Wil je een cruciale rol spelen in het vormgeven van onze toekomstige delta's? Ga aan de slag met de meest urgente uitdagingen van deze eeuw en kies voor River Delta Development!

Rivierdelta's vormen niet alleen een thuis voor miljoenen mensen en diverse ecosystemen, maar zijn ook essentieel voor wereldwijde voedselproductie en economische activiteiten. Door klimaatverandering, zeespiegelstijging en overbevolking staan deze gebieden onder druk. Overstromingen, bodemdaling en verzilting van grondwater zijn slechts enkele van de uitdagingen waar we voor staan. Daarom hebben we visionairs nodig die bruggen kunnen slaan tussen ecologie, technologie en samenleving.

Breng technologische veranderingen in de praktijk

De opleiding bereidt je voor op een rol als 'facilitator of change', een professional die technologische veranderingen in de praktijk brengt, zodat mens en natuur harmonieus kunnen samenleven met water. De focus van de opleiding ligt op het ontwikkelen van ideeën en oplossingen waarbij je luistert naar stakeholders en hen betrekt bij duurzame, breed gedragen langetermijnoplossingen.

Werk samen met professionals in Living Labs

Theoretische kennis over de werking van deltasystemen combineer je met praktijkgerichte opdrachten in ‘Living Labs’, echte locaties in deltagebieden waar je samenwerkt met lokale gemeenschappen, bedrijven en beleidsmakers. Hoe ontwerp je bijvoorbeeld een klimaatbestendige oever voor het Grevelingenmeer waar alle partijen achter staan? Je kijkt naar technologische mogelijkheden, kosten en risico's bij waterpeilstijgingen en de behoeften van bewoners en boeren.

Studeer op 3 plekken in Nederland

Deze master is een unieke joint degree van drie hogescholen met expertise in water: HZ University of Applied Sciences (kustgebied), Van Hall Larenstein Hogeschool (riviersystemen) en Hogeschool Rotterdam (stedelijk water). Studeren en werken op deze drie locaties vergroot je begrip van verschillende deltagebieden en je netwerk binnen het vakgebied.

Na je studie kun je aan de slag bij internationale organisaties, adviesbureaus, overheidsinstanties of NGO's. Of je nu kiest voor een carrière als stadsplanner in een metropool aan de waterkant, een adviseur voor duurzame landbouw in een vruchtbare delta of een onderzoeker van gezonde riviersystemen – de wereld ligt aan je voeten.

Zo zit River Delta Development in elkaar

Lees hier alles over studeren aan 3 hogescholen tijdens 1 masterprogramma

Je start je masteropleiding met een intensieve introductie van een maand. In die maand leer je je medestudenten, docenten en lectoren kennen en word je ondergedompeld in de delta tijdens een excursie van een week. Daarna ga je die ervaringen gebruiken om het hele deltasysteem te analyseren en te bekijken welke rol jij zou willen spelen in de deltasector. Vervolgens schrijf je een persoonlijk leerplan begeleid door je coach. De kick-off vindt plaats bij de HZ in Middelburg.

Na de kick-off volgt een introductie op het deltasysteem Kust, ook bij de HZ. Je werkt in Living Labs met wekelijks een dag op de hogeschool waarin lessen, coaching en reflectie plaatsvinden. Na vijftien weken onderzoek sluit je deze periode af met een evaluatieweek waarin assessments over je eigen onderzoek plaatsvinden, in relatie tot de gehele delta en de vraagstukken die daar spelen. Ook ga je, onder begeleiding van docenten, samen kijken hoe ieders onderzoek in het geheel van het deltasysteem past. Daarna volgt een soortgelijk blok over Riviersystemen (bij HVHL in Velp) en vervolgens over Stedelijk water (bij Hogeschool Rotterdam). De drie blokken - met opbouw van kennis, onderzoeksvaardigheden en persoonlijke professionele ontwikkeling - duren in totaal zeventien weken per hogeschool.

Na afronding van de 3 blokken is er een eindfase van 3 weken, waarin je een eindproduct vervaardigt en presenteert. Afsluitend worden de laatste, integrale competenties afgetoetst door middel van een portfolio en een mondeling eindassessment.

River Delta Development studenten volgen een les

Oplossingen vinden voor de meest urgente uitdagingen van deze eeuw?

Dan is de Master River Delta Development iets voor jou!

Samen leren in 'Living Labs'

De opgaven in deltagebieden zijn zo groot en de systemen zo complex dat simpele oplossingen vaak niet mogelijk zijn. Er zijn fundamentele ingrepen nodig. Daarvoor zijn Living Labs in het leven geroepen; proeftuinen waarin de beroepspraktijk en de hogescholen samen werken aan complexe opgaven.

Als student aan de master River Delta Development neem je deel aan Living Labs waar de lectoraten en onderzoekscentra van de drie hogescholen bij betrokken zijn. Je werkt op locatie, samen met professionals uit het veld, in multidisciplinaire teams aan real life vraagstukken.

Als gevolg van zeespiegelstijging, langere periodes van droogte en bevolkingsgroei zal de druk op de beschikbaarheid van zoetwater alleen maar verder toenemen. In het Living Lab ‘Fresh water availability’ onderzoek je de uitdagingen rondom de distributie en opslag van zoetwater in een verder zoute omgeving. Je onderzoek richt zich op de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, globaal het gebied tussen Terneuzen en Gent.

In veel delta’s spelen enorm tegenstrijdige belangen. In het Living Lab ‘Dealing with competing spatial claims in deltas’ doe je daarom research naar mogelijkheden om natuur, economie, recreatie en voedselproductie allemaal ruimte te bieden en die is soms zeer beperkt beschikbaar. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om onder andere conflicten tussen ecologische en economische processen te voorkomen. Voor dit Living Lab is de Oosterschelde, nationaal park én belangrijk centrum voor schelpdierenteelt, je onderzoeksgebied.

In veel gebieden worden de risico’s op overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden zoals hittegolven groter en groter, zo blijkt uit studies van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN. Nu al zullen samenlevingen zich aan de effecten daarvan moeten aanpassen. Maar hoe? In het Living Lab ‘Climate adaptation in coastal areas’ ga je aan de slag met de uitdagingen rondom klimaatverandering in delta’s.

De wereldwijde bevolkingsgroei in combinatie met de toename van welvaart en consumptie heeft in de afgelopen decennia geleid tot verarming van het ‘natural capital’, de som van alle natuurlijke bronnen op aarde: bodem, lucht, water en levende organismen. In het Living Lab ‘Nature-based solutions’ onderzoek je de mogelijkheden om beschadigde ecosystemen te herstellen en de weerbaarheid ervan te vergroten.

River Delta Development studenten kijken samen naar een kaart
Portret van River Delta Development student
River Delta Development studenten bezig met onderzoek

Master River Delta Development

Hoor er hier meer over
Foto van River Delta Development student half zittend op een tafel in een leslokaal

Ontdek meer over de master en luister naar studenten

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de master River Delta Development vinden en waarom ze juist voor deze master hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Foto van Maarten, student River Delta Development, op het strand
Over de opleiding
Maarten, Alumnus River Delta Development

Deze master daagt je uit een stapje extra te zetten

Lees het verhaal van Maarten
Foto van Michelle bij het Kanaal door Walcheren met een brug in de achtergrond
Over de opleiding
Michelle, Alumnus River Delta Development

Het is fijn dat je je kennis meteen inzet in de praktijk

Lees het verhaal van Michelle
Portret van Jochem, student River Delta Development, in de Rotterdamse haven
Studiekeuze
Jochem, Student River Delta Development

De werkzaamheden in een living lab zijn voor mij heel leerzaam!

Lees het verhaal van Jochem

Handige info

Onderwijsvorm en locatie

De master River Delta Development is een voltijd Engelstalige masteropleiding. De onderwijslocatie is wisselend. Het eerste half jaar volg je bij de HZ in Middelburg, het tweede half jaar bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Velp en het derde blok van een half jaar bij Hogeschool Rotterdam. Het laatste half jaar studeer je af.

Een onderwijsweek bestaat uit een lesdag op de betreffende onderwijslocatie en vier projectdagen in een van de Living Labs. Afhankelijk van je voorkeur kan de locatie van de Living Labs variëren. Je kunt maximaal één semester onderzoek verrichten in een Living Lab in het buitenland.

Toetsing

De toetsing van deze master bestaat uit verschillende soorten beoordelingen:

  • Een schriftelijke kennistoets voor de theorie
  • Een opdracht. De aard hiervan kan per living lab verschillen, maar voorbeelden zijn een ontwerp of een onderzoeksrapport
  • Een assessment waarin je reflecteert op jouw competenties
  • Een portfolio met bewijsmateriaal:
    • Een essay in semester 1
    • Semester 2 & 3: een verkennend rapport
    • Zelfevaluatie
    • Bewijsmateriaal naar eigen keuze.

Huisvesting

De hogescholen ondersteunen je indien gewenst, bij het regelen van huisvesting op locatie. Hetzij door zelf huisvesting aan te bieden, hetzij door je in contact te brengen met partijen die daarin kunnen voorzien.

Op deze pagina's vind je meer informatie over huisvesting:

Kosten

Collegegeld
  • Nederlandse en Europese (EER) studenten betalen het wettelijk collegegeld voor deelname aan de masteropleiding River Delta Development.
  • Niet-EER-studenten of studenten die een masteropleiding in Nederland hebben afgerond, betalen het instellingscollegegeld.
  • Het tarief is voor één academisch jaar. De masteropleiding duurt 2 jaar.

Lees meer over de studiekosten voor Nederlandse studenten of internationale studenten.

Bijkomende kosten

Houd wat betreft bijkomende kosten rekening met ongeveer €200. Deze extra kosten hebben te maken met excursies die we organiseren, deelname aan buitenschoolse activiteiten of met de aanschaf van aanvullend lesmateriaal. Voor boeken en readers zijn er geen extra kosten.

Eigen laptop

Je kunt gebruik maken van studieplekken die de hogescholen beschikbaar hebben, deze zijn echter niet allemaal uitgerust met een computer. We raden je dan ook aan je eigen laptop (of ander mobiel apparaat) mee te nemen. Ben je niet in het bezit van een laptop en mocht je overwegen om er een aan te schaffen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de docent voor advies.

Studiefinanciering

Check de website van DUO voor meer informatie over studiefinanciering.

Toelating en aanmelding

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de master River Delta Development dien je in het bezit te zijn van een aan deze master gerelateerd bachelordiploma - of een gelijkwaardige kwalificatie - van een erkende hogeschool of geaccrediteerde academische instelling (kopie van het diploma samen met de officiële cijferlijst).

Studenten die in het bezit zijn van één van de volgende (Nederlandse) bachelordiploma’s kunnen in elk geval deelnemen:

  • Water Management CROHO 34074
  • Water Management CROHO 34332
  • Delta Management CROHO 39278
  • Civiele Techniek CROHO 34279
  • Stedelijke en Regionale Planning CROHO 34282
  • Ruimtelijke Ontwikkeling CROHO 30038
  • International Development Management CROHO 34203
  • Kust- en Zeemanagement CROHO 39204
  • Land- en Water Management CROHO 34226
  • Management van de leefomgeving CROHO 34859
  • Built Environment CROHO 39280

Omdat het programma volledig Engelstalig is, is het belangrijk dat je de Engelse taal goed beheerst. Lees hier meer over de toelatingseisen.

Toelating en aanmelding

Een motivatiebrief en een intakegesprek met de toelatingscommissie maken ook deel uit van de selectieprocedure. Het Studentenbureau van HZ zal je hierover informeren. Indien je motivatiebrief en het intakegesprek beiden positief beoordeeld worden, ontvang je een bevestiging van toelating. Hiermee kun je studiefinanciering aanvragen.

Lees hier meer over de aanmeldingsprocedure.

Motivatiebrief en intakegesprek

We selecteren studenten op basis van een aantal criteria. Deze moeten aan de orde komen in je (Engelstalige) motivatiebrief van ± 750 woorden:

  • je interesse in en kennis van rivierdelta’s en de doelen die je voor ogen hebt met deze opleiding;
  • je vermogen tot zelfreflectie op de kennis en vaardigheden waar je over beschikt;
  • je capaciteit om een ​​facilitator of change te worden – laat zien hoe je verandering bewerkstelligt en innovatie en creativiteit toepast in complexe processen.

Tijdens het intakegesprek draait het om de doelen die je jezelf hebt gesteld op basis van je achtergrond en je interesse in en kennis van rivierdelta’s. Ook verwachten we een korte elevatorpitch over een case uit de rivierdelta. De voertaal tijdens het intakegesprek is Engels, waardoor we ook meteen je spreekvaardigheid toetsen.

Contact

Als je vragen hebt, neem dan contact op met een van de docenten:

Margriet Langenberg-van der Klauw - HZ University of Applied Sciences
Jan Fliervoet - Van Hall Larenstein University of Applied Sciences
Matthijs van Lente – HR University of Applied Sciences.

Wil je een studie-adviseur spreken? Vraag een adviesgesprek aan.

Na de opleiding

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een Master of Science (MSc) diploma.

De master River Delta Development is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld. Zowel overheidsinstellingen als consultancybedrijven zijn duidelijk over hun behoeften: ze hebben professionals nodig die denken en werken op constructieve en geïntegreerde wijzen, die kennis hebben van transitieprocessen en in staat zijn om mensen en organisaties te bewegen om zaken voor elkaar te krijgen. De wereld verkeert in een transitie (klimaat, energie, circulaire economie etc.) en heeft mensen nodig die deze verandering kunnen faciliteren. Vele kwesties komen samen in deltagebieden en ze zijn nog urgenter vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en de kwetsbare locatie. Dit vraagt om opgeleide, enthousiaste, gepassioneerde jonge mensen die een bij hen passende functie willen vervullen ten behoeve van de ontwikkeling van veerkrachtig, veilig en duurzaam leven in de delta.

Mogelijke functies nadat je de master River Delta Development hebt afgerond zijn:

  • procesmanager
  • initiatiefnemer van nieuwe projecten
  • facilitator van civiele veranderingen
  • onderzoeker
  • beheerder
  • consultant
Freshwater Project Officer in Marokko

De Freshwater Project Officer is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project 'Beheer wateronttrekking en bevordering watermilieu in het Sebou-stroomgebied in Marokko'. Het project is gericht op het verminderen van de impact van wateronttrekking en niet-duurzame waterinfrastructuur op de biodiversiteit en het functioneren van rivierbekkens volgens overeengekomen doelstellingen en tijdsplanning.
Hij/zij creëert en beheert samenwerkingsverbanden met projectpartners, ontwikkelt werkplannen, houdt toezicht op de implementatie en stelt technische en financiële rapporten op om de voortgang van het project te bewaken.

Urban Water, Wastewater and Climate Resilience Senior Associate in de VS

De Senior Associate stuurt inspanningen aan ter vergroting van zakelijke kansen met multilaterale ontwikkelingsbanken – op het gebied van stedelijk water, afvalwaterbeheer en aanverwante kwesties ten aanzien van stedelijke weerbaarheid tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. Dit werk bouw voort op projecten op het gebied van water en sanitaire voorzieningen in verschillende landen in Afrika en Azië.
Hij/zij zorgt voor de ontwikkeling en aansturing van marketing- en positioneringsstrategieën met multilaterale ontwikkelingsbanken ten behoeve van stedelijk water, afvalwaterbeheer en klimaat voor de WRI-sector. De Senior Associate verleent technische assistentie aan projectmedewerkers en begunstigden en zorgt voor de kwaliteit en tijdige uitvoering van het project.

Monitoring and Evaluation Officer in Bangladesh

Klimaatverandering – in de vorm van geïntensiveerde cyclonen, stormvloeden en zeespiegelstijging, versnelt het binnendringen van zout water in de zoetwatervoorraden van de kuststrook van Bangladesh. Dit beïnvloedt het agrarisch bestaan dat afhankelijk is van zoetwater evenals de kwaliteit van drinkwater in kwetsbare kustgemeenschappen. Dit heeft een onevenredige invloed op vrouwen en meisjes. De belangrijkste doelstelling van het project is om de regering van Bangladesh te ondersteunen in de versterking van het aanpassingsvermogen van kustgemeenschappen – en met name vrouwen – om zo het hoofd te bieden aan de impact van het door klimaatverandering veroorzaakte zoutgehalte op hun levensonderhoud en waterveiligheid.
De Monitoring and Evaluation Officer is verantwoordelijk voor toezicht en hoogwaardige en tijdige input en zorgt ervoor dat de strategische visie van het project in stand blijft en dat de activiteiten resulteren in het behalen van de beoogde resultaten op een kosteneffectieve en tijdige wijze.

Urban Water and Climate Adaptation Senior Specialist in Nederland

De Senior Specialist Urban Water and Climate Adaptation geeft vorm aan water in stedelijke gebieden inzake veiligheid, klimaatbestendigheid, duurzaamheid en kwaliteit van leven. Projecten waarvoor hij/zij kan worden ingezet zijn b.v. het klimaatveilig maken van de stad Utrecht of de Vliegbasis Eindhoven, het uitwerken van de klimaatstresstest voor gemeenten of het ontwikkelen van een masterplan voor watermanagement voor de haven van Moerdijk.
De Senior Specialist richt zich op klimaatadaptatiestrategieën, duurzaamheid, waterstructuurplannen, meting en bewaking, geohydrologie en stedelijk waterbeheer door middel van het modelleren van situaties, het uitvoeren van stresstests of infiltratie- en opslagberekeningen en het analyseren van metingen.

Over River Delta Development

Expertise van de drie hogescholen

De master River Delta Development is een unieke joint degree van drie hogescholen met…
Foto van het Joint Research Center Zeeland gebouw aan de straatkant

Joint Research Center Zeeland: een uniek onderzoeksinstituut

Het JRCZ is een onderzoeksinstituut dat is gebouwd naast de HZ-locatie in Middelburg. Als student…

Ben jij geïnteresseerd in deze master?

Doe mee aan een van onze (online) studiekeuzeactiviteiten!

Praat met een adviseur

Stel al je vragen over River Delta Development aan de adviseur!

Online voorlichting River Delta Development

Volg deze online voorlichting en kom meer te weten over de master River Delta Development.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Civiele Techniek student bij Zeelandbrug

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? Of bepalen hoe hoog en hoe…
Portret van een Watermanagement student

Watermanagement

Hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, overbevissing, vervuiling en…
Portret van Global Project Change Management student

Global Project and Change Management

Wil je graag bijdragen aan een duurzame wereld en zoek je een opleiding in een internationale…