegegeldmeter. Deze berekent automatisch het collegegeld aan de hand van jouw situatie.
Vanaf het studiejaar 2024-2025 (per 1 september 2024) wordt de halvering van het collegegeld stopgezet. Hier had je recht op als je voor het eerst startte met een opleiding aan het hoger onderwijs.
Ben je in studiejaar 2023-2024 gestart met de opleiding Leraar Basisonderwijs? Dan heb je ook in studiejaar 2024-2025 nog recht op een halvering van het wettelijke collegegeld.
Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
Alles over het betalen van je collegegeld
Wil jij je collegegeld in één keer betalen of liever maandelijks? Bekijk hieronder welke situatie op jou van toepassing is.
Op Studielink kun je een digitale machtiging doorgeven. Met deze machtiging geef je de HZ toestemming het collegegeld automatisch te incasseren.
De HZ biedt twee mogelijkheden aan om het collegegeld te voldoen:
- betaling in één keer: het gehele bedrag aan collegegeld wordt dan rond 25 september geïncasseerd.
- betaling in 10 gelijke termijnen: vanaf eind september wordt maandelijks het termijnbedrag geïncasseerd. De administratiekosten van € 24,00 worden bij de eerste termijn automatisch geïncasseerd.
Je logt in op Studielink met je DigiD. In Studielink kun je je betaalgegevens invoeren en aangeven in hoeveel termijnen je wil betalen. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je via Studielink een e-mail om de digitale machtiging te bevestigen. Kijk voor meer informatie ook op Studielink.
Als iemand anders je collegegeld betaalt, dan kun je dit in Studielink aangeven. Na het invullen van je betaalgegevens ontvang je een e-mail met een betaallink die je moet doorsturen naar diegene die voor jou het collegegeld gaat betalen.
Via deze betaallink voert de betreffende persoon de eigen betaalgegevens in waarna het collegegeld van de opgegeven bankrekening zal worden geïncasseerd.
De HZ verstrekt geen facturen aan werkgevers. Als je werkgever jouw collegegeld wil betalen, bevestig dan zelf met je eigen bankrekeningnummer de digitale machtiging in Studielink. Om het collegegeld te declareren kun je een factuur downloaden via deze link. Tevens kan je een verklaring van inschrijving downloaden in Osiris Student via de widget ‘verklaring van inschrijving’.
Let er wel op dat je eerst volledig moet zijn ingeschreven als student. Een dag later zijn beide formulieren pas beschikbaar.
Voor de betaling van het collegegeld via Studielink heb je een bankrekening nodig in een land dat tot het SEPA-gebied behoort.
Let op: Aruba, Curaçao. Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba behoren niet tot dit SEPA-gebied.
Heb je geen bankrekening binnen het SEPA-gebied en wil je in termijnen betalen, vraag dan zo spoedig mogelijk na aankomst in Nederland een bankrekening aan. Voer de gegevens hiervan vóór 1 september in op Studielink.
Heb je geen bankrekening binnen het SEPA-gebied en kun of wil je deze niet aanvragen, dan moet je het collegegeld in één keer betalen vóór 1 september. Een factuur hiervoor kun je aanvragen via csa@hz.nl
Mogelijkheden financiering
Je hebt verschillende mogelijkheden om je studie te financieren, zoals het aanvragen van studiefinanciering.
Wanneer je een Nederlandse nationaliteit hebt en gaat studeren aan een voltijdopleiding, dan kun je studiefinanciering aanvragen via DUO. Kijk voor meer informatie en de actuele bedragen op de website van DUO.
Heb je geen recht meer op studiefinanciering en ben je jonger dan 55? Dan is er het levenlanglerenkrediet. Dit is een lening van de overheid die je binnen 15 jaar terugbetaalt. Voor de lening geldt dezelfde rente als voor studenten met recht op studiefinanciering. Je komt voor dit krediet in aanmerking als je bijvoorbeeld aan je tweede bachelor begint. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.
Combineer je je studie met de zorg voor een kind en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag.
Studiematerialen, excursies, studiereizen en levensonderhoud
Als je gaat studeren moet je rekening houden met bijkomende kosten, naast het collegegeld. Als je start met je studie heb je boeken nodig. Een laptop is ook erg handig. Ga je op kamers? Dan moet je rekening houden met je kamerhuur, levensonderhoud en verzekeringen. De kosten voor excursies en studiereizen verschillen per opleiding. Ga hier naar jouw opleidingspagina.