Technische Bedrijfskunde Associate degree

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo in te zetten dat je in staat bent productieprocessen te verbeteren of organisaties winstgevend of milieuvriendelijker te maken.

Naast je interesse in techniek, bedenk je graag slimme oplossingen op zowel het technische als het bedrijfskundige vlak. Je bent een duizendpoot en je kunt in diverse sectoren van een organisatie aan de slag. Of het nou bij de planning, inkoop, productie of distributie is. Je bent een probleemoplosser die zonder moeite productiemiddelen en processen (her)ontwerpt, verbetert en optimaliseert door toepassing van technologie, economie en organisatiekunde. 

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan en wil je aan de slag als asset manager, business consultant of projectmanager? Met de opleiding Technische Bedrijfskunde word je opgeleid tot ingenieur en een technisch professional die breed inzetbaar is.  

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Fases

De Associate degree bestaat uit een propedeusefase en hoofdfase A. 

Propedeusefase
In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je start met leren studeren om je opleiding zo effectief mogelijk te doorlopen. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met techniek, (bedrijfs-) economie, organisatie en management.  

Hoofdfase A
Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op gebied van techniek, management en financiën en gaat aan de slag met het verbeteren van bedrijfs- en productieprocessen, kwaliteitsmanagement en onderhouds- en asset management. Je werkt aan je eigen talentontwikkeling. Je kiest tevens je minor.

Werkplek

Je hebt in de hoofdfase van je opleiding  een werk- of praktijkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren. Als je geen werkplek hebt waar je opdrachten kunt uitvoeren helpen we je bij het zoeken naar een (onbetaalde) praktijkplek. Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten bij HZ-projecten of onderzoeksgroepen of door opdrachten uit te voeren binnen je eigen netwerk.

Flexibel deeltijdonderwijs

Flexibel onderwijs betekent: maatwerk. Je bepaalt zelf (in overleg met je praktijkplek) hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. 

Leerstijl
We bieden je verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, digitaal, face-to-face, klassikaal en met groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. 

Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten

De opleiding bestaat uit de volgende leeruitkomsten. 

 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken
 • Arbo en veiligheid
 • Correct schrijven (NL)
 • Engels op niveau B1
 • ICT-vaardigheden
 • Informatievaardigheid (inclusief APA)
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 1
 • Marketing
 • Organisatie en gedrag
 • Projectmatig werken
 • Taakvolwassenheid op NLQF niveau 4-5
 • Wiskunde
 • Productieprocessen 1: productieprocessen, materialen en bewerkingen
 • Doelgericht schrijven
 • Economie en recht
 • Investeringsselectie en begroten
 • Logistiek
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 2
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Probleemanalyse en oplossing: kwantitatief en kwalitatief onderzoek
 • Professioneel mondeling communiceren
 • Productieprocessen 2: ontwerpen en optimalisatie

Flexibel studeren

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Praktijkgericht onderzoek

Een onderzoekende houding en onderzoeksvaardigheden zijn onmisbaar om een bedrijfskundige cyclus te doorlopen. Je leert daarom praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Je leert te doorgronden hoe onderzoek gebruikt kan worden om problemen op te lossen en te weten welke methoden in welke situatie toegepast kan worden. 

Studiebelasting

De studieduur is flexibel. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je hebt. De norm voor een Associate degree is twee jaar. Je dient 120 ec te behalen. 

Houd rekening met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant. Rond tentamenweken heb je te maken met een piek in je studie-uren. 

Bijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur. 

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.  

Toelatingseisen

Voor de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde gelden de volgende toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan kun je een 21+ toets doen.

Toelatingseisen

De mbo-domeinen economie en administratie en handel en ondernemerschap geven niet direct toegang tot de hbo-sectoren voor techniek.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over de deeltijdstudie Technische Bedrijfskunde vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken en externe examens. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Startmoment

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde start in februari en in september. 

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Adviesgesprek

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud van de opleiding, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.  

Gefeliciteerd! Als je je diploma hebt gehaald, dan mag je de titel Associate degree (Ad) achter je naam zetten. 

De vraag naar Technisch Bedrijfskundigen (Industrial Engineers) in zowel Nederland als het buitenland is groot. Zodra je bent afgestudeerd kun je doorgroeien naar (asset) manager, technisch bedrijfskundige of adviseur, afhankelijk van je huidige baan.

Asset manager
Assets zijn bedrijfsmiddelen. Denk aan machines, voertuigen en andere belangrijke stukken 'gereedschap'. Als asset manager ben je verantwoordelijk voor de juiste keuzes over die vaak grote, dure, geavanceerde middelen. Jij gaat straks over de aanschaf, de hele levenscyclus en het onderhoud van deze middelen. Je laat daartoe kosten, technische en commerciële aspecten en de belasting voor het milieu onderzoeken en brengt op basis daarvan advies uit.

Technisch bedrijfskundige
Als technisch bedrijfskundige geef je sturing aan mensen en middelen in het bedrijf waar je werkt. Je stelt doelen, beheert en trekt middelen aan, richt samenwerkingsverbanden in en je zorgt dat de doelen behaald worden. 

Adviseur
Als intern of extern adviseur onderzoek en analyseer je processen en de bedrijfscultuur van organisaties en geef je advies om deze effectiever en/of efficiënter te maken. Op basis van jouw analyse bedenk je creatieve oplossingen en stel je een projectplan op waarmee de processen verbeterd kunnen worden. Ook help je de opdrachtgever met het in de praktijk brengen van je advies. Je leidt projecten of je adviseert het management over hun rol om de geadviseerde veranderingen goed door te voeren en zorgt voor voldoende draagvlak

Studenten over de opleiding Technische Bedrijfskunde Associate degree

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Technische Bedrijfskunde Associate degree ervaren? Lees erover in hun eigen verhaal.

Adri Tweedejaarsstudent Technische Bedrijfskunde Associate degree "Je put meestal uit huidige werkervaring, je krijgt op maandag les en je kan het bij wijze van spreken op dinsdag al toepassen op je eigen werk." Lees de studentervaring van Adri
Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan