Wil jij leren hoe gebouwen worden ontworpen en gebouwd? Kies dan voor de opleiding Bouwkunde aan de HZ!

Ontwikkel gebouwen en ruimtes waar mensen elke dag gebruik van maken

Wil jij later de wijde wereld in om als bouwkundig expert gebouwen te ontwerpen en deze ontwerpen uit te voeren? In de bouwkunde gaat het om het realiseren, renoveren en herbestemmen van bouwwerken. Hierbij kun je denken aan een spraakmakend architectonisch ontwerp, zoals de Markthal in Rotterdam of aan het maken van innovatieve constructies, zoals het Burj al Arab Hotel in Dubai. Maar je kunt ook de herbestemming van industrieel erfgoed voor ogen hebben: een fabriek of een molen geschikt maken voor bewoning. Of misschien wil je uitvoerder worden bij de bouw van een complete nieuwbouwwijk of een openbaar gebouw zoals de Ziggo Dome in Amsterdam. Na de opleiding bouwkunde heb jij invloed op hoe de omgeving eruit ziet en ontwikkel je gebouwen en ruimtes waar mensen elke dag gebruik van maken.

Ontdek welke kant van Bouwkunde het beste bij jou past

Je leert tijdens de opleiding architectonisch ontwerpen, 3D-tekenen, construeren, detailleren en managen en komt veel te weten over onderwerpen als duurzaam bouwen, multidisciplinair ontwerpen en het 3D-BIM (3D-bouwinformatiemodel). Naast de theorie, leer je veel in de praktijk door stages, excursies, bedrijfsbezoeken en opdrachten uit het werkveld. Daardoor krijg je de kans om te ontdekken welke kant van bouwkunde het best bij je past. De opleiding werkt samen met Bouwend Nederland aan Je gaat het maken.

Inhoud van de opleiding Bouwkunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, afstuderen en minor.

In dit jaar maak je kennis met een aantal beroepen in de bouw. Het eerste kwartaal is een soort 'proeverij': iedere week kruip je in de huid van een ander beroep uit de bouw. Zo krijg je een beeld van de diverse rollen in het bouwproces. Ook leer je tekenen met een 3D-tekenprogramma.

In het tweede kwartaal over de architect bekijk je het bouwvak door de ogen van de architect: de vormgever van gebouwen. In dit kwartaal ga je zelf aan de slag met een ontwerp voor een gevel, maar ook met een uitbreiding van je eigen woning. Je bekijkt het werk van toparchitecten, analyseert wereldgebouwen en herkent bouwstijlen. Hoewel je met de opleiding Bouwkunde geen architect kunt worden, kun je je wel voorbereiden op een vervolgstudie of een loopbaan bij een architectenbureau.

In het derde kwartaal staat de aannemer centraal. Je verzorgt de werkvoorbereiding voor de bouw van een woning en krijgt vakken als uitvoeringstechnieken, bouwtechniek, tekenvaardigheden, constructief ontwerpen, bouwmanagement en rapportagetechnieken. Je sluit het jaar af met een stage op de bouwplaats in het vierde kwartaal waar je als uitvoerder aan de slag gaat.

Dit jaar kom je opnieuw in aanraking met de verschillende beroepsrollen van een bouwkundige. Als constructief ontwerper ontwerp je de constructie, begrijp je materiaaleigenschappen en waak je over de constructieve veiligheid. Ook leer je om een bestaand gebouw energievriendelijk te maken.

In het derde kwartaal maak je kennis met BIM: een digitaal model waarin alle bouwpartijen samen kunnen werken. In het vierde kwartaal onderzoek je de regelgeving in de bouw. Vergunningaanvragen, bestemmingsplannen en het Bouwbesluit kennen geen geheimen meer voor je.

Het eerste half jaar kies je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden.

Je kunt dit doen door een onderzoeksstage uit te voeren bij een bedrijf waar je ook stage loopt, een half jaar vakken te volgen van een andere opleiding binnen de HZ of een andere onderwijsinstelling in binnen- of buitenland of deze periode besteden aan een onderzoek. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Tijdens het derde kwartaal ‘projectleider vastgoed’ ga je aan de slag met het programma van eisen, het bepalen van de contractvorm en het sturen van de exploitatie of beheer van het gebouw. Je verkent ook de mogelijkheden om als bouwkundig ingenieur in het buitenland te kunnen werken.

Je maakt samen met een projectteam een ruimtelijk ontwerp dat je vervolgens zelf bouwtechnisch uitwerkt in de specialisatie van jouw keuze, zoals constructie, uitvoering, bouwfysica, architectuur, duurzaamheid of BIM. Daarnaast werk je samen met studenten van Watermanagement en Civiele Techniek aan een uitdagende opdracht over de Zeeuwse kust.

Je sluit je opleiding af met een afstudeeronderzoek en stage, waarbij je onderzoek doet naar bijvoorbeeld milieuvriendelijke bouwmaterialen of een ontwerp maakt voor een nieuw Olympisch stadion.

Je kunt op vier momenten een stage doorlopen. In het eerste jaar van de opleiding loop je een kwartaal stage als uitvoerder bij een project in uitvoering. Hierdoor krijg je inzicht in de taken in de uitvoering, de organisatiestructuur van een aannemer en de branche. Je kiest het stagebedrijf uit een lijst met bestaande bedrijven of zoekt zelf een bedrijf. Tijdens de minor in het derde studiejaar kun je er ook voor kiezen om stage te lopen bij een bedrijf waarvoor je ook een onderzoek uitvoert.

De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerstage van een half jaar bij een bedrijf naar keuze, zoals een architect, makelaar, gemeente of woningcorporatie in binnen- of buitenland. Je voert hier zelfstandig afstudeeronderzoek uit en sluit deze periode af met je afstudeerrapport.

Het afstuderen is de laatste grote klus in je opleiding die je nog moet klaren voordat je je Bachelor of Sciences mag noemen. Je toont ermee aan dat je klaar bent voor het werkveld. Je maakt een beroepsproduct en voert onderzoek uit.

Tijdens de afstudeercursus richt je je op een onderwerp en een beroepsproduct waarmee je jouw onderzoeks- en beroepskennis wilt laten zien. Tijdens je opleiding heb je ontdekt wat je echt belangrijk vindt en waar je interesses liggen. Dat kan je keuze voor een onderzoeksonderwerp vergemakkelijken.

Of je nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, tijdens het afstuderen werk je aan een omvangrijke en complexe opdracht, die weer heel anders is dan de meeste studie- en stageopdrachten tijdens je opleiding. Een opdracht die je uitvoert voor of bij een organisatie of onderzoeksgroep van de HZ en die een onderzoeksrapport oplevert.

Je hebt als afstudeerder voor het bedrijf een niet te onderschatten rol. Je helpt het bedrijf immers niet alleen om zijn kennis te verrijken, maar ook om deze kennis toe te passen. Zo kun je bijvoorbeeld een onderzoek doen naar milieuvriendelijke bouwmaterialen, een ontwerp voor een modemuseum in Amsterdam maken, de constructie voor een nieuw Olympisch voetbalstadion ontwikkelen of de mogelijkheid onderzoeken van bouwen met karton.

HZ student op een Open Dag

Open Dag op 1 februari

Kom meer te weten over de opleiding Bouwkunde tijdens de Open Dag op zaterdag 1 februari van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Middelburg.

Meld je aan

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Bouwkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Joyce, student Bouwkunde, op een bouwplaats
Studiekeuze
Joyce, Student Bouwkunde

Tijdens je studie werk je veel in groepjes en onderling is het gezellig.

Bekijk het verhaal van Joyce
3 scholieren in gesprek met 2 studenten van de opleiding Bouwkunde in het restaurant van HZ Groene Woud
Evy, AnneKarlijn & Alidia, Leerlingen CSW

Zodra ik mijn diploma heb, kom ik hier terug!

Bekijk het verhaal van Evy, AnneKarlijn & Alidia
Groepsfoto van Bouwkunde studenten
Amber, Student Bouwkunde

De combinatie van techniek en creativiteit trekt me enorm.

Bekijk het verhaal van Amber

Programma in thema's

Kwartaal 1

Proeverij

Kwartaal 2

Architect

Kwartaal 3

Aannemer

Kwartaal 4

Uitvoerder

Kwartaal 1

Constructief ontwerper

Kwartaal 2

Adviseur duurzame ontwikkeling

Kwartaal 3

BIM-regisseur

Kwartaal 4

Adviseur vergunningen

Kwartaal 1

Minor

Kwartaal 2

Minor

Kwartaal 3

Projectleider vastgoed

Kwartaal 4

Internationaal ingenieur

Kwartaal 1

Bouwtechnisch ontwerper

Kwartaal 2

Coastal challenge

Kwartaal 3

Bouwkunde ingenieur

Kwartaal 4

Bouwkunde ingenieur

Drie Bouwkunde studenten staan samen op een bouwplaats en kijken naar de plattegronden
Thumbnail van een animatie. Vrouw met een helm op staat voor een huis dat gebouwd wordt.
Twee Bouwkunde studenten werken samen met biobased materialen
Thumbnail met droneshot van Zeeuwse duinen

Aanmelden

Overweeg je de opleiding Bouwkunde? Hier lees je alles wat je moet weten om je aan te melden. Regel daarna snel en makkelijk je inschrijving via Studielink, het platform voor jouw aanmelding.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Bouwkunde.

Doorstromen vanuit Ad

Met een Associate degree-diploma Bouwkunde kun je doorstromen naar de bachelor Bedrijfskunde aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad -academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten hiervoor bedragen gemiddeld € 250,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies, deze bedragen in totaal ongeveer € 75,-.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.

Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar servicebaliegw@hz.nl of bel 0118-489890.

Docenten

De docenten van het team van de opleiding bouwkunde hebben allemaal hun eigen expertise en binding met het beroepenveld. Ieder teamlid werkt vanuit zijn eigen achtergrond continu mee aan een toekomstgerichte opleiding met als speerpunten BIM en duurzame ontwikkeling/biobased bouwen. De docenten zijn allemaal academisch opgeleid en hebben een didactisch diploma en zorgen zo voor een afwisselend en fijn studieklimaat.

Internationaal

Om je bouwkundige kijk op de wereld te verbreden verdiep je je tijdens de opleiding in internationale thema’s, werk je aan opdrachten in het buitenland en laten gastlezingen je over de grens kijken. Zo kom je meer te weten over internationale architecten en doe je bijvoorbeeld onderzoek naar diverse internationale gebouwen, zoals het Guggenheim Museum in Bilbao of The Shard in Londen. In excursies naar een Europese metropool ga je deze gebouwen bezoeken en kom je tevens meer te weten over internationale steden.

De HZ biedt volop kansen in het buitenland, dus jij kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een minor volgen bij een opleiding in het buitenland of volg je zelfs je stage bij een internationaal bedrijf. Met een netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland.

Bovendien kun je als Nederlands bouwkundige in principe overal ter wereld aan de slag. Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Zoals een student direct na zijn afstuderen betrokken is geweest bij de bouw van een outletcentrum in Vancouver.

Twee bouwkunde studenten op een bouwplaats met helmen op

Download de brochure van Bouwkunde

Wil je alle informatie over de opleiding Bouwkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Als bouwkundig ingenieur houd je je bezig met de verschillende fasen van het bouwproces, zoals de voorbereiding (ontwerp), uitwerking (tekenen & rekenen), bouwvoorbereiding en uitvoering (bouw) bij bijvoorbeeld architectenbureaus of aannemers. Je werkt aan uiteenlopende projecten en bent betrokken tot aan het moment dat het lintje wordt doorgeknipt bij de oplevering van een door jou ontworpen of uitgewerkt gebouw. Natuurlijk kun je ook aan de slag als projectleider bij een projectontwikkelaar of de overheid, je wordt adviseur bij een bouwfysisch adviesbureau of coördinator bij een woningcorporatie of projectmanagementbureau. Na enkele jaren kun je doorgroeien naar leidinggevende functies.

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een technische universiteit, waar je een volwaardig diploma voor architect of stedenbouwkundige kunt behalen. Een hbo-master of doorstuderen aan de Academie voor Bouwkunst behoren ook tot de mogelijkheden.

Bouwkunde in de praktijk

Tijdens de hele opleiding werk je samen met en voor echte opdrachtgevers. Je werkt mee aan verschillende projecten, zodat je straks zo goed mogelijk voorbereid bent op je toekomst.

Gebouw gemaakt met biobased materialen in aanbouw

Lerend Netwerk Biobouwers

Lerend Netwerk Biobouwers ontwikkelt een onderwijsmethode voor de bouwsector waarin bio-circulaire…
Foto van het Joint Research Center Zeeland gebouw aan de straatkant

Joint Research Center Zeeland: een uniek onderzoeksinstituut

Het JRCZ is een onderzoeksinstituut dat is gebouwd naast de HZ-locatie in Middelburg. Als student…

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Engineering student en docent werken samen

Engineering

Met techniek kun je de wereld veranderen. Denk bijvoorbeeld aan robots die zorgen voor ouderen,…
Twee Logistics Engineering studenten in gesprek bij een boot

Logistics Engineering

Nieuwsgierig hoe de bezorger zo snel met jouw nieuwe telefoon aan de deur staat? Ontdek het in de…
Civiele Techniek student bij Zeelandbrug

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? Of bepalen hoe hoog en hoe…