Nieuwsgierig hoe de bezorger zo snel met jouw nieuwe telefoon aan de deur staat? Je ontdekt het bij de opleiding Logistics Engineering, waar je alles te weten komt over management en logistiek in bedrijven en organisaties.

Vandaag besteld, morgen in huis. Het lijkt simpel, maar het proces erachter is complex. Hoe kan het dat je nieuwe sneakers zo snel bij jou thuis worden geleverd, ook al komen ze van de andere kant van de wereld? Grote bedrijven als bol.com, DHL en Amazon staan iedere dag weer voor de uitdaging hun producten op tijd bij hun klant te leveren. Daarnaast zorgen nieuwe technieken en methoden ervoor dat bedrijven constant bezig zijn met hun logistieke proces. Denk hierbij aan de inzet van zelfrijdende trucks, drones die producten aan huis leveren of het gebruik van robots in magazijnen.

Logistiek is overal, of het nu gaat om producten, evenementen, informatie of mensen. Tijdens de vierjarige opleiding Logistics Engineering leer je al deze processen in bedrijven en organisaties te analyseren, verbeteren, te plannen of te (her) ontwerpen. Veel van wat je leert pas je gelijk toe in de praktijk door middel van stages en projecten. De kans op een baan met deze opleiding is groot: werkgevers in Nederland en het buitenland staan te springen om logistiek managementtalent. Je kunt de opleiding zowel in het Engels als in het Nederlands volgen. Kies je voor de Engelstalige opleiding, dan kom je in een klas met buitenlandse studenten.

Varianten

Deeltijd associate degree

Logistiek

Zo zit de opleiding Logistics Engineering in elkaar

In het eerste jaar maak je kennis met de basis van logistiek. Je verdiept je in de logistieke branche en krijgt een goed beeld van je toekomstige werk. Je gaat aan de slag met onderwerpen zoals internationale logistiek, financieel management en evenementen logistiek.

In het tweede jaar staan management en veranderprocessen centraal. Daarnaast verdiep je je verder in de wereld van de logistiek. Je houdt je bezig met onderwerpen als marketing- en exportmanagement, distributie logistiek, productieplanning en je wordt getraind in praktische managementvaardigheden (wie ben jij als leidinggevende en hoe pas je je leiderschapsstijl aan in het contact met andere medewerkers). Daarnaast krijg je les in Engels en leer je hoe je een onderzoek opstelt en uitvoert. Je loopt één dag per week stage bij een logistiek bedrijf of je gaat aan de slag in het bestuur van de studievereniging van de opleiding. Je gaat ook regelmatig op excursie in binnen- en buitenland. Enkele voorbeelden van excursies zijn: Cool Blue, de Volvofabriek, Coca Cola, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, de luchtmacht, Amels, Kloosterboer, Mc Cain, Zeeland Refinery, of Verbrugge. Je bezoekt deze bedrijven en je volgt gastcolleges.

In het derde jaar loop je stage en volg je een minor in Nederland of in het buitenland. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt je minor bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het vierde jaar ga je jezelf verder verdiepen in één van de afstudeerrichtingen van de opleiding en loop je stage bij een bedrijf waarbij je een afstudeeronderzoek uitvoert. Tijdens je onderzoek analyseer je een probleem bij een logistieke organisatie en bedenk je de beste oplossing. Onderzoek bijvoorbeeld hoe schepen beter beladen kunnen worden, hoe wachtlijsten in de zorg verkort kunnen worden of maak een benchmark van verschillende havens. Daarnaast kies je een specialisatie. Alle lessen in het vierde jaar zijn in het Engels.

Tijdens het vierde jaar kies je voor één van de twee specialisaties: Supply Chain Management of Maritime Logistics Management.

  • Supply Chain Management
    Als supply chain manager plan, coördineer en monitor je de stroom (supply chain) van goederen en diensten van leverancier tot aan de consument. Tijdens deze specialisatie leer je hoe je dit proces zo goed mogelijk laat verlopen door een goede productieplanning, het transport, de bestellingen, voorraad binnen een bedrijf en opslag.
  • Maritime Logistics Management
    Als maritiem logistiek manager coördineer je de goederenstromen in bijvoorbeeld een haven. Je checkt of het transport goed is verlopen, maar zorgt ook voor de opslag . Je houdt je vooral bezig met goederen die over zee of water worden vervoerd, maar verdiept je ook in de inrichting van nieuwe havenfaciliteiten, terminals en kades.
Twee Logistics Engineering studenten coördineren het verplaatsen van een container

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Logistics Engineering? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Logistics Engineering vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Annemiek, Logistics Engineering student met een laptop in haar handen
Annemiek, Student Logistics Engineering

In de logistiek ben je de hele dag bezig met het organiseren en plannen van goederenstromen. Het lijkt net op een puzzel!

Lees het verhaal van Annemiek
Foto van Zino, student Logistics Engineering, achter een bureau
Zino, Student Logistics Engineering

Dankzij de projecten vertaal je direct de theorie naar de praktijk.

Lees het verhaal van Zino
Portret van Niek, student Logistics Engineering
Niek, Student Logistics Engineering

Het leukste aan opleiding is dat de meeste opdrachten zijn gelinkt aan echte bedrijven.

Lees het verhaal van Niek
Animatie over de opleiding Logistics Engineering

Logistics Engineering uitgelegd

Hoe is de opleiding opgebouwd?
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour door het gebouw

Neem alvast een kijkje op je toekomstige studieplek!
Twee Logistics Engineering studenten kijken samen naar een tablet
Logistics Engineering student bij zijn stage bedrijf

Daan vertelt over zijn ervaringen als stagiair

Voor de opleiding Logistics Engineering heeft Daan stage gelopen bij BidFood en een filmpje opgenomen om zijn ervaringen te delen.
Portret van Logistics Engineering student met een laptop in haar armen

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Logistics Engineering? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Logistics Engineering.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg in Vlissingen.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Logistics Engineering.

Van Ad naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Engineering kun je doorstromen naar de bachelor Logistics Engineering aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad -academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Schakelcursus

Mocht je profiel/vakkenpakket geen toegang geven tot Logistics Engineering dan is het mogelijk om via de schakelcursus wiskunde alsnog in te stromen. Logistiek vereist naast organisatievermogen ook een zekere rekenvaardigheid. Door het volgen van deze cursus kun je alsnog met een goede basis op het gebied van wiskunde starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar en tweede jaar zijn deze kosten ongeveer €800,-, in jaar drie en vier ongeveer €200,-. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar domeintwe@hz.nl of bel 0118 - 489000.

Logistics Engineering student achter een balie met formulieren

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Logistics Engineering nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Als je afgestudeerd bent, zorgt je dat alle schakels binnen een logistiek proces naadloos op elkaar aansluiten. Je gaat aan de slag bij een transport- en distributiebedrijf, rederij of adviesbureau als inkoper, logistiek manager, consultant, supply chain manager of material manager. Er is altijd veel vraag naar specialisten op het gebied van logistiek. Op het moment dat je afgestudeerd bent, zal het dan ook niet veel moeite kosten snel een baan te vinden.

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Het kan zijn dat je eerst een pre-master moet volgen.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Maritiem Officier studenten die in gesprek zijn met elkaar

Maritiem Officier

Als Maritiem Officier is de haven of de zee jouw thuis. Je vindt werken met schepen fantastisch, of…
Civiele Techniek student bij Zeelandbrug

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? Of bepalen hoe hoog en hoe…

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo in te…