Plots is het zover: je kind gaat op kamers! Spannend voor je zoon of dochter, maar ook voor jou. Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je kind zijn slaapkamer verruilt voor een studentenkamer? Hoe komt hij of zij aan een betaalbare kamer? En wat moeten jullie allemaal regelen? In deze blog zet ik 7 belangrijke tips op een rijtje.

Tip 1: Begin op tijd met zoeken

In de grotere studentensteden vind je niet zo 1,2,3 een ruime studentenkamer voor een klein prijsje. Als er überhaupt al een kamer te vinden is! Gelukkig heb je in Middelburg en Vlissingen een mooi aanbod aan studentenkamers tegen reële huurprijzen. Voor een kamer in Vlissingen kan jouw kind terecht bij APV Housing en Campus Vlissingen. Voor Middelburg zijn er kamers beschikbaar via APV Housing en Gapph. Vraag verder ook eens rond in je eigen netwerk of kijk online.

Tip 2: Lees de kleine lettertjes

Heeft je kind een kamer gevonden? Lees dan goed de kleine lettertjes door. Het kan zijn dat er bepaalde regels of eisen aan de studentenkamer verbonden zijn. Zo komt het in sommige steden voor dat de kamer alleen tijdens het studiejaar bewoond mag worden. Ook zijn sommige kamers alleen te huur voor studenten van minimaal 18 jaar. Let er ook goed op of je elk jaar je contract moet verlengen of dat het contract voor onbepaalde tijd is. Check ook of er een clausule in het contract staat waardoor de kamer uitsluitend te huur is voor studenten. Dit betekent dat je kind na het afstuderen uit de woning moet.

Tip 3: Meer papierwerk

Na het tekenen van het contract is er nog een berg papierwerk om te regelen. Je zoon of dochter zal zich moeten inschrijven bij de gemeente op het nieuwe adres. Vergeet ook niet de adreswijziging door te geven aan de belastingdienst en andere instanties. Vanaf 2023 komt de studiebeurs weer terug. Als je uit huis gaat, dan kun je de uitwonende beurs aanvragen. Heeft je kind recht op huurtoeslag? Is de kamer exclusief gas, water en licht? Vraag dit dan aan en kijk naar de beste aanbieder voor internet. Oh, en vergeet vooral de verzekeringen niet! Je kind heeft op kamers een eigen zorg-, inboedel en eventueel een aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Tip 4: Inboedel bij elkaar sprokkelen

De studentenkamer moet natuurlijk ook aangekleed worden. Kijk wat je kind van thuis mee kan nemen en vraag ook eens rond wie nog een bank/koelkast/bord/plant/enzovoorts kan missen. Voor de rest kun je samen naar de kringloop, struin je marktplaats af of ga je naar de welbekende Zweedse blauwe winkel met gele letters. Op deze manier wordt de studentenkamer echt een eigen plekje.

Tip 5: Verken samen de stad

Gaat je kind in een andere stad studeren dan waar hij of zij is opgegroeid? Probeer dan alvast wegwijs te worden in die stad. Hang er eens een dagje samen de toerist uit. Zoek uit waar lekkere eettentjes zijn en welke supermarkten in de buurt zijn.

Tip 6: Laat je kind vanaf nu thuis koken

En wassen, boodschappen kopen, stofzuigen … Eenmaal op kamers zal je kind dit toch echt allemaal zelf moeten doen. Dus ze laat je zoon of dochter maar goed oefenen! Laat hem of haar eens voor jullie koken, leg uit hoe de wasmachine werkt en stuur ze op pad om boodschappen. Oh, en vertel direct het geheime recept van die lekkere soep die jij altijd maakt wanneer ze ziek zijn.

Tip 7: Zoek afleiding

Wanneer je kind net op kamers zit, zal het ook voor jou even wennen zijn. Het is stiekem best een emotionele gebeurtenis. Opeens is er ’s avonds een lege plek aan tafel. De wasmand is minder gevuld en het is een stuk stiller in huis. Dat zorgt voor een nieuwe dynamiek in huis en kan ook leiden tot het lege nest syndroom. Zoek daarom afleiding. Spreek bijvoorbeeld af met vrienden, ga lunchen met oude studiegenoten, probeer een nieuwe hobby of begin zelf ook aan een studie.

Maar het allerbelangrijkste: heb vertrouwen. Het komt echt wel goed.

Gaat jouw zoon of dochter naar de HZ en wil hij of zij op kamers? In Middelburg en Vlissingen zijn studentenkamers tegen reële huurprijzen beschikbaar.

Ga naar kameraanbod Middelburg en Vlissingen

Laatst aangepast op: 21-08-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

4 min. Hugo Massar
Naar het hbo Voor ouders/verzorgers

Aanmelden voor het hbo: hoe werkt dat?

3 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Je kind helpen met studiekeuze volgens een expert

5 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Kind op kamers of thuis blijven wonen? De belangrijkste overwegingen op een rij

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

7 tips voor wanneer je kind op kamers gaat

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Een toekomstige student in huis? Deze begrippen moet je kennen

1 min. Hugo Massar