Heb jij (bijna) een mbo-diploma, dan kom je voor een keuze te staan: gaan werken of doorstuderen. Wil je meer uit jezelf halen? Ben je nieuwsgierig naar de theorie achter de praktijk? Of wil je nog meer weten over jouw vakgebied? Stroom dan door van het mbo naar het hbo!
Kiezen voor een hbo-opleiding biedt mooie kansen voor nu en in je toekomst. Tijdens een hbo-opleiding doe je meer kennis, ervaringen en vaardigheden op. Ook ben je met zowel een mbo als hbo-diploma breed inzetbaar, waardoor je extra kansen krijgt op de arbeidsmarkt tegen een beter salaris. Wil je alles weten over doorstuderen van mbo naar hbo?
Lees ons magazine 'van mbo naar hbo' Bekijk de online voorlichting"Door mijn mbo had ik al veel praktijkervaring opgedaan. Daar heb ik veel aan gehad."
Lees het hele verhaalOverstap van mbo naar hbo
Als je de overstap maakt, is het goed om te weten dat studeren aan het hbo anders is dan je gewend bent op het mbo.
Dit zijn de grootste verschillen tussen het mbo en het hbo:
- Het hbo is zelfstandiger: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen planning en je hebt minder contacturen.
- Het tempo ligt hoger: in een korte tijd zal er veel theorie op een hoger niveau worden behandeld.
- Bij de tentamens krijg je meer inzichtsvragen in plaats van toetsen puur op de geleerde stof uit een boek.
- Je krijgt alle kansen om tijdens je minor of stage naar het buitenland te gaan.
Maar je bent al gewend om in projectgroepen te werken, je hebt vanuit stages praktijkervaring opgedaan en beschikt (misschien) al over basiskennis in jouw vakgebied.
Bekijk voor meer informatie over het verschil tussen mbo en hbo deze blog.
Ondanks dat het hbo zelfstandiger is, word je goed geholpen als je overstapt van het mbo. De klassen op de HZ zijn klein, waardoor je persoonlijk onderwijs krijgt. Docenten kennen je bij naam en begeleiden je vanaf het begin van je eerste jaar. Ook krijg je een studieloopbaancoach (SLC) toegewezen. Hij of zij ondersteunt je bij het uitstippelen van jouw studieloopbaan en staat voor je klaar als je tegen uitdagingen aanloopt.
Als je na je mbo gaat doorstuderen aan het hbo, dan heb je opnieuw recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct. Bekijk voor alle voorwaarden en regels op de website van DUO.
Met een diploma mbo-niveau 4 kun je in principe toegelaten worden tot de hbo-opleiding van jouw keuze. Wel kunnen opleidingen extra toelatingseisen hebben, die je soms met het volgen van een schakelcursus kunt oplossen.
Als je een mbo-diploma hebt en denkt dat je bepaalde vaardigheden al beheerst, is het mogelijk vrijstellingen te krijgen. Op deze manier heb je de mogelijkheid een hbo-opleiding in minder dan 4 jaar te volgen. De deelexamencommissie bepaalt per individuele aanvraag of de vrijstelling(en) worden verleend.
Bekijk de toelatingseisen voor de hbo-opleidingen aan de HZ.
"Na mijn mbo-opleiding wilde ik me verder ontwikkelen aan de HZ."
Lees het hele verhaal2-jarige of 4-jarige hbo-studie?
Kom je van het mbo dan kun je kiezen voor een 4-jarige bacheloropleiding of een 2-jarige Associate degree aan de HZ.
Op een hogeschool duurt een bacheloropleiding 4 jaar. Tijdens het eerste en tweede jaar van je opleiding maak je kennis met het vak. In het derde jaar volg je een minor en ga je stage lopen. Tijdens het laatste jaar bereid je je voor op het afstuderen en schrijf je je scriptie.
Heb je de ambitie om door te studeren, maar vind je 4 jaar te lang? Dan is een Associate degree (Ad) een goed alternatief. Een Ad is een 2-jarige studie en zit qua niveau tussen een mbo 4 en een hbo-bachelor in. Je kunt met de Associate degree starten als:
- Je een mbo 4 diploma hebt en graag wil doorleren, maar een 4-jarige hbo-bacheloropleiding te lang vindt.
- Je werkt (op mbo 4 of havo-niveau) en je graag verder wil specialiseren in je beroep.
In voltijd of in deeltijd studeren?
Je hebt ook de keuze of je in voltijd gaat studeren of kiest voor een deeltijdopleiding. Lees in deze blog wat de verschillen zijn tussen studeren in deeltijd en voltijd.
Bekijk online voorlichtingen
Nieuwsgierig geworden naar jouw mogelijkheden? Bekijk een online voorlichting of bezoek een andere studiekeuzeactiviteit.
De online voorlichtingen van voltijdopleidingen vind je hier.
De online voorlichtingen van deeltijdopleidingen vind je hier.