Technische Bedrijfskunde

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo in te zetten dat je in staat bent productieprocessen te verbeteren of organisaties winstgevend of milieuvriendelijker te maken. De opleiding is Engelstalig, zodat je straks gemakkelijk over de hele wereld en binnen internationale organisaties in Nederland aan de slag kunt.

Naast je interesse in techniek, bedenk je graag slimme oplossingen op zowel het technische als het bedrijfskundige vlak. Je bent een duizendpoot en je kunt in diverse sectoren van een organisatie aan de slag. Of het nou bij de planning, inkoop, productie of distributie is. Je bent een probleemoplosser die zonder moeite productiemiddelen en processen (her)ontwerpt, verbetert en optimaliseert door toepassing van technologie, economie en organisatiekunde. Je komt te werken in het bedrijfsleven, bij de overheid of in de industrie. 

Wil jij straks aan de slag als asset manager, business consultant of projectmanager? Met de opleiding Technische Bedrijfskunde word je opgeleid tot ingenieur en een technisch professional die breed inzetbaar is.

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Tijdens het eerste en tweede studiejaar leg je een brede basis op het gebied van techniek, (bedrijfs-) economie, organisatie en management. Samenwerking met de praktijk staat vanaf de eerste dag van je studie centraal. Je gaat samen met je klasgenoten aan de slag in projectgroepen met opdrachten uit het bedrijfsleven op het gebied van procesverbetering, kwaliteitsmanagement en onderhouds- en asset management. Zo maak je goed kennis met je toekomstige werkveld. In het tweede jaar verdiep je je kennis van bedrijfsprocessen en werk je aan complexere projecten uit het beroepenveld, waarbij je ook aandacht besteed aan het milieu en duurzaamheid. Werk bijvoorbeeld mee aan een onderzoek naar het duurzaam gebruik en onderhoud van windmolenparken voor de kust.

In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Loop bijvoorbeeld stage bij een bedrijf wat de gevolgen van het productieproces, de prijs en de kwaliteit van verpakkingsmateriaal analyseert wanneer overgestapt wordt naar afbreekbaar en milieuvriendelijk plastic. Ook volg je een minor waarmee je jouw kennis verdiept of verbreedt. Tenslotte voer je in het vierde jaar een onderzoeksproject uit als voorbereiding op je afstudeerstage.

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze in Nederland of over de grens. Tijdens je stage kom je in aanraking met procesoptimalisatie binnen een technisch bedrijf. Hoe kun je bijvoorbeeld het proces van het inbouwen van een smartphone scherm zo inrichten dat er minder beschadigingen optreden, er minder telefoons worden afgekeurd en er meer winst gemaakt wordt?

In je laatste studiejaar voer je een afstudeeronderzoek uit en toon je aan dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt. Onderzoek bijvoorbeeld hoe robotisering en mechanisering bij een gerenommeerde schoenenfabrikant ervoor zorgen dat het productieproces goedkoper en efficiënter wordt en de kwaliteitsbeleving van de schoenen even goed blijft als toen ze nog met de hand werden gemaakt.

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Technische Bedrijfskunde ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Walter Tweedejaarsstudent Technische Bedrijfskunde "Management, techniek, economie en financiën staan centraal tijdens de opleiding, een aanrader als je breed georiënteerd bent en veel dingen leuk vindt." Lees het hele verhaal van Walter

Internationaal

De opleiding is volledig Engelstalig en je zit in een klas met studenten van over de hele wereld. Je kunt je opleiding verder zo internationaal maken als je zelf wilt. Zo kun je je stage of minor in het buitenland volgen. Met een netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland. Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je cv en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. 

Toelatingseisen

Voor de opleiding Technische Bedrijfskunde (Industrial Engineering & Management) gelden de volgende toelatingseisen.

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Technische Bedrijfskunde.

Schakelcursus

Met de profielen havo C&M en vwo C&M moet je verplicht de schakelcursus wiskunde volgen. Met een voldoende afronding van de schakelcursussen kun je starten aan de opleiding.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar en tweede jaar zijn deze kosten ongeveer €800,-, in jaar drie en vier ongeveer €200,-. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Technische Bedrijfskunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg. 

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding, via tel. 0118 - 489 000 of via receptiegw@hz.nl.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.  

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

De vraag naar Technisch Bedrijfskundigen (Industrial Engineers) in zowel Nederland als het buitenland is groot. Zodra je bent afgestudeerd kun je (al dan niet met enkele jaren ervaring) aan de slag als (asset) manager, technisch bedrijfskundige of adviseur.

Asset manager
Assets zijn bedrijfsmiddelen. Denk aan machines, voertuigen en andere belangrijke stukken 'gereedschap'. Als asset manager ben je verantwoordelijk voor de juiste keuzes over die vaak grote, dure, geavanceerde middelen. Jij gaat straks over de aanschaf, de hele levenscyclus en het onderhoud van deze middelen. Je laat daartoe kosten, technische en commerciële aspecten en de belasting voor het milieu onderzoeken en brengt op basis daarvan advies uit.

Technisch bedrijfskundige
Als technisch bedrijfskundige geef je sturing aan mensen en middelen in het bedrijf waar je werkt. Je stelt doelen, beheert en trekt middelen aan, richt samenwerkingsverbanden in en je zorgt dat de doelen behaald worden.

Adviseur
Als intern of extern adviseur onderzoek en analyseer je processen en de bedrijfscultuur van organisaties en geef je advies om deze effectiever en/of efficiënter te maken. Op basis van jouw analyse bedenk je creatieve oplossingen en stel je een projectplan op waarmee de processen verbeterd kunnen worden. Ook help je de opdrachtgever met het in de praktijk brengen van je advies. Je leidt projecten of je adviseert het management over hun rol om de geadviseerde veranderingen goed door te voeren en zorgt voor voldoende draagvlak.

@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan