Zit jouw kind op de havo of het vwo? Dan moet hij of zij in het derde jaar een profielkeuze maken. Het kiezen van een profiel is een belangrijk moment op de middelbare school. Logisch dus dat jij je zoon of dochter zo goed mogelijk wil ondersteunen bij het maken van een keuze. Als ouder ken jij tenslotte de kwaliteiten, interesses en talenten van je kind als geen ander. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je kind helpen met kiezen?

 {{cta('851ab433-7ace-40e2-b049-3be714d8a1b0')}}

Stimuleer zonder te beïnvloeden

Scholieren vinden het fijn als hun ouders hen ondersteunen bij belangrijke keuzes. Tegelijkertijd hebben ze de vrijheid nodig om hun eigen beslissingen te maken. Wat jij kunt doen in het profielkeuzeproces is je kind stimuleren om na te denken over vragen als: Wat kan ik? En wat vind ik leuk?

Praat hier samen over. Hoe ziet jouw zoon of dochter de toekomst? Welke verwachtingen, dromen en wensen heeft hij of zij? Bekijk de opleidingen die je kind zou willen doen en ga na welke profielen daarbij passen. Let op dat je niet probeert om je kind te beïnvloeden. Jouw ondersteuning is onmisbaar, maar uiteindelijk is de keuze aan je kind. 

Zet de interesses van je kind centraal

Het kiezen van een profiel gaat om wat past bij jouw kind. Jonge scholieren hebben vaak nog niet precies een idee van wat ze in de toekomst willen doen. Met een paar eenvoudige vragen kun jij je zoon of dochter op weg helpen om na te denken over zichzelf. Zoals: Wat zijn je interesses? Welke vakken kun je goed? En welke beroepen lijken je leuk?

Laat je kind dit opschrijven en bespreek het daarna samen. Uit de gesprekken komen misschien nog interesses naar boven die aan het lijstje toegevoegd kunnen worden. Heeft je kind iets meer structuur nodig bij het nadenken over wat hij of zij leuk vindt? Dan is de profielkeuzetest uit het {{cta('9dd2884b-252b-46b2-ac9f-6b5bfaf1fb93')}} een handig hulpmiddel.

Kijk naar de kansen voor je zoon of dochter

Wordt het Economie & Maatschappij of past Cultuur & Maatschappij toch beter? Of is jouw kind het type voor Natuur &  Gezondheid of Natuur & Techniek? Een goede profielkeuze zorgt ervoor dat je zoon of dochter straks kan doorstromen naar een opleiding die bij hem of haar past - en later voor een leuke baan. Dat maakt het kiezen best spannend.

Samen zullen jullie er ook achter komen dat het bepalen van een richting vooral veel kansen biedt voor je kind. Namelijk om - nog meer - te doen wat hij of zij leuk vindt en zich daarin verder te ontwikkelen. Ben je bang dat je zoon of dochter een verkeerde keuze maakt? Maak je niet te veel zorgen. Met elk van de profielen kun je gaandeweg nog verschillende kanten op. 

Als ouder kun je echt iets betekenen als je kind een profiel gaat kiezen. Help je zoon of dochter om zijn of haar interesses en talenten te ontdekken. Geef hem of haar vervolgens de ruimte om zelf een keuze te maken.

{{cta('31ff11b8-dbd0-4c66-b0d3-c48bcaad2d97')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

5 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

7 tips om je thuiswonende kind te helpen tijdens de studie

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Heeft jouw kind een opleiding op het oog? Zo vergelijk je de aanbieders!

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Gaat je kind een opleiding kiezen? Start bij het interessegebied

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Zoekt je kind een opleiding? Een verkeerde studiekeuze bestaat niet

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Mijn kind moet een profiel kiezen. Hoe kan ik helpen?

3 min. Arjen van Keulen