Associate degree

Bedrijfskunde

Bedrijfskunde

Bij de Associate degree-opleiding Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Zorg jij er straks voor dat bepaalde afdelingen beter samenwerken? Of verbeter je de klachtenafhandeling? Combineer studeren met je baan met deze tweejarige deeltijd-opleiding!

Bedrijfskunde is een brede opleiding. Je houdt je bezig met onderwerpen zoals management, economie, strategie, organsiatiepsychologie, verandermanagement, arbeidsrecht, privaat- en publiekrecht en financiën.

Je wordt opgeleid tot een professional met een groot probleemoplossend vermogen. Je leert alles over de werking van een bedrijf en welke invloeden van buitenaf effect hebben. Ook leer je hoe je bedrijfsprocessen onderzoekt, analyseert en optimaliseert. Je ontwikkelt een helicopterview en je leert hoe je met diverse partijen kan schakelen.

Verdiep je kennis en ontwikkel vaardigheden om je loopbaan een impuls te geven met de deeltijd-opleiding Bedrijfskunde.

Lees meer

Kenmerken

 • Associate degree
 • Deeltijd
 • 2 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
 • Start in februari of september
Programma

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd Associate degree-opleiding Bedrijfskunde.

Flexibel onderwijs

Bij de deeltijd Associate degree-opleiding Bedrijfskunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Bedrijfskunde afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen.

Leerstijl

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Opbouw

Hoewel je zelf bepaalt wanneer je welk vak volgt, biedt de opleiding een opbouw. De Associate degree bestaat uit een propedeusefase en hoofdfase A.

Propedeusefase
In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je start met leren studeren om je opleiding zo effectief mogelijk te doorlopen. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met (bedrijfs-) economie, organisatie en management.

Hoofdfase A
Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op gebied van techniek, management en financiën en gaat aan de slag met het verbeteren van bedrijfs- en productieprocessen, kwaliteitsmanagement en onderhouds- en asset management. Je werkt aan je eigen talentontwikkeling.

Volgorde
Studiepunten behaal je door een leeruitkomst aan te tonen. Je kiest zelf wanneer je start met een leeruitkomst. Je bent vrij om de leeruitkomsten uit diverse fases te combineren, al raden we je aan eerst de propedeusefase af te ronden voordat je start met leeruitkomsten uit de hoofdfase.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Voor de opleiding Bedrijfskunde gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding
Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

Je hebt in de hoofdfase van je opleiding een werk- of praktijkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren. Als je geen werkplek hebt waar je opdrachten kunt uitvoeren helpen we je bij het zoeken naar een (onbetaalde) praktijkplek. Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten bij HZ-projecten of onderzoeksgroepen of door opdrachten uit te voeren binnen je eigen netwerk.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd Associate degree-opleiding Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink. Naast de Associate degree, kun je je ook aanmelden voor de bachelor.

Lesdag

Bijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur.

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De Associate degree Bedrijfskunde start in september en in februari.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De studieduur is flexibel. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je hebt. De norm voor een Associate degree is twee jaar. Je dient 120 ec te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig tot dertig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je twaalf tot twintig uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze student.

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten

Hier vind je welke leeruitkomsten je dient te behalen om je Associate degree-diploma te behalen.

Propedeuse
 • Taakvolwassenheid op niveau NLQF 4 tot 5 (werkervaring op mbo 4-niveau)
 • Projectmatig werken
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 1
 • ICT-vaardigheden
 • Correct schrijven (NL)
 • Engels op niveau B1
 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken
 • Basiskennis recht en juridische vaardigheden
 • Informatievaardigheid (inclusief APA)
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus
 • Organisatie en gedrag
 • Marketing
Hoofdfase A
 • Doelgericht schrijven
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Organisatie en gedrag in de praktijk
 • Investeringsselectie en begroting
 • Economie
 • Professioneel mondeling communiceren
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 2
 • Auditing, probleemanalyse en oplossing: kwalitatief en kwantitatief
 • Recht in de praktijk
Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Bedrijfskunde mag je de titel ‘Associate degree (Ad)’ achter je naam zetten.

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om na het behalen van de Associate degree verder te leren en door te stromen naar de bachelor-opleiding.

Beroepen

Met een Associate degree-diploma ben je opgeleid tot iemand die een brede functie kan vervullen. Zo kun jij problemen proactief oplossen en zie je de verbinding tussen verschillende afdelingen. Je opereert op tactisch niveau, tussen strategie en operatie in. De nadruk binnen het werk ligt op de dagelijkse coördinatie en het proactief oppakken van ad-hoc werkzaamheden. Je richt je op het verbeteren van reguliere bedrijfsprocessen. Je kunt praktijkproblemen oplossen, processen verbeteren en nieuwe mogelijkheden inventariseren.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Doe de quiz

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Gesprek aanvragen

Ontdek onze deeltijdopleidingen

Heb je een bepaalde deeltijdopleiding op het oog? Bekijk een online voorlichting en ontdek gelijk of de opleiding iets voor jou is!

Kijk hier
Overzicht studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan