Natuur & Techniek? Of toch Economie & Maatschappij? Ze zijn nog zó stuiterig, maar plotseling staat je schoolgaande puber voor de keuze van een profiel of vakkenpakket. Als ouder wil je jouw kind daar zo goed mogelijk bij helpen. Hoe doen andere ouders dat eigenlijk? Tijdens de Open Dag van HZ spraken wij met moeders en vaders die in hetzelfde schuitje zitten. En dit zijn hun tips!

{{cta('851ab433-7ace-40e2-b049-3be714d8a1b0','justifycenter')}}

Jill: begin met de vraag wat je wil worden

Moeder Jill en zoon Ryan hebben de profielkeuze nét achter de rug. Ryan zit op dit moment in 3 havo en heeft net gekozen voor het profiel Natuur & Techniek. Voor Jill en Ryan begon de ontdekkingstocht bij de basis: wat wil je later worden? Van daaruit stippelden ze een plan uit.

Jill: “Als je nog niet weet wat je wil, dan lijkt het me heel lastig om te kiezen voor een profiel. Ik vind het gek dat je eerst een profiel kiest en daarna pas een richting of beroep. Dat is in mijn ogen de omgekeerde volgorde. Pubers zullen eerder voor de makkelijke vakken kiezen en niet zo snel voor de moeilijkste vakken. Die kies je pas als je weet waarvoor je het doet. Ryan weet wat hij wil en als hij enthousiast is voor wat hij kan worden, dan werkt dat ook als extra stimulans om goed zijn best te doen op school.”  Lees het volledige verhaal van Jill >

Eric: Beweeg mee met je kind

Toen dochter Kyona het idee had dat ze loods wilde worden, heeft vader Eric haar aangemeld voor de Open Dag van HZ. Daar maken ze kennis met de opleiding Maritiem Officier. Maar Eric weet ook dat er nog van alles kan veranderen in het hoofd van een kind.

“Bij haar oudere broer hebben we geleerd dat een kind geen keuze voor het leven maakt. Ze maken een keuze waarbij ze zich nu goed voelen. Het betekent ook dat ze een jaar later misschien een heel andere droom hebben. We leren onze kinderen dat dat oké is. We bewegen mee, laten ze los en als het nodig is vangen we ze op.”  Lees het volledige verhaal van Eric >


Judith: Bezoek regelmatig een open dag

Open dagen van het hoger onderwijs zijn echt niet alleen bedoeld voor jongeren die bijna klaar zijn met school. Op de open dag van HZ kwamen wij heel veel ouders met kinderen uit de tweede of derde klas tegen. Zoals Judith en haar dochter Karlijn.

Judith: “Karlijn heeft altijd gezegd graag juf te worden. Ik vind het dan ook goed dat ze nu al kijkt of de opleiding Leraar Basisonderwijs echt iets voor haar is. Tijdens de Open Dag kan ze ook direct kijken bij andere opleidingen, want misschien vindt ze iets anders ook leuk.

Ilze: Oriënteer wanneer je nog alle tijd hebt

Moeder Ilze neemt haar dochter Florien (2 havo) zo nu en dan mee naar een open dag. De studententijd voelt voor Florien nog als een ver-van-haar-bedshow. Maar Ilze is ervan overtuigd dat op tijd beginnen loont.

Ilze: “Ik weet uit eigen ervaring dat je niet tot het laatste jaar moet wachten. Doe het wanneer je nog alle tijd hebt. Door er tijdig bij te zijn kan Florien rustig nadenken over de mogelijkheden die er zijn. Zodra ze écht moet kiezen heeft ze een goede basis om op te vertrouwen. Ik begrijp ook wel dat Florien op haar leeftijd soms wat leukers te doen heeft, maar ze gaat er veel profijt van hebben. En we maken er een leuk uitje van.” 

Jill: Bepaal de keuze niet, maar stimuleer en help

Jill vindt dat kinderen eigenlijk nog te jong zijn wanneer ze een profielkeuze moeten maken. “Toch vind ik dat je kinderen hun gang moet laten gaan en ze zelf laten ontdekken wat ze leuk vinden. Je kunt ze wel ondersteunen en helpen als ze het echt niet weten. Ryan heeft zelf gekozen voor de Marine, maar hij heeft wel mijn hulp nodig gehad bij het uitzoeken van wat er allemaal nodig is om daar te komen.”     

Eric: Laat ze kennismaken met de praktijk

Tijdens de Open Dag van HZ bestuurde Kyona een groot schip achter de simulator. Ze ging enthousiast en voortvarend van start. Vader Eric is blij met zulke praktijkvoorbeelden.

“Praktijkervaringen zijn voor jonge kinderen heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat hun keuze daadwerkelijk inhoudt. Daarom proberen we gebruik te maken van alle meeloopdagen die maar worden aangeboden. Of je kunt zelf iets regelen met een bedrijf bij jou in de buurt.” En hoe vond Kyona het eigenlijk gaan achter de knoppen? “Ik vond het heel leuk en volgens mij ging het best goed!”

{{cta('31ff11b8-dbd0-4c66-b0d3-c48bcaad2d97')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

5 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

7 tips om je thuiswonende kind te helpen tijdens de studie

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Heeft jouw kind een opleiding op het oog? Zo vergelijk je de aanbieders!

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Gaat je kind een opleiding kiezen? Start bij het interessegebied

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Zoekt je kind een opleiding? Een verkeerde studiekeuze bestaat niet

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Mijn kind moet een profiel kiezen. Hoe kan ik helpen?

3 min. Arjen van Keulen