Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo in te zetten dat je in staat bent productieprocessen te verbeteren of organisaties winstgevend of milieuvriendelijker te maken.

Naast je interesse in techniek, bedenk je graag slimme oplossingen op zowel het technische als het bedrijfskundige vlak. Je bent een duizendpoot en je kunt in diverse sectoren van een organisatie aan de slag. Of het nou bij de planning, inkoop, productie of distributie is. Je bent een probleemoplosser die zonder moeite productiemiddelen en processen (her)ontwerpt, verbetert en optimaliseert door toepassing van technologie, economie en organisatiekunde.

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan en wil je meer dan alleen operationele werkzaamheden doen? Met de Associate degree-opleiding Technische Bedrijfskunde in deeltijd word je opgeleid tot een technisch professional die breed inzetbaar is.

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd Associate degree-opleiding Technische Bedrijfskunde.

Bij de deeltijd Associate degree-opleiding Technische Bedrijfskunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen.

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Hoewel je zelf bepaalt wanneer je welk vak volgt, biedt de opleiding een opbouw. De Associate degree bestaat uit een propedeusefase en hoofdfase A.

Propedeusefase
In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je start met leren studeren om je opleiding zo effectief mogelijk te doorlopen. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met techniek, (bedrijfs-) economie, organisatie en management.

Hoofdfase A
Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op gebied van techniek, management en financiën en gaat aan de slag met het verbeteren van bedrijfs- en productieprocessen, kwaliteitsmanagement en onderhouds- en asset management. Je werkt aan je eigen talentontwikkeling.

Volgorde
Studiepunten behaal je door een leeruitkomst aan te tonen. Je kiest zelf wanneer je start met een leeruitkomst. Je bent vrij om de leeruitkomsten uit diverse fases te combineren, al raden we je aan eerst de propedeusefase af te ronden voordat je start met leeruitkomsten uit de hoofdfase.

Open Dag 3 februari

Kom meer te weten over Technische Bedrijfskunde in deeltijd op zaterdag 3 februari van 9.30 uur - 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Toelatingseisen

Voor de opleiding Technische Bedrijfskunde gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding
Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt in de hoofdfase van je opleiding een werk- of praktijkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren. Als je geen werkplek hebt waar je opdrachten kunt uitvoeren helpen we je bij het zoeken naar een (onbetaalde) praktijkplek. Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten bij HZ-projecten of onderzoeksgroepen of door opdrachten uit te voeren binnen je eigen netwerk.

Flexibel studeren

Ontdek wat flexibel onderwijs is

Wat is een Associate degree?

Bekijk de video

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd Associate degree-opleiding Technische Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink. Naast de Associate degree, kun je je ook aanmelden voor de bachelor.

Lesdag

Bijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur.

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De Associate degree Technische Bedrijfskunde start in september én in februari.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De studieduur is flexibel. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je hebt. De norm voor een Associate degree is 2 jaar. Je dient 120 EC te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je 20 tot 30 uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je 1 dag per week naar school. Daarnaast besteed je 12 tot 20 uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Download de brochure van Technische Bedrijfskunde deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Technische Bedrijfskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze student.

Adri, Student Technische Bedrijfskunde, deeltijd

Associate degree Technische Bedrijfskunde: Adri maakt de volgende stap

Lees het verhaal van Adri

Leeruitkomsten

Hier vind je welke leeruitkomsten je dient te behalen om je Associate degree-diploma te behalen.

 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken
 • Arbo en veiligheid
 • Correct schrijven (NL)
 • Engels op niveau B1
 • ICT-vaardigheden
 • Informatievaardigheid (inclusief APA)
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 1
 • Marketing
 • Organisatie en gedrag
 • Projectmatig werken
 • Taakvolwassenheid op NLQF niveau 4-5
 • Wiskunde
 • Productieprocessen 1: productieprocessen, materialen en bewerkingen

 • Doelgericht schrijven
 • Economie en recht
 • Investeringsselectie en begroten
 • Logistiek
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 2
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Probleemanalyse en oplossing: kwantitatief en kwalitatief onderzoek
 • Professioneel mondeling communiceren
 • Productieprocessen 2: ontwerpen en optimalisatie

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Technische Bedrijfskunde mag je de titel ‘Associate degree (Ad)’ achter je naam zetten.

Je kunt er ook voor kiezen om na het behalen van de Associate degree verder te leren en door te stromen naar de bachelor-opleiding.

De vraag naar Technische Bedrijfskundigen is groot. Als afgestudeerd Ad'er heb je een belangrijke rol in het verbeteren van productieprocessen en het winstgevender en/of milieuvriendelijker maken van organisaties. Binnen organisaties ben je breed inzetbaar en je kan in diverse sectoren van een organisatie werkzaam zijn. Bijvoorbeeld bij de planning, inkoop, productie of distributie.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Open Dag

Ervaar hoe het is om aan de HZ te studeren op zaterdag 3 februari.

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo…
Portret volwassen Bedrijfskunde student met laptop

Bedrijfskunde

Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Met jouw…
Portret deeltijd student Bedrijfskunde achter laptop

Bedrijfskunde

Bij de Associate degree Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Zorg…