Leren, huiswerk maken en ook nog eens op tijd je verslagen inleveren... Het zijn nogal wat dingen die je naast je baan moet doen voordat je je hbo-diploma in handen hebt. Hiervoor is discipline nodig, maar ook andere dingen helpen om effectief te studeren. In deze blog kun je lezen hoe ik dit voor elkaar krijg. En met de tips en trucs kun jij het ook voor elkaar krijgen om tentamens te halen en verslagen te maken naast je baan!

Als je een deeltijdopleiding volgt bij de HZ, dan maak je gebruik van flexibel onderwijs. Dit houdt in dat je studeert wanneer en waar het jou uit komt en je combineert opdrachten met je werk. Ben je benieuwd of dit ook iets voor jou is? Vraag dan eens een adviesgesprek aan.

Is studeren in deeltijd iets voor jou is?

Vraag een adviesgesprek aan!

Zorg goed voor jezelf

Begin met een basis! Een goed begin is het halve werk:

  • Eet goed!
    Als je trekt hebt, dan denk je aan eten en kun je minder goed focussen op studeren. Voorkom daarom honger en eet op regelmatige tijden. Geef je hersenen voldoende brandstof door de dag te starten met een ontbijt. Op die manier kun je je beter concentreren. Het helpt echt!
  • Zorg voor voldoende slaap.
    Als je moe bent, dan sla je veel minder informatie op en kun je je minder goed concentreren op de lesstof. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren.
  • Studeer in een geschikte ruimte:
    waar je rustig kan leren en waar je zo min mogelijk wordt afgeleid. Zit aan een bureau of tafel en stel je stoel zo in dat je recht op zit en met beide voeten op de grond. Zo zit je in een actieve houding, wat beter bijdraagt aan focussen dan onderuit gezakt zitten. Zorg ook voor ventilatie en frisse lucht in de ruimte; ook dat zorgt voor een betere concentratie.
  • Beweeg tussendoor.
    Sta op als je ongeveer drie kwartier gestudeerd hebt. Loop een rondje, haal wat te drinken, ga naar de wc of doe iets anders waardoor je je lichaam weer even wakker schudt.

Maak een goede planning

Naast goed voor jezelf zorgen, is het ook belangrijk om goed te plannen. Als je inplant wanneer je wat gaat leren, dan kun je ook deadlines op tijd halen. Een planning geeft je ook rust, je weet immers wanneer je wat moet doen om je tentamen of verslag te halen. Dit kun je op de volgende manieren goed aanpakken:

  • Maak een realistische planning: plan niet een hele dag achter elkaar studeren in. Niemand kan 8 uur lang gefocust blijven. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Pomodoro-techniek. Je studeert 25 minuten en dan houd je vijf minuten pauze. In de 5 minuten pauze doe je iets wat jezelf prettig vindt. Bijvoorbeeld relaxen of een rondje lopen. Dit doe je 4 keer achter elkaar en daarna las je een grotere pauze van 25 minuten in.
  • Plan ook leuke dingen in voor jezelf. Dit geeft je energie waarmee je weer goed en gemotiveerd aan de slag kunt gaan.
  • Maak een overzicht in Excel. Zo kun je op kleur per vak en per week een verdeling maken van wanneer je wat en hoe lang doet. Schrijf er bij hoeveel uur je per onderdeel kwijt zou willen zijn. Je werkt dan naar de deadlines toe. Zo'n overzicht maakt je planning super overzichtelijk. Zie hieronder een voorbeeld van een studente Social Work.

Methodes om effectief te studeren

Als laatste, naast het voor jezelf zorgen en een planning maken, zijn er ook bepaalde manieren om effectief te studeren. Dit is per persoon verschillend, maar ik maak gebruik van de volgende methodes:

  • Samenvatten
    Maak elke week van de les die je hebt gehad een samenvatting. Voorafgaand aan de les moet je vaak een stuk lezen of voorbereiden. Als je gelijk een samenvatting maakt, dan kun je die later gebruiken voor het leren van het tentamen.
  • Tijd
    Houd bij hoeveel tijd je nodig hebt om iets te leren. Ik leer bijvoorbeeld 1,5 week van tevoren voor een tentamen, maar dat is voor iedereen verschillend.
  • Knip je leerwerk in delen op
    Als je veel studiewerk moet verrichten, dan is het niet verstandig om alles in een keer proberen te leren. Mensen hebben nu eenmaal tijd nodig om informatie te verwerken en alles goed in ons geheugen op te slaan. Een veel gemaakte fout is dat studenten zoveel mogelijk stof in één keer proberen door te nemen. Dit klinkt heel effectief, want je gaat in korte tijd door veel leerwerk heen. Wellicht heb je het zelf weleens geprobeerd. Werkte het? Kon je ontspannen leren? Ik gok dat het antwoord negatief is. Als je je leerwerk op deelt in, in plant en herhaalt, dan werkt dit veel effectiever. Stel dat je in 2 uur 30 pagina’s door kunt nemen en een boek bestaat uit 150 pagina’s, dan kun je berekenen dat je 5 blokken van 2 uur nodig hebt om het hele boek door te spitten.
  • Gebruik ezelsbruggetjes om het beter te kunnen onthouden.
    Ik maak zelf ook wel eens gebruik van ezelsbruggetjes door met alle eerste letters van een zin een woord te maken en dit te onthouden voor een tentamen.

Ga je binnenkort studeren naast je baan? Maak gebruik van mijn ervaringen en studeer ook zo effectief mogelijk. Vind je het spannend of wil je graag vooraf doorspreken wat je te wachten staat als je in deeltijd gaat studeren? Vraag dan hieronder een adviesgesprek aan!

Foto van een gesprek tussen mensen

Ontdek of studeren in deeltijd iets voor jou is?

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze studiekeuzeadviseurs.

Vraag een gesprek aan

Laatst aangepast op: 18-12-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Naar het hbo deeltijd

Een hbo-studie starten zonder diploma, kan dat?

3 min. Noah
Studiekeuze deeltijd

Studeren na je veertigste

3 min. Manon
Deeltijd student is aan het studeren aan de eettafel met haar knutselende kinderen en hond
Studiekeuze deeltijd

8 tips om balans te vinden tussen privé, werken en deeltijd studeren

4 min. Manon
Naar het hbo deeltijd Studiekeuze deeltijd

Effectief studeren naast je baan: hoe dan?

5 min. Manon
Studiekeuze deeltijd

Kies je voor een hogeschool of ga je voor een thuisstudie?

2 min. Ilse Jorissen
Deeltijd studenten werken samen aan een tafel
Studiekeuze deeltijd

Wat is het verschil tussen werken en leren op het mbo en in deeltijd studeren op het hbo?

3 min. Ilse Jorissen