Je kind zit in de laatste fase van zijn school en staat voor de belangrijke keuze: wat ga ik doen als ik mijn diploma behaald heb? Sommigen weten al precies wat ze willen. Maar een veel groter deel heeft geen idee. Dat de wereld nog aan hun voeten ligt, geeft hen (studie)keuzestress. Daar komt bij dat hun hersenen flink in ontwikkeling zijn. Hoe werkt hun puberbrein? En hoe kun je hen helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst? In deze blog geef ik inzicht in wat er om gaat in het puberbrein van je kind en geef ik enkele tips hoe je kunt helpen bij belangrijke keuzes voor de toekomst.

{{cta('7ffe5bae-bb82-435a-a4b1-3d8469277ab5','justifycenter')}}

Hersenen in ontwikkeling

Uit onderzoek blijkt dat de hersenen zich ontwikkelen tot het 25e levensjaar. Tijdens die ontwikkelingen zijn de emotionele en rationele hersengebieden van jongeren flink uit balans. Volgens de Hersenstichting worden de emotionele hersengebieden extra geprikkeld door hormonen. Ze zijn hypergevoelig. De rationele hersengebieden zouden hier als 'rem’ kunnen dienen, maar die zijn op deze leeftijd nog niet sterk genoeg ontwikkeld. Gevolg: het 'gestuiter' in de emotionele hersengebieden kan niet onder controle worden gehouden.

Vreemd gedrag

Door deze ontwikkelingen vertonen jongeren extreem en tegenstrijdig gedrag. Zo voelen ze minder remmingen en zoeken ze risico’s op. Ze kunnen hun emoties minder goed onder controle houden, ze zijn snel afgeleid en ze hebben moeite met plannen. Ze overzien de gevolgen van hun gedrag op de lange termijn minder goed. Hun slaap-waakritme is door de war, waardoor ze later naar bed gaan en langer uitslapen. Het maken van keuzes voor de toekomst is in deze fase van hun leven een grote opgave.

Wat kun je doen om je kind te helpen?

Het lijkt bijna onmogelijk, maar toch kun je als ouder of verzorger goed helpen bij het maken van de keuzes van je kind.

  • Geef je kind de ruimte en heb geduld
    Laat je zoon of dochter zichzelf zijn en het bijbehorende gedrag vertonen. Juist dan heeft je kind de mogelijkheid om zijn eigen identiteit te vinden en te ontwikkelen.

  • Bied de nodige begeleiding
    Als je kind niet goed kan plannen en snel afgeleid is, probeer positieve begeleiding te bieden. Zoek samen uit welke mogelijkheden er zijn en zet ze op een rij. Onderneem stappen om te ontdekken welke opties passen bij je kind.

  • Stimuleer interesses en talenten
    Als je kind ergens heel enthousiast van wordt, dan is het belangrijk die motivatie te benoemen en te stimuleren. Dit is ook de periode waarin jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Jongeren vinden het moeilijk te herkennen wat hun talenten zijn. Als ouder ken je je kind als geen ander en kun je hier goed bij helpen. Als een kind weet wat hij of zij van nature goed kan en wat zijn of haar voorkeuren zijn, dan helpt dat bij het maken van keuzes voor de toekomst.

Keuzes voor de toekomst

Een keuze maken voor de toekomst vinden veel mensen moeilijk. Als je hersenen dan ook nog in ontwikkeling zijn, dan maakt dat het er niet eenvoudiger op. Je kunt als ouder je kind met een puberbrein goed helpen, alleen is het niet altijd eenvoudig. Een veilige omgeving bieden, ondersteunen van het keuzeproces en talenten en interesses stimuleren zijn drie dingen die een goede basis bieden om je kind met puberbrein te helpen.

Bronnen: NRC & Brein in beeld

{{cta('fc8d627c-a3ba-4534-8c35-911880fd12c5')}}


Laatst aangepast op: 04-07-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

5 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

7 tips om je thuiswonende kind te helpen tijdens de studie

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Heeft jouw kind een opleiding op het oog? Zo vergelijk je de aanbieders!

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Gaat je kind een opleiding kiezen? Start bij het interessegebied

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Zoekt je kind een opleiding? Een verkeerde studiekeuze bestaat niet

3 min. Arjen van Keulen
Voor ouders/verzorgers

Mijn kind moet een profiel kiezen. Hoe kan ik helpen?

3 min. Arjen van Keulen