Bij de Associate degree Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Zorg jij er straks voor dat bepaalde afdelingen beter samenwerken of verbeter je de klachtenafhandeling? Combineer studeren met je baan met deze tweejarige deeltijdopleiding!

Bedrijfskunde is een brede opleiding. Je houdt je bezig met onderwerpen zoals management, economie, strategie, organisatiepsychologie, verandermanagement, arbeidsrecht, privaat- en publiekrecht en financiën.

Je wordt opgeleid tot een professional met een groot probleemoplossend vermogen. Je leert alles over de werking van een bedrijf en welke invloeden van buitenaf effect hebben. Ook leer je hoe je bedrijfsprocessen onderzoekt, analyseert en optimaliseert. Je ontwikkelt een helicopterview en je leert hoe je met diverse partijen kan schakelen.

Verdiep je kennis en ontwikkel vaardigheden om je loopbaan een impuls te geven met de deeltijdopleiding Bedrijfskunde.

Varianten

Deeltijd bachelor

Bedrijfskunde

Voltijd bachelor

Bedrijfskunde

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd Associate degree-opleiding Bedrijfskunde.

Bij de deeltijd Associate degree-opleiding Bedrijfskunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Bedrijfskunde afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt, bepaalt de hoeveelheid lesstof die je nodig hebt om de leeruitkomst te halen.

Je komt één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Hoewel je zelf bepaalt wanneer je welk vak volgt, heeft de opleiding een opbouw. De Associate degree bestaat uit een propedeusefase en hoofdfase A.

Propedeusefase

In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met marketing, recht en organisaties.

Hoofdfase

Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op het gebied van recht, financiën, management en gaat aan de slag met onder andere bedrijfsprocessen, kwaliteitsverbetering, talentontwikkeling en internationale economie.

Volgorde

Studiepunten behaal je door een leeruitkomst aan te tonen. Je kiest zelf wanneer je start met een leeruitkomst. Je bent vrij om de leeruitkomsten uit diverse fases te combineren, al raden we je aan eerst de propedeusefase af te ronden voordat je start met leeruitkomsten uit de hoofdfase.

Toelatingseisen

Voor de opleiding Bedrijfskunde gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt een relevante werkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren in de praktijk.

Animatie van de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs

Flexibel studeren

Ontdek wat flexibel onderwijs is

Wat is een Associate degree?

Bekijk de video

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd Associate degree-opleiding Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink. Naast de Associate degree kun je je ook aanmelden voor de bachelor.

Lesdag

Bijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur.

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De Associate degree Bedrijfskunde start in september.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De studieduur is flexibel. Hoe lang jij over je studie doet, is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je hebt. De norm voor een Associate degree is twee jaar. Je dient 120 studiepunten te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig tot dertig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je twaalf tot twintig uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.

Hand die iets uitrekent op een rekenmachine

Download de brochure van Bedrijfskunde deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Bedrijfskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze student.

Annita, Student deeltijd Bedrijfskunde

Ik wil meer weten over processen binnen bedrijven en ik wil een bredere kijk op het bedrijfsleven.

Lees het verhaal van Annita

Leeruitkomsten

Hier vind je welke leeruitkomsten je dient te behalen om je Associate degree-diploma te behalen.

 • Taakvolwassenheid op niveau NLQF 4 tot 5 (werkervaring op mbo-niveau 4)
 • Projectmatig werken
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 1
 • ICT-vaardigheden
 • Correct schrijven (NL)
 • Engels op niveau B1
 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken
 • Basiskennis recht en juridische vaardigheden
 • Informatievaardigheid (inclusief APA)
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus
 • Organisatie en gedrag
 • Marketing

 • Doelgericht schrijven
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Organisatie en gedrag in de praktijk
 • Investeringsselectie en begroting
 • Economie
 • Professioneel mondeling communiceren
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 2
 • Auditing, probleemanalyse en oplossing: kwalitatief en kwantitatief
 • Recht in de praktijk

Na de opleiding

Na het behalen van je Associate degree Bedrijfskunde, mag je de titel 'Associate degree (Ad)' gebruiken.

Na het behalen van de Associate degree kun je ervoor kiezen om door te stromen naar de bacheloropleiding.

Een Associate degree-diploma geeft je de mogelijkheid om een brede functie uit te oefenen. Zo kun jij problemen proactief oplossen en zie je de verbinding tussen verschillende afdelingen. Je opereert op tactisch niveau, tussen strategie en operatie in. De nadruk binnen het werk ligt op de dagelijkse coördinatie en het proactief oppakken van werkzaamheden. Je richt je op het verbeteren van reguliere bedrijfsprocessen. Je kunt problemen oplossen, processen verbeteren en nieuwe mogelijkheden inventariseren.

Studiekeuzehulp

Heb je de ambitie om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo…
Portret volwassen Bedrijfskunde student met laptop

Bedrijfskunde

Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Met jouw…
Portret van Eva, deeltijdstudent van Associate degree Food, Business & Innovation, in een restaurant

Food, Business & Innovation

De bewustwording van voeding neemt toe en dat biedt volop kansen voor nieuwe concepten in de…