Als favoriet opslaan

Bedrijfskunde

Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit een bedrijf of organisatie te halen. Met jouw kennis op het gebied van economie, management en recht los je bedrijfskundige vraagstukken makkelijk op.

De opleiding is breed. Je doet kennis op over management zaken, bedrijfskundige zaken, financieel-economische aspecten en juridische kwesties. Dit bereidt je voor op een baan, waarbij je een belangrijke adviesfunctie in kan nemen. Je hebt inhoudelijke kennis op verschillende disciplines, waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen of inzichtelijk kunt maken. Je kunt beslissingen en adviezen economisch en juridisch onderbouwen en weet dit op een heldere manier te communiceren.

Naast sterk analytische vaardigheden en een dienstverlenende houding, heb je een brede interesse in economie en ben je goed in samenwerken. Wil jij straks aan de slag als beleidsmedewerker, accountmanager of in een adviesfunctie in het bedrijfsleven of de overheid? Met de opleiding Bedrijfskunde aan de HZ word je opgeleid tot een resultaatgerichte professional die straks overal aan de slag kan. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Het eerste jaar van de opleiding leg je een brede, economische basis op het gebied van economie en marketing. Je krijgt les in thema’s als Organisatie & Management en Privaatrecht. Je verdiept je in thema’s zoals publiekrecht, arbeidsrecht, adviesvaardigheden en verandermanagement. Ook ga je aan de slag met de internationale aspecten van management en strategisch management. Je leert hoe je bedrijfsprocessen kunt verbeteren en hoe je effectief gebruik kan maken van managementinformatie. Samen met andere studenten krijg je de kans om je eigen bedrijf, een Student Company, te starten. 

Tijdens de hele studie ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en leer je zelfstandig onderzoek uit te voeren. In het derde jaar volg je een minor van zes maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.   

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor.  Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde jaar loop je zes maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. In je vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit. 

Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt. 

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Bedrijfskunde ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Dennis Student Bedrijfskunde "Je krijgt in het eerste jaar direct verschillende kanten van bedrijfskunde te zien." Lees het verhaal van Dennis
Thijs Derdejaarsstudent Bedrijfskunde "Met de opleiding word je eigenlijk een soort huisarts van de economie en de samenleving." Lees het hele verhaal van Thijs

Internationaal

De HZ biedt volop kansen in het buitenland, dus jij kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wil.  Zo kun je je stage of minor in het buitenland volgen. Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s, opdrachten en laten gastlezingen je over de grens kijken. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen. Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. 

Toelatingseisen

Voor de opleiding Bedrijfskunde gelden de volgende toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan biedt de HZ je de mogelijkheid je kennis bij te spijkeren via een schakelcursus. 

Toelatingseisen
Doorstromen van Associate degree naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Bedrijfskunde op zak kun je doorstromen naar de bachelor Bedrijfskunde aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in twee jaar tijd je bachelordiploma Bedrijfskunde behalen zonder eerst een schakelprogramma te volgen.

Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink. Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen, dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier. Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je niet toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding. 

Schakelcursus

Zonder Economie 1 in je pakket kun je niet starten aan de opleiding. Heb je als vooropleiding havo of vwo en heb je geen economie in je pakket? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze opleiding vind je hier op een rij. 

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €500,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €150,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Bedrijfskunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Domeinbureau HZ Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Na je opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.  

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma. 

Bijna alle sectoren hebben wel direct of indirect met economie of recht te maken.  Na je afstuderen kun je dan ook alle kanten op. Je start bijvoorbeeld als (juridisch) beleidsmedewerker of als adviseur in een commerciële of non-profit organisatie, zoals verzekeringsmaatschappijen, energiemaatschappijen, havenbedrijven, banken of consultancy bedrijven, maar ook bij project- en evenementenorganisaties 

Adviseur/consultant
Als adviseur of consultant adviseer je organisaties bij problemen of over verbetering. Je kunt in van alles adviseur zijn: personeelsmanagement, communicatie, milieu, ICT, leiderschap, kwaliteitsmanagement of marketing. 

Juridisch beleidsmedewerker
Als juridisch beleidsmedewerker draait het om het toepassen van wetten en regels. Je kunt aan de slag bij overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en zakelijke dienstverleners zoals bij advocaten-, makelaars- en deurwaarderskantoren. Je geeft juridisch advies, beheert dossiers, bewaakt juridische procedures en schrijft rapporten. 

Beleidsmedewerker
Als beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor het beleid op jouw gebied, zoals milieubeleid, personeelsbeleid, communicatiebeleid of verkeersbeleid. Je blijft goed op de hoogte van ontwikkelingen binnen je vakgebied, onderhoudt veel contacten met anderen binnen en buiten de organisatie, schrijft plannen en adviseert een minister, een wethouder, de directie of het bestuur.

De HZ biedt de mogelijkheid als student deel te nemen aan een pre-mastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen. Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding  Bedrijfskunde-MER een schakelprogramma. Dit doe je in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van de gewenste master.  Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben.

Mogelijke Master met deze opleiding

  • Master in Information Management
  • Master in International Management
  • Master in Marketing Management
  • Master in Marketing Research
  • Master in Strategic Management
  • Master in Supply Chain Management

@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×