Het kiezen voor een studie is een belangrijke mijlpaal in het leven van je zoon of dochter. Logisch dus dat jij je kind zo goed mogelijk wilt ondersteunen bij het maken van een keuze. Wat kun je als ouder allemaal doen om te helpen bij het studiekeuzeproces?

Helpen kiezen

Hier vind je informatie over het helpen bij de studiekeuze van je kind. Je kunt onder andere samen naar studiekeuzeactiviteiten gaan of een online magazine doornemen. Over onderwerpen waarmee veel ouders te maken hebben, vind je blogs met adviezen van onze studiekeuzeadviseur. Ook geeft hij uitgebreide tips in een webinar over helpen kiezen.

Ga mee naar studiekeuzeactiviteiten

Ga met je zoon of dochter mee naar een studiekeuzeactiviteit zoals een Open Dag. Tijdens een Open Dag geven alle opleidingen voorlichtingen. Je zoon of dochter heeft de kans om docenten en studenten te spreken en te ervaren of de HZ bij hem of haar past. Een andere studiekeuzeactiviteit is een Meeloopdag, waarbij je zoon of dochter lessen kan volgen van een specifieke opleiding.

Vader Erik en dochter Kyona op de open dag

"We hebben geleerd dat een kind geen keuze voor het leven maakt"

Lees het hele verhaal

Praat samen over profielkeuze

Het kiezen van een profiel is een belangrijk moment op de middelbare school. Met een profiel dat past bij zijn of haar talenten en interesses, zal je kind straks goed kunnen doorstromen naar het hbo. Op school kan de decaan of mentor helpen, maar ook als ouder speel je een belangrijke rol. Niemand kent jouw kind immers beter dan jij. Welke verwachtingen, wensen en dromen heeft jouw zoon of dochter? Praat hier samen over en blader eens door het Profielkeuzemagazine.

Moeder Miranda en zoon Justin op de open dag

"Ik probeer sturing te geven zonder te sturen"

Lees het hele verhaal

Lees magazines en blogs over studiekeuze

Als HZ vinden wij het maken van een passende studiekeuze belangrijk. Wij bieden dan ook graag informatie voor scholieren en hun ouders. Lees meer over:

Vader Eugène, moeder Sasa en dochter Mila kijken samen naar studiekeuze brochure

"We waren blij dat ze goed wist wat ze wilde"

Lees het hele verhaal

Tips van onze studiekeuzeadviseur

Wil je meer tips over hoe je jouw kind kunt helpen met kiezen? Bekijk dan dit webinar van onze studiekeuzeadviseur.

Bekijk de webinar