Flexibel studeren
Studeren naast een druk werk- en privéleven kan een hele opgave lijken. Het is daarom belangrijk dat een opleiding goed bij jou en jouw leven aansluit. De HZ ondersteunt je optimaal om werk en studie te combineren dankzij flexibel onderwijs.
Jij haalt het meeste uit jezelf als je onderwijs volgt dat op jou is afgestemd. Daarom bepaal jij met een deeltijdopleiding aan de HZ zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je leert alleen wat je nog niet (voldoende) beheerst. Op jouw werkplek ga je actief aan de slag met wat je leert tijdens je studie. Daarnaast zijn er wekelijks klassieke contactmomenten op de HZ en studeer je thuis. Er is individuele begeleiding en een online leeromgeving. Je studeert wanneer het jou uitkomt.

Toen ik erachter kwam dat je deze studie kunt combineren met een 32-urige werkweek was ik overtuigd.
Lees haar verhaalFlexibel onderwijs
Dankzij flexibel onderwijs heb je veel vrijheid. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Bovendien leer je alleen wat je nog niet (voldoende) beheerst. En wat je leert, sluit aan op je werk.
Samen met jou en je werkgever (of stagebegeleider of contactpersoon van je vrijwilligerswerk) leggen we in een onderwijsovereenkomst vast wat je gaat leren, hoe je dat gaat leren en op welke manier je aantoont wat je geleerd hebt. Om je diploma te halen, moet je aantonen dat je bepaalde leeruitkomsten beheerst. Je kunt een leeruitkomst zien als het eindniveau van een vak of onderwerp. Iedere opleiding heeft een set aan leeruitkomsten. Je bepaalt (grotendeels) zelf in welke volgorde je deze leeruitkomsten behandelt en hoe je die onder de knie krijgt. Hiervoor hou je tijdens je studie in je portfolio bij wat je hebt geleerd en wat je beheerst. Met dit portfolio toon je dus eigenlijk aan dat je de kennis en vaardigheden van een leeruitkomst bezit. De bewijzen hiervoor kunnen allerlei vormen hebben: certificaten, evaluaties, beoordelingen, cijferlijsten van andere opleidingen, tentamens, enzovoorts. Voor de vakken Nederlands en Engels maak je altijd een toets.
Hoe ziet jouw opleiding eruit?
Je gaat met jouw opleiding actief aan de slag in de praktijk en mixt online leren met persoonlijk contact. Daarbij weet je van te voren wat je van ons kunt verwachten, wat je werk of praktijkplek faciliteert en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Je maakt zelf je planning wanneer je wat gaat doen en behandelt zelfstandig de theorie die jij voor het behalen van een leeruitkomst nodig hebt. Hierdoor houd jij de flexibiliteit om te studeren waar en wanneer het jou uitkomt.
Waarom studeren aan de HZ?
Waar je bij een online studie alles zelfstandig moet doen, heb je bij een erkende hbo instelling docenten en medestudenten die je kunnen sturen, helpen en inspireren. Andere voordelen zijn:
- Maatwerk
Je krijgt vrijstellingen voor wat je al voldoende beheerst en weet. - Keuzevrijheid
Kies waar, wanneer, hoe en in welke volgorde je studeert. - Persoonlijk contact
Je leert van docenten en medestudenten en hun ervaringen en krijgt persoonlijke coaching. - Praktijk
Je integreert je studie in je werk of praktijkplek zodat jij én je werkgever de vruchten daarvan plukken. - Een erkend hbo diploma
Je ontvangt na je studie een diploma dat breed erkend wordt in het werkveld.

De laatste uren zelfstudie zitten we vaak in het HZ Café samen te studeren of verslagen te maken met natuurlijk een studieborrel.
Lees haar verhaalBegeleiding
Ondanks dat de studie erg zelfstandig is ingericht, sta je er niet alleen voor. Wij staan voor je klaar om je te ondersteunen waar nodig.
OCW-regeling
De flexibele HZ-deeltijdopleidingen maken deel uit van de landelijke pilots flexibilisering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In de experimenten flexibel hoger onderwijs wordt ruimte geboden aan onderwijsinstellingen om deeltijd- en duale opleidingen flexibel in te richten, zodat er beter aangesloten wordt bij de kenmerken en behoeften van werkenden. Lees er meer over in het Besluit experimenten flexibel hoger onderwijs.