Bachelor

Civiele Techniek

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? In het bepalen hoe hoog en hoe sterk dijken moeten zijn om overstromingen te voorkomen? Of wil jij ervoor zorgen dat mensen en dieren ondanks de klimaatverandering veilig bij kusten en rivieren kunnen blijven wonen? Als jouw antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, dan is de opleiding Civiele Techniek misschien wel de juiste keuze voor jou!


In 2050 leeft naar verwachting 80% van de wereldbevolking in een deltagebied, een gebied waar rivieren en zee samenkomen en het land tussen het water ligt. Juist in deze gebieden bevinden zich de grootste uitdagingen rondom kustverdediging. Met jouw kennis kunnen we veilig blijven leven in deltagebieden over de hele wereld. Tijdens de opleiding leer je alles over het ontwerpen en bouwen van grote constructies en het managen van projecten. Denk aan een stormvloedkering, die de kracht van een storm moet kunnen doorstaan of de aanleg van sluizen, tunnels en eilanden, zoals de Palm Islands bij Dubai.


Civiele Techniek doen bij HZ betekent dat je midden in een deltagebied studeert: als je de hogeschool uitloopt, kom je je werkterrein overal om je heen tegen. Wist je dat de Nederlandse Oosterscheldekering een van de zeven moderne wereldwonderen is en dat dit bouwwerk op 30 minuten van HZ te vinden is?


Werkgevers staan voor jou als afgestudeerde in de rij, want bij HZ word je niet alleen theoretisch, maar ook praktisch opgeleid. Al vanaf het begin van je studie pas je de theorie van je toekomstige werkveld toe in de praktijk. Tijdens de colleges werk je aan (internationale) opdrachten uit het werkveld, je loopt twee keer stage bij organisaties in binnen- of buitenland en je kiest voor een minor: een halfjaarprogramma waarbij je je verder specialiseert in een bedrijf naar keuze. Zo doe je al tijdens je studie ruime werkervaring op en ben je optimaal voorbereid op je carrière.


Civiele Techniek: Engels en Nederlands
Je kunt de opleiding zowel in het Engels als het Nederlands volgen.

Lees meer

Kenmerken

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 3 of 4 jaar
  • Nederlands / Engels
  • Middelburg
  • September
Programma

Zo zit de opleiding Civiele Techniek in elkaar

Jaar 1

Je maakt kennis met de verschillende aspecten van het vakgebied civiele techniek. Je treedt op in de rol van onderzoeker en ontwerper en analyseert een bestaande civieltechnische infrastructuur, zoals een brug of een kade. Je leert hoe civieltechnische constructies worden gebouwd, hoe ze werken en hoe ze ook de komende dertig jaar kunnen blijven functioneren. Ook leer je de invloed van hydraulica en hydrologie op de gebouwde omgeving.

In het tweede deel van het eerste jaar maak je kennis met het begrip duurzaamheid en circulariteit in de civiele techniek. Hoe je ondanks klimaatverandering kunt blijven wonen, werken en recreëren? Je treedt op in de rol van adviseur en adviseert opdrachtgevers hoe steden en bouwwerken duurzaam kunnen worden ontworpen en met zo min mogelijk energie kunnen worden gebruikt, waardoor ze het milieu minder belasten.

Jaar 2

In de eerste helft van het jaar bestudeer je infrastructuren en systemen in het binnenland. Denk aan wegen, havens en luchthavens. Hoe kunnen ze zo efficiënt mogelijk worden ontworpen? Hoe kunnen ze duurzaam zijn en geschikt voor toekomstige uitdagingen in de gebouwde omgeving? Om deze uitdagingen aan te gaan heb je kennis nodig van onder meer constructietechniek, geotechniek, watermanagement en milieutechniek. Je treedt op als onderzoeker, ontwerper en adviseur en ontwikkelt een innovatief ontwerp voor een nieuwe infrastructuur.

In de tweede halfjaar ga je aan de slag met constructies die de kust beschermen tegen overstromingen. Je leert onderzoeken of een dijk sterk genoeg zal zijn om het land erachter te beschermen, en hoe je nieuwe dijken ontwerpt die zowel duurzaam als milieuvriendelijk zijn. Je werkt ook met baggertechnieken: het aanleggen van eilanden bij een kustlijn. Je ontdekt hoe je zand kunt winnen en verplaatsen zonder de natuur uit het oog te verliezen, en hoe je dit proces beheert vanuit het perspectief van een projectmanager.

Jaar 3

In het derde jaar van de opleiding loop je stage, in Nederland of in het buitenland. Tijdens je stage maak je kennis met het werken als civiel ingenieur in een bedrijf of organisatie en handel je professioneel naar je rol en verantwoordelijkheden.

Daarnaast volg je een minor van zes maanden. Via deze minor vergroot je de diepte of breedte van je kennis en vaardigheden. Je kunt je minor uitvoeren bij een van de water gerelateerde onderzoeksgroepen van de HZ, bij een andere HZ-opleiding of bij een andere universiteit, in Nederland of in het buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Jaar 4

In het eerste semester richt je je op het beheer van bestaande constructies en infrastructuren en treed je op als adviseur waterbouw en ondergrondse constructies. In hetzelfde semester ontwikkel je via een project oplossingen voor kustuitdagingen door samen te werken met studenten uit de architectuur en watermanagement.

In het laatste semester van je studie voer je een afstudeeropdracht uit bij een Nederlands of buitenlands bedrijf naar keuze.

Ervaringen

Studenten over de opleiding Civiele Techniek

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Civiele Techniek vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Vwo-traject

Civiele Techniek in 3 jaar

Voor wie?

Met je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor het driejarig traject van de opleiding. Hiervoor moet je voldoen aan de toelatingseisen.

Opbouw

Het eerste jaar en het tweede jaar volg je je lessen samen met de studenten die het vierjarig traject volgen. Daarna ga je direct over naar de vakken van het vierde jaar. Het derde jaar van het reguliere studieprogramma volg je niet, dus de minor en stage in het derde jaar zijn geen onderdeel van je studie.

Master

Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je zowel je bachelor- als masterdiploma in 4,5 jaar halen.

Toelating

Om het driejarig traject van Civiele Techniek te kunnen starten heb je een vwo-diploma (of internationaal gelijkwaardig diploma) nodig.

Aanmelden

Heb je interesse? Je schrijft je in voor het reguliere programma in Studielink. Vervolgens vul je de 'Wie ben ik?' opdracht in die wordt beoordeeld door je studieloopbaancoach. Je aanmelding voor het driejarige traject is onderwerp van het eerste gesprek met je studieloopbaancoach.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Civiele Techniek? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden gegeven in Het Groene Woud in Middelburg en je werkt aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Sommige practica zullen ook plaatsvinden in Vlissingen.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Civiele Techniek.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Civiele Techniek.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken en excursies. Deze kosten zijn voor het 1 e, 2e en 4e jaar ongeveer €300,- per jaar. In het derde jaar heb je geen extra kosten.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar receptiegw@hz.nl of bel 0118-489890.

Meer informatie over Civiele Techniek?

Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Beroepen

Het carrièreveld van de civiele techniek is zeer breed. De verschillende soorten banen van een civiel ingenieur zijn globaal in te delen in de hoofdfasen van een civiel project: de (initiële) haalbaarheidsfase, de ontwerpfase, de bouwfase en de operationele en onderhoudsfase. Je kunt onderzoeker, ontwerper, projectingenieur, landmeter, calculator, aannemer, projectmanager en meer worden. Je werk omvat een zeer breed scala aan specialismen, variërend van kust en zee, milieu, water en volksgezondheid tot wegen, spoorwegen, geotechniek en constructies.

Doorstuderen

Heb je de smaak van studeren te pakken en wil je jezelf verder ontwikkelen in je vakgebied? Overweeg dan eens of een master bij je past. Kies bijvoorbeeld voor de tweejarige master River Delta Development van de HZ, Hogeschool Rotterdam en Van Hall Larenstein en behaal zowel je hbo bachelor als je masterdiploma. Werkgevers vinden dit extra interessant, omdat je zowel praktisch als analytisch opgeleid bent

Je kunt bijvoorbeeld ook doorstromen naar een technische universiteit, waar je een Master in Civil Engineering kunt volgen. Let op: vaak moet je eerst een pre-master volgen.

Projecten

Civiele Techniek in de praktijk

Je werkt tijdens projecten en opdrachten vaak voor echte opdrachtgevers. Zo sluit je opleiding goed aan op je latere werk. Benieuwd wat voor soort projecten je gaat doen? Bekijk het hieronder!

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Chat nu
IMG 6950 jpg vierkant jpg kleiner

Bekijk onze online voorlichtingen

Per opleiding kun je een online voorlichting bekijken wanneer het jou uitkomt. Gewoon vanuit huis of onderweg, op je telefoon, tablet of laptop.

Bekijk online voorlichtingen
Overzicht studiekeuzeactiviteiten
Social

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan