Bachelor

Bouwkunde

Bouwkunde

Wil jij leren hoe gebouwen worden ontworpen en gebouwd? Kies dan voor de opleiding Bouwkunde aan de HZ!


Wil jij later de wijde wereld in om als bouwkundig expert gebouwen te ontwerpen en deze ontwerpen uit te voeren? In de bouwkunde gaat het om het realiseren, renoveren en herbestemmen van bouwwerken. Hierbij kun je denken aan een spraakmakend architectonisch ontwerp, zoals de Markthal in Rotterdam of aan het maken van innovatieve constructies, zoals het Burj al Arab Hotel in Dubai. Maar je kunt ook de herbestemming van industrieel erfgoed voor ogen hebben: een fabriek of een molen geschikt maken voor bewoning. Of misschien wil je uitvoerder worden bij de bouw van een complete nieuwbouwwijk of een openbaar gebouw zoals de Ziggo Dome in Amsterdam. Na de opleiding bouwkunde heb jij invloed op hoe de omgeving eruit ziet en ontwikkel je gebouwen en ruimtes waar mensen elke dag gebruik van maken.


Als bouwkundig ingenieur houd je je bezig met de verschillende fasen van het bouwproces, zoals de voorbereiding (ontwerp), uitwerking (tekenen & rekenen), bouwvoorbereiding en uitvoering (bouw) bij bijvoorbeeld architectenbureaus of aannemers. Je werkt aan uiteenlopende projecten en bent betrokken tot aan het moment dat het lintje wordt doorgeknipt bij de oplevering van een door jou ontworpen of uitgewerkt gebouw.


Natuurlijk kun je ook aan de slag als projectleider bij een projectontwikkelaar of de overheid, je wordt adviseur bij een bouwfysisch adviesbureau of coördinator bij een woningcorporatie of projectmanagementbureau. Na enkele jaren kun je doorgroeien naar leidinggevende functies.


Voor al deze beroepen heb je goede bouwkundige kennis nodig. Die kennis vergaar je binnen de opleiding. Je leert architectonisch ontwerpen, 3D-tekenen, construeren, detailleren en managen en komt veel te weten over onderwerpen als duurzaam bouwen, multidisciplinair ontwerpen en het 3D-BIM (3D-bouwinformatiemodel).


Tijdens de opleiding kom je veel in aanraking met de praktijk door stages, excursies, bedrijfsbezoeken en opdrachten uit het werkveld. Daardoor krijg je de kans om te ontdekken welke kant van bouwkunde het best bij je past. De opleiding werkt samen met Bouwend Nederland aan Je gaat het maken.

Lees meer

Kenmerken

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 Jaar
  • Nederlands
  • Middelburg
  • September
Programma

Inhoud van de opleiding Bouwkunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, afstuderen en minor.

Jaar 1

In dit jaar maak je kennis met een aantal beroepen in de bouw. In het allereerste kwartaal ga je aan de slag als 3D-modelleur. Je krijgt onder andere les in 3D-tekenen, doordat je je eigen woning gaat tekenen in een 3D tekenprogramma. In de cursus van de architect bekijk je het bouwvak door de ogen van de architect: de vormgever van gebouwen. In dit kwartaal ga je zelf aan de slag met een ontwerp voor een gevel, maar ook met een uitbreiding van je eigen woning. Je bekijkt het werk van toparchitecten, analyseert wereldgebouwen en herkent bouwstijlen. Hoewel je met de opleiding Bouwkunde geen architect kunt worden, kun je je wel voorbereiden op een vervolgstudie of een loopbaan bij een architectenbureau.

In de derde en vierde cursus staat de aannemer centraal. Je verzorgt de werkvoorbereiding voor de bouw van een woning en krijgt vakken als uitvoeringstechnieken, bouwtechniek, tekenvaardigheden, constructief ontwerpen, bouwmanagement en rapportagetechnieken. Je sluit het jaar af met een stage op de bouwplaats in het vierde kwartaal waar je als bouwplaatsmanager aan de slag gaat.

Jaar 2

Dit jaar kom je opnieuw in aanraking met de verschillende beroepsrollen van een bouwkundige. Als constructief ontwerper ontwerp je de constructie, begrijp je materiaaleigenschappen en waak je over de constructieve veiligheid. In deze cursusbereken en ontwerp je de draagconstructie voor een. Tevens verdiep je je ook verder in nieuwe aspecten van bouwtechniek, brandveiligheid en bouwkosten. Tijdens het kwartaal van de international engineer kruip je in de huid van een internationaal opererend bouwkundig ingenieur en ga je aan de slag met het ontwerp voor een wolkenkrabber in een grote wereldstad. Aan het eind van het tweede jaar ga je deze stad ook bezoeken. Je krijgt tijdens deze cursus inzicht in de wereldwijze architectuurgeschiedenis en de manier van bouwen over de hele wereld.

In het kwartaal van de adviseur bouwfysica- installatie- en milieutechniek werk je een bestaand gebouw uit naar een energievriendelijk gebouw. Hierbij besteed je bovendien aandacht aan vluchtwegen (brandveiligheid) en geluidsoverlast (binnen en buiten) met behulp van de beschikbare software. Tijdens de cursus ligt het accent op energiegebruik en de belasting voor het milieu.

Jaar 3

Het eerste half jaar kies je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden.

Je kunt dit doen door een onderzoeksstage uit te voeren bij een bedrijf waar je ook stage loopt, een half jaar vakken te volgen van een andere opleiding binnen de HZ of een andere onderwijsinstelling in binnen- of buitenland of deze periode besteden aan een onderzoek. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde kwartaal toets je bouwaanvragen vanuit de rol van ‘adviseur vergunningen’. Je werkt samen met deskundigen uit het bedrijfsleven door een aantal weken werkzaamheden uit te voeren bij een gemeente. Tijdens de cursus ‘projectleider vastgoed’ ga je aan de slag met het programma van eisen, het bepalen van de contractvorm en het sturen van de exploitatie of beheer van het gebouw.

Jaar 4

Je start in de rol van bouwkundig ingenieur. Met je projectteam maak je een ruimtelijk ontwerp dat je vervolgens individueel bouwtechnisch uitwerkt in een door jou gekozen specialisatie. Hierbij heb je de keuze uit: constructie, uitvoering, bouwfysica, architectuur, duurzaamheid en bouwinformatiemanagement. Tijdens het tweede half jaar loop je stage bij een organisatie naar keuze, zoals een architect, makelaar, gemeente of woningcorporatie in binnen- of buitenland waar je zelfstandig je afstudeeronderzoek uitvoert. Aan het einde van je opleiding lever je een afstudeeronderzoek in waarmee je aantoont het beroep van bouwkundig ingenieur te beheersen.

Stage

Je kunt op vier momenten een stage doorlopen. In het eerste jaar van de opleiding loop je een kwartaal stage als bouwplaatsmanager bij een project in uitvoering. Hierdoor krijg je inzicht in de taken in de uitvoering, de organisatiestructuur van een aannemer en de branche. Je kiest het stagebedrijf uit een lijst met bestaande bedrijven of zoekt zelf een bedrijf. Tijdens de minor in het derde studiejaar kun je er ook voor kiezen om stage te lopen bij een bedrijf waarvoor je ook een onderzoek uitvoert.

In het derde studiejaar voer je tevens een aantal werkzaamheden uit bij een gemeente. Op deze manier kun je leren van ervaren projectleiders en werk je samen met deskundigen uit het bedrijfsleven.

De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerstage van een half jaar bij een bedrijf naar keuze, zoals een architect, makelaar, gemeente of woningcorporatie in binnen- of buitenland. Je voert hier zelfstandig afstudeeronderzoek uit en sluit deze periode af met je afstudeerrapport.

Afstuderen

Het afstuderen is de laatste grote klus in je opleiding die je nog moet klaren voordat je je Bachelor of Sciences mag noemen. Je toont ermee aan dat je klaar bent voor het werkveld. Je maakt een beroepsproduct en voert onderzoek uit.

Tijdens de afstudeercursus richt je je op een onderwerp en een beroepsproduct waarmee je jouw onderzoeks- en beroepskennis wilt laten zien. Tijdens je opleiding heb je ontdekt wat je echt belangrijk vindt en waar je interesses liggen. Dat kan je keuze voor een onderzoeksonderwerp vergemakkelijken.

Of je nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, tijdens het afstuderen werk je aan een omvangrijke en complexe opdracht, die weer heel anders is dan de meeste studie- en stageopdrachten tijdens je opleiding. Een opdracht die je uitvoert voor of bij een organisatie of onderzoeksgroep van de HZ en die een onderzoeksrapport oplevert.

Je hebt als afstudeerder voor het bedrijf een niet te onderschatten rol. Je helpt het bedrijf immers niet alleen om zijn kennis te verrijken, maar ook om deze kennis toe te passen. Zo kun je bijvoorbeeld een onderzoek doen naar milieuvriendelijke bouwmaterialen, een ontwerp voor een modemuseum in Amsterdam maken, de constructie voor een nieuw Olympisch voetbalstadion ontwikkelen of de mogelijkheid onderzoeken van bouwen met karton.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Bouwkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Thema's

Programma in thema's

Jaar 1

Kwartaal 1
Proeverij

Kwartaal 2
Architect

Kwartaal 3
Aannemer

Kwartaal 4
Uitvoerder

Jaar 2

Kwartaal 1
Constructief ontwerper

Kwartaal 2
Adviseur duurzame ontwikkeling

Kwartaal 3
BIM-regisseur

Kwartaal 4
Adviseur vergunningen

Jaar 3

Kwartaal 1
Minor

Kwartaal 2
Minor

Kwartaal 3
Internationaal engineer

Kwartaal 4
Projectleider onderhoud en beheer

Jaar 4

Kwartaal 1
Bouwkundig ingenieur

Kwartaal 2
Bouwkundig ingenieur

Kwartaal 3
Bachelor Built Environment

Kwartaal 4
Bachelor Built Environment

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Bouwkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Bouwkunde.

Doorstromen vanuit Ad

Met een Associate degree-diploma Bouwkunde kun je doorstromen naar de bachelor Bedrijfskunde aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad -academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten hiervoor bedragen gemiddeld €250,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies, deze bedragen in totaal ongeveer €75,-.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.

Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar receptiegw@hz.nl of bel 0118-489890.

Docenten


De docenten van het team van de opleiding bouwkunde hebben allemaal hun eigen expertise en binding met het beroepenveld. Ieder teamlid werkt vanuit zijn eigen achtergrond continu mee aan een toekomstgerichte opleiding met als speerpunten BIM en duurzame ontwikkeling/biobased bouwen onder het motto “the skyline in mine!" De docenten zijn allemaal academisch opgeleid en hebben een didactisch diploma en zorgen zo voor een afwisselend en fijn studieklimaat.

Internationaal

Om je bouwkundige kijk op de wereld te verbreden verdiep je je tijdens de opleiding in internationale thema’s, werk je aan opdrachten in het buitenland en laten gastlezingen je over de grens kijken. Zo kom je meer te weten over internationale architecten en doe je bijvoorbeeld onderzoek naar diverse internationale gebouwen, zoals het Guggenheim Museum in Bilbao of The Shard in Londen. In excursies naar een Europese metropool ga je deze gebouwen bezoeken en kom je tevens meer te weten over internationale steden.

De HZ biedt volop kansen in het buitenland, dus jij kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een minor volgen bij een opleiding in het buitenland of volg je zelfs je stage bij een internationaal bedrijf. Met een netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland.

Bovendien kun je als Nederlands bouwkundige in principe overal ter wereld aan de slag. Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Zoals een student direct na zijn afstuderen betrokken is geweest bij de bouw van een outletcentrum in Vancouver.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Beroepen

De bouwsector trekt weer aan, waardoor jouw kansen op de arbeidsmarkt na de opleiding goed zijn. Je kunt aan de slag in diverse functies, zoals werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider of technisch-commercieel medewerker bij architectenbureaus, de overheid en aannemersbedrijven.

Bekijk hier welke beroepen passen bij de opleiding Bouwkunde.

Doorstuderen

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een technische universiteit, waar je een volwaardig diploma voor architect of stedenbouwkundige kunt behalen.

Download de brochure van Bouwkunde

Wil je alle informatie over de opleiding Bouwkunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Projecten

Bouwkunde in de praktijk

Tijdens de hele opleiding werk je samen met en voor echte opdrachtgevers. Je werkt mee aan verschillende projecten, zodat je straks zo goed mogelijk voorbereid bent op je toekomst.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

IMG 6950 jpg vierkant jpg kleiner

Bekijk onze online voorlichtingen

Per opleiding kun je een online voorlichting bekijken wanneer het jou uitkomt. Gewoon vanuit huis of onderweg, op je telefoon, tablet of laptop.

Bekijk online voorlichtingen
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan