Bijna iedereen kent de vierjarige hbo-opleiding. Daarmee haal je de internationaal erkende graad Bachelor. Vier jaar lang een studie volgen naast je baan is behoorlijk intensief. Sinds een aantal jaar kun je ook een Associate degree-diploma halen. Doorgaans kost het een student twee jaar tijd, zonder vrijstelling, om een diploma te halen. Ook dit is een hbo-diploma. Hoe zit dit in elkaar? In deze blog vertellen we je wat een Associate degree is.

Alles weten over studeren in deeltijd?

Nederlands onderwijssysteem
Eerst een lesje over het Nederlandse onderwijssysteem. In Nederland hanteren we namelijk het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF (gebaseerd op het Europese raamwerk EQF). Het onderwijs is verdeeld in niveaus. Per niveau is vastgesteld wat iemand kan of kent na het behalen van een diploma. Dit begint bij niveau 1 en eindigt op niveau 8:

NLQF

Bron: www.nlqf.nl

Hbo niveau 5
Zoals je in het bovenstaande plaatje kunt zien, is de Associate degree niveau 5. Voordat de Associate degree zijn intrede in Nederland deed, was er tussen mbo 4 en hbo bachelor niveau 6 geen tussenstap. Niveau 5 ontbrak nog. Met de komst het de Associate degree op niveau 5 wordt dit gat opgevuld.

Stapelen
De gedachte achter de invoering van de Associate degree is dat dit niveau de doorstroom van het mbo niveau 4 naar hbo zou verbeteren. Een Associate degree staat gelijk aan 120 ECTS (studiepunten), wat iemand met een reguliere studietijd ongeveer in twee jaar tijd kan halen. Een bachelor daarentegen staat voor 240 ECTS en kost een student ongeveer vier jaar tijd om een diploma te halen. Een grote stap voor iemand die net klaar is met een mbo opleiding of als je naast je werk je hbo-diploma wilt halen; je gaat immers weer vier jaar aan de studie.

Als een student kiest voor een Associate degree op niveau 5, dan kan hij of zij ervoor kiezen te gaan werken of verder te studeren. Na afronding van een Associate degree kan de student doorstromen naar een aanverwante bachelor. Op die manier kun je diploma’s eenvoudiger stapelen; van niveau 4, naar 5, naar 6 en wellicht niveau 7 (Master) als je supergemotiveerd bent.

Verschillen tussen de twee hbo niveau’s
Het voordeel van een Associate degree is dat een student eerder een hbo-diploma behaald. Weliswaar op niveau 5 en niet op niveau 6. Een veel gehoorde misvatting is dat sommige mensen denken dat een Associate degree een verkorte hbo-opleiding op bachelor niveau is, maar dat is het niet.

Een Ad is anders dan de Bachelor, omdat bij een Ad studenten doorgaans meer praktijkgericht worden opgeleid. Over het algemeen geldt dat theorieën uit een vakgebied worden toegepast op praktische vraagstukken. Studenten van een Associate degree-opleidingen leren problemen signaleren en een aanpak in te voeren om dit probleem op te lossen.

Wil jij weten welke Associate degree bij jou past? Bekijk in ons opleidingenoverzicht welke Ad’s je kunt volgen.

Foto van een gesprek tussen mensen

Ontdek of deeltijd iets voor jou is

Overweeg je een studie in deeltijd te volgen naast je baan? Maar heb je toch nog twijfels en wil je jouw situatie bespreken? Tijdens dit gesprek kun je al je vragen en overwegingen bespreken.

Vraag een adviesgesprek aan

Laatst aangepast op: 17-07-2024
Delen: