Het is je vast niet ontgaan: bijna dagelijks komen de bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs voorbij in het nieuws. De langstudeerboete is voor nu gelukkig van tafel. Wel zijn er nog plannen voor de wet over internationale studenten (Wet Internationalisering in Balans).

De HZ spant zich volop in om deze wet van tafel te krijgen of aan te passen zodat deze niet nadelig voor Zeeland uitvalt. Dat heeft ertoe geleid dat Zeeland als regio wordt uitgezonderd in de wet. Hoe die uitzondering er uit komt te zien moet nog worden bepaald nog in Den Haag. Het is begrijpelijk als je vragen hebt over de gevolgen van de wet. Via deze pagina willen we je mogelijke vragen te beantwoorden.

De wet is bedoeld om de instroom van internationale studenten beter te regelen en een evenwicht te creëren tussen Nederlandse en internationale studenten in het hoger onderwijs. Het doel van het wetsvoorstel is om de voordelen van internationalisering te benutten, terwijl de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo) hetzelfde blijven.

Met de wet wil minister Bruins van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap onder meer dat de Nederlandse taal weer de norm wordt en dat het aantal internationale studenten beperkt wordt. Dit zou kunnen betekenen dat er strengere toelatingsvoorwaarden komen voor nieuwe studenten.

De minister wil de wet invoeren voor hogescholen en universiteiten. Op de plannen is veel kritiek.

De wet is nog niet definitief, maar in ontwikkeling. Het is nog niet duidelijk wanneer deze precies ingaat. De wet wordt in 2025 behandeld door de Tweede Kamer en moet daarna naar de Eerste Kamer.

De HZ spant zich volop in om de wet van tafel te krijgen of aan te passen zodat ze niet nadelig voor Zeeland uitvalt. Dat heeft ertoe geleid dat Zeeland als regio wordt uitgezonderd in de wet. Hoe die uitzondering er uit komt te zien moet nog worden bepaald nog in Den Haag. We zetten ons nog steeds volledig in om de wet voor Zeeland zo goed mogelijk te laten uitpakken. Dit doen we via een lobby.

HZ lobby en Zeeuwse lobby
Als HZ voeren we belangrijke gesprekken in de regio en werken we onder meer met de Provincie Zeeland aan de Zeeuwse lobby in Den Haag. We zetten ons netwerk optimaal in. Dit betekent dat we veel politieke overleggen voeren. Onze zorgen zijn bijvoorbeeld met de minister besproken tijdens zijn bezoek aan Zeeland in december. Ook in de media vragen we aandacht voor het belang van internationale studenten in Zeeland. We laten ons horen waar het kan. Dat doen we soms recht door zee, omdat we ons standpunt goed duidelijk willen maken.

Boodschap

In al onze activiteiten staat een belangrijke boodschap centraal: het belang van onze hogeschool in de regio en het belang van een breed en divers opleidingsaanbod voor nationale en internationale studenten én de arbeidsmarkt. We benadrukken hierbij dat je voor de landelijke bezuinigingsplannen een Zeeuwse hogeschool niet kunt vergelijken met een hogeschool in de Randstad. Zo spelen huisvestingsproblemen niet in onze regio. We vragen de minister dan ook een uitzondering te maken voor het hoger onderwijs in Zeeland.

Samenwerking met Vereniging Hogescholen
De HZ werkt ook nauw samen met de Vereniging Hogescholen om te zorgen dat het hoger beroepsonderwijs buiten de plannen wordt gehouden. Alle 36 hogescholen werken samen om de plannen tegen te houden. De vereniging benadrukt dat de internationale problematiek veel minder speelt bij de hogescholen dan bij de universiteiten. Er worden onder meer gesprekken gevoerd in Den Haag. Daarnaast liep er een campagne waarin studenten en medewerkers hun stem lieten horen.

De minister heeft aangegeven de zorgen van instellingen als HZ en University College Roosevelt over de gevolgen van de WIB te begrijpen. Dit omdat met name in grens- en krimpregio’s specifieke uitdagingen spelen. Om aan deze zorgen tegemoet te komen, wil hij via de wet maatwerk bieden i.v.m. regionale omstandigheden. De minister werkt nog uit hoe dit invulling kan krijgen.

Ja, Engelstalige opleidingen blijven bestaan, maar er komen strengere regels om te bepalen welke Engelstalige opleidingen worden toegestaan.

Engelstalige opleidingen blijven een belangrijk onderdeel van het aanbod van de HZ. Het is nog niet duidelijk of opleidingen wellicht aangepast moeten gaan worden. We verwachten dat de HZ kan voldoen aan de criteria voor uitzonderingen.

Ja, het is zeker zinvol om een Engelstalige opleiding te kiezen. Engelstalige opleidingen blijven een uitstekende keuze, vooral als je jezelf wilt voorbereiden op een carrière bij een internationale organisatie in Zeeland, Nederland of over de grens. Steeds meer bedrijven hebben internationale teams en markten en een Engelstalige opleiding biedt je veel kansen op de arbeidsmarkt. De Wet Internationalisering in Balans richt zich op het behouden van een balans tussen lokale en internationale studenten, maar het verandert niet de kwaliteit of het internationale karakter van de opleidingen zelf.

Ja, als je in 2025 start met een opleiding aan de HZ, kun je deze afmaken, zelfs als er wijzigingen komen in het toelatingsbeleid voor toekomstige studenten. De wet richt zich voornamelijk op het beperken van het aantal nieuwe internationale studenten, niet op het schrappen van bestaande opleidingen. Als opleidingen in het ergste geval wel moeten stoppen, worden deze uitgefaseerd en krijg je tijd om je diploma te behalen.

Als HZ vinden we internationalisering heel belangrijk. Ongeveer 750 studenten van over de hele wereld (met meer dan 100 nationaliteiten!) studeren aan de HZ, wat zorgt voor een echt internationale sfeer.

Bij alle opleidingen leer je over internationalisering, door bijvoorbeeld literatuur, opdrachten en projecten. Je kunt daarnaast je eigen studie een internationale dimensie geven via de internationale stage- en studiemogelijkheden. We moedigen je aan om internationale ervaring op te doen. Ons International Office ondersteunt je hierbij. Verder organiseren we tal van evenementen en activiteiten voor de HZ community waarin ontmoetingen centraal staan, zoals cultuur, sport- en muziekactiviteiten.

De Wet Internationalisering in Balans is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen en te zorgen voor een evenwichtige verhouding van studenten. Dit betekent niet dat internationale studenten niet meer welkom zijn. Nederland blijft een populaire bestemming voor internationale studenten. Bij de HZ blijven onze deuren open voor studenten van over de hele wereld. Dit wordt ook breed vanuit Zeeland gesteund.

Ja, als Nederlandstalige internationale student ben je absoluut nog welkom in Nederland. De Wet Internationalisering in Balans richt zich vooral op het aantal internationale niet-Nederlandstalige studenten, maar deze wet heeft geen invloed op Nederlandstalige studenten uit bijvoorbeeld België of het Caribisch gebied. Je kunt nog steeds zonder belemmeringen een opleiding in Nederland volgen.

De nieuwe wet heeft als doel om de instroom van internationale studenten beter af te stemmen op de beschikbare middelen (zoals huisvesting) en behoeften. Er is nog geen duidelijkheid over eventuele wijzigingen in de toelatingseisen. We verwachten die niet voor de start van het studiejaar in 2025.

Voor Nederlandse studenten verwachten we geen wijzigingen.

De wet zorgt ervoor dat het aantal internationale studenten dat na hun studie in Nederland blijft werken, goed afgestemd is op de arbeidsmarktbehoeften. De wens van de minister is juist dat internationale studenten vaker in Nederland blijven na hun afstuderen en zo bijdragen aan onze economie. Ook de HZ juicht dit toe. De arbeidsmarkt in Zeeland, de regio van de HZ, staat te springen om goed opgeleide (internationale) professionals. De HZ zal extra aandacht besteden aan taallessen en het bouwen van een netwerk in Zeeland tijdens jouw opleiding. Wij adviseren je om op tijd te informeren bij de opleiding van je interesse over de baankansen.

Het is begrijpelijk als je als studiekiezer of ouder vragen hebt over de nieuwe wet en de studiekeuze. We nodigen je uit om dit tijdens de voorlichtingen op de Open Dag te bespreken of om contact op te nemen met het HZ International Office via study@hz.nl. We staan klaar om je te helpen.