Bedrijfskunde

Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Met jouw kennis op gebied van economie, management en recht bekijk je bedrijfskunde vraagstukken vanuit diverse invalshoeken en los je ze op.

Bij Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Tijdens de opleiding leer je alles over de werking van een bedrijf en welke invloeden van buitenaf effect hebben. Als bedrijfskundige weet jij raad met vraagstukken als: "Hoe werken bepaalde afdelingen beter samen?", "Hoe krijgen we meer draagvlak voor ons kwaliteitssysteem?" en "Hoe verbeteren we de klachtenafhandeling?"

Bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde: 

 • Focus je op procesoptimalisatie en verandermanagement
 • Word je opgeleid tot een professional met een groot probleemoplossend vermogen
 • Leer je hoe je bedrijfsprocessen onderzoekt, analyseert en optimaliseert
 • Doe je veel kennis op van diverse vakgebieden die een bedrijf raken, waardoor je goed kan schakelen met meerdere partijen
 • Ontwikkel je een ‘helikopterview’ en je houdt zicht op veranderende omstandigheden.

De onderwerpen waar je je onder andere mee bezig houdt zijn: management, economie, strategie, organisatiepsychologie, financiën, privaat- en publieksrecht, arbeidsrecht en verandermanagement. 

Verdiep je kennis en ontwikkel vaardigheden om je loopbaan een impuls te geven met de deeltijd hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel deeltijdonderwijs

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je werkplek. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. 

Leerstijl
Wij bieden je verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, digitaal, face-to-face, klassikaal en met groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. 

Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs

Fases

De bacheloropleiding bestaat uit een propedeuse- en hoofdfase. 

Propedeusefase
In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met marketing, recht en organisaties. 

Hoofdfase
Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op gebied van recht, financiën, management en gaat aan de slag met onder andere bedrijfsprocessen, kwaliteitsverbetering, talentontwikkeling en internationale economie. Je kiest tevens je minor. 

Minor
In de hoofdfase kies je een minor. Je kunt kiezen tussen het verdiepen van je kennis of het verbreden van je kennis door een ander (onbekend) vakgebied te kiezen dat nuttig is voor jouw loopbaan.

Volgorde
Studiepunten behaal je door een leeruitkomst aan te tonen. Je kiest zelf wanneer je start met een leeruitkomst. Je bent vrij om de leeruitkomsten uit diverse fases te combineren, al raden we je aan eerst de propedeusefase af te ronden voordat je start met leeruitkomsten uit de hoofdfase. 

Afstuderen

Tijdens het afstuderen combineer je je werk (of praktijkplek) met een praktijkgericht onderzoek. 

Werkplek

Je hebt een werk- of praktijkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren. Als je geen werkplek hebt waar je opdrachten kunt uitvoeren helpen we je bij het zoeken naar een (onbetaalde) praktijkplek. Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten bij HZ-projecten of onderzoeksgroepen of door opdrachten uit te voeren binnen je eigen netwerk.

Praktijkgericht onderzoek

Een onderzoekende houding en onderzoeksvaardigheden zijn onmisbaar om een bedrijfskundige cyclus te doorlopen. Je leert daarom praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Je leert te doorgronden hoe onderzoek gebruikt kan worden om problemen op te lossen en te weten welke methoden in welke situatie toegepast kan worden.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden. 

Flexibel studeren

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Bedrijfskunde afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen. 

 • Taakvolwassenheid op niveau NLQF 4 tot 5 (werkervaring op mbo 4-niveau)
 • Projectmatig werken 
 • Ontwikkeling en profilering 1
 • ICT-vaardigheden 
 • Correct schrijven (NL) 
 • Engels op niveau B1 
 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken 
 • Basiskennis recht en juridische vaardigheden 
 • Informatievaardigheid (inclusief APA) 
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus 
 • Organisatie en gedrag
 • Marketing 
 • Doelgericht schrijven 
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Organisatie en gedrag in de praktijk 
 • Investeringsselectie en begroting 
 • Economie
 • Professioneel mondeling communiceren 
 • Ontwikkeling en profilering 2 
 • Auditing, probleemanalyse en oplossing: kwalitatief en kwantitatief 
 • Recht in de praktijk
 • Overtuigend en aantrekkelijk schrijven 
 • Engels op niveau B2 
 • Inzetten van ICT voor bedrijfsprocessen en besluitvorming 
 • Globalisering 
 • Procesoptimalisatie 
 • Ontwikkeling en profilering 3 
 • Risicomanagement 
 • Verandermanagement 
 • Leiderschap en integriteit 
 • Minor
 • Eindexamen aan de hand van slotportfolio 
 • Onderzoeksvoorstel 
 • Onderzoeksrapport 

Studenten aan het woord

Wil jij weten hoe studenten de deeltijdopleiding Bedrijfskunde ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Joyce Tweedejaarsstudent Bedrijfskunde deeltijd "Wat je leert is direct toepasbaar in de praktijk en dat is echt een win-winsituatie." Lees het hele verhaal van Joyce

Studiebelasting

De studieduur is flexibel. Je leert alleen wat je nog niet voldoende kent of kunt. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je krijgt. 

De norm voor een volledige bacheloropleiding is 4 jaar. Je dient in totaal 240 ec te halen.  

Gemiddeld kun je rekening houden met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant. 

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur. 

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten. 

Toelatingseisen

Voor de deeltijdopleiding Bedrijfskunde gelden de volgende toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan kun je een 21+ toets doen.

Toelatingseisen

De mbo-domeinen zorg en welzijn, techniek en procesindustrie en natuur en leefomgeving geven niet direct toegang tot de hbo-sectoren voor economie.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over de deeltijdstudie Bedrijfskunde vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken en externe examens. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Startmoment

De bachelor-opleiding Bedrijfskunde in deeltijd start op 1 februari en op 1 september. 

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.  

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Adviesgesprek

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.

Na het behalen van de bachelor Bedrijfskunde mag je de titel ‘Bachelor of Business Administration’ achter je naam zetten. 

Nadat je je bachelor-diploma Bedrijfskunde hebt behaald, heb je veel kennis en vaardigheden in huis. Je hebt jezelf ontwikkeld in twee  beroepsrollen:

 1. Ontwerper: je kunt organisaties en hun interne en externe processen analyseren en verbeteren. Je houdt rekening met relevante ontwikkelingen en trends. Hierdoor kunnen organisaties hun bestaansrecht organiseren en positie innemen, in de markt en in de maatschappij.
 2. Veranderaar: je kunt ontwikkelingen van mens en organisatie begeleiden. Je neemt hen mee in veranderingen door verbinding te creëren tussen vakgebieden, structuren, mensen en processen. 

Met deze beroepsrollen kun je in veel verschillende functies in diverse type organisaties terecht. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar banen als beleidsmedewerker, consultant, teamleider of projectleider.

Met een hbo-bachelordiploma kun je doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master. 

Als favoriet opslaan

Gerelateerd

Als favoriet opslaan