Overweeg je om een studie in deeltijd te volgen? Wil jij jezelf verder specialiseren of gooi je het liever over een andere boeg? Bij de HZ vind je een breed studieaanbod, zowel in deeltijd als duaal. Dit onderwijsaanbod is goed te combineren met je werk- en privéleven.

Aan de HZ volg je flexibel onderwijs en versterk je jouw carrièrekansen. Je kunt bijvoorbeeld een cursus van een aantal dagen volgen of een volledige deeltijdopleiding van 4 jaar. Bekijk hieronder welke opleidingsvorm bij jou past!

Typen opleidingen deeltijd

De Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. Na afronding krijg je de internationaal erkende titel 'Associate degree'. Het niveau zit tussen een mbo-4 opleiding en hbo-bachelor 6 in. Na afronding kun je eventueel doorstromen naar een bachelor hbo-opleiding waar de Associate degree op aansluit. Volg je een Ad in deeltijd, dan combineer je je studie met je werk- of leerplek met flexibel onderwijs.

Bekijk hier welke Associate degrees je kunt volgen in deeltijd

Een bachelor is een vierjarige hbo-opleiding op niveau 6. Na afronding behaal je de internationaal erkende graad ‘bachelor’. Als je studeert aan een opleiding in deeltijd, dan krijg je flexibel onderwijs. Dit betekent dat je je studie kan combineren met je werk. Je hebt invloed op wat je leer, hoe je leert en in welke volgorde je leert. Wat je leert pas je direct toe in praktijk op je werkplek. Je studeert in je eigen tempo.

Bekijk hier welke Bachelors je kunt volgen in deeltijd

Wil jij jouw kennis bijspijkeren of je verder professionaliseren? Met een cursus verdiep je jouw kennis en blijf je actueel binnen jouw werkgebied. In een kort studieprogramma leer je meer over een specifiek onderwerp en ontwikkel je nieuwe praktische inzichten. Een cursus duurt meestal een kwart-, half- of heel jaar. Je sluit de cursus af met één of meerdere tentamens. Wanneer je de cursus succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Bekijk hier welke cursussen er worden aangeboden

Wil jij graag jezelf op een bepaald vlak binnen jouw vakgebied specialiseren of op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Dan is een post-hbo of hbo leergang interessant voor jou. Dit is een praktijkgerichte opleiding waar je werkt met de dagelijkse praktijk, nieuwe theorieën en inzichten. Je volgt bij een post-hbo binnen meerdere maanden tot enkele jaren gerichte en intensieve vakken en cursussen met veel ruimte voor het toepassen van de lesstof. Je harde werken wordt beloond met een certificaat of diploma.

Bekijk hier welke Post hbo-opleidingen je kunt volgen

Deeltijd of duaal?

Sommige opleidingen kun je in deeltijd of duaal volgen. Maar wat is eigenlijk het verschil? Eigenlijk is het programma, de inhoud en de vereiste voor een passende werkplek hetzelfde. Het belangrijke verschil zit in de betaling van je studie. Hoe dat precies zit, wordt hieronder toegelicht.

Voor een deeltijdopleiding geldt een lager tarief collegegeld. Je hebt geen recht op studiefinanciering, maar je hebt mogelijk wel recht op halvering van het collegegeld in het eerste jaar als je voldoet aan de voorwaarden. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Bekijk de infographic op de pagina studiekosten.

Mocht jouw werkgever de opleiding betalen, dan is het volgen van een duaal traject interessant. Je werkgever sluit met jou een onderwijsovereenkomst af. Hiermee bevestigt de werkgever aan jou dat afgesproken faciliteiten als tijd, begeleiding, vergoeding en rollen gedurende een overeengekomen periode beschikbaar worden gesteld. Je werkgever kan als tegemoetkoming in kosten als verlet, studiematerialen, collegegeld en begeleiding in aanmerking komen voor subsidie.

Professionaliseren in je werk

Wil jij werk maken van je carrière? Verdiep je kennis met een cursus, een intensieve post-hbo of deeltijd hbo-opleiding. Welke vorm je ook kiest, ons aanbod helpt jou verder als professional!

"Doordat ik goed leer onderbouwen durf ik een stap vooruit te nemen."

Lees het hele verhaal

Adviesgesprek studeren in deeltijd

Nu je weet wat bij jou past, is het maken van een studiekeuze misschien al wat makkelijker geworden. Wil je meer weten over deeltijd studeren aan de HZ of een specifieke studie? Meld je dan aan voor een van onze studiekeuzeactiviteiten of vraag een adviesgesprek aan. Tijdens het adviesgesprek ontvang je alle informatie die je nodig hebt om een studiekeuze te kunnen maken.

Vraag een adviesgesprek aan