Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je hoe je bedrijfsprocessen verbetert en optimaliseert, zodat organisaties winstgevender of milieuvriendelijker worden. Je focust op de technische aspecten en productieprocessen van een bedrijf. Je houdt rekening met de doelstellingen, de mensen die er werken en het milieu en de omgeving.

Naast je interesse in techniek, bedenk je graag slimme oplossingen op zowel het technische als het bedrijfskundige vlak. Je bent een generalist en je weet kennis van technologie, economie en organisatiekunde toe te passen. Met je helicopterview hou je het overzicht op het hele proces.

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan en wil je aan de slag als asset manager, business consultant of projectmanager? Met de opleiding Technische Bedrijfskunde word je opgeleid tot een ingenieur en een technisch professional die breed inzetbaar is.

Technische Bedrijfskunde is een topopleiding

De opleiding Technische Bedrijfskunde is volgens de Keuzegids 2024 een topopleiding.

Varianten

Voltijd bachelor

Technische Bedrijfskunde

Deeltijd associate degree

Technische Bedrijfskunde

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde.

Bij de deeltijd bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen.

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Hoewel je zelf bepaalt wanneer je welk vak volgt, biedt de opleiding een opbouw. De bacheloropleiding bestaat uit een propedeuse- en hoofdfase.

Propedeusefase

In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je start met leren studeren om je opleiding zo effectief mogelijk te doorlopen. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met techniek, (bedrijfs-) economie, organisatie en management.

Hoofdfase

Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op gebied van techniek, management en financiën en gaat aan de slag met het verbeteren van bedrijfs- en productieprocessen, kwaliteitsmanagement en onderhouds- en asset management. Je werkt aan je eigen talentontwikkeling. Je kiest tevens je minor.

Minor

Een minor is een specialisatie of verbreding van je studie. Je kiest zelf het onderwerp. Je kunt je opgedane kennis verdiepen of juist uitbouwen door een ander (onbekend) vakgebied te kiezen dat nuttig is voor jouw loopbaan.

Afstuderen

Je sluit je opleiding af met een praktijkgericht afstudeeronderzoek. Een onderzoekende houding en onderzoeksvaardigheden zijn onmisbaar om een bedrijfskundige cyclus te doorlopen. Je leert daarom praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Je leert te doorgronden hoe onderzoek gebruikt kan worden om problemen op te lossen en te weten welke methoden in welke situatie toegepast kan worden.

Volgorde

Studiepunten behaal je door een leeruitkomst aan te tonen. Je kiest zelf wanneer je start met een leeruitkomst. Je bent vrij om de leeruitkomsten uit diverse fases te combineren, al raden we je aan eerst de propedeusefase af te ronden voordat je start met leeruitkomsten uit de hoofdfase.

Introductie studeren in deeltijd

Ben je van plan om in september te starten met Technische Bedrijfskunde? Kom dinsdagavond 11 juni naar de introductie studeren in deeltijd.

Meld je aan

Toelatingseisen

Voor de opleiding Technische Bedrijfskunde gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt een relevante werkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren in de praktijk.

Flexibel studeren

Ontdek wat flexibel onderwijs is

Nick vertelt over zijn ervaringen bij de HZ

“Door de persoonlijke aanpak en flexibele opzet koos ik voor HZ”

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink. Naast de Bachelor, kun je je ook aanmelden voor de Associate degree.

Lesdag

Bijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur.

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De bachelor Technische Bedrijfskunde start in september.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De studieduur is flexibel. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je hebt. De norm voor een bachelor is vier jaar. Je dient 240 EC te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je 20 tot 30 uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je 1 dag per week naar school. Daarnaast besteed je 12 tot 20 uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk. In totaal dien je 240 EC te behalen om je bachelordiploma te halen.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Download de brochure van Technische Bedrijfskunde deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Technische Bedrijfskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze student.

Portret van Marvin, deeltijd student Technische Bedrijfskunde op een bouwplaats
Marvin, Student Technische Bedrijfskunde deeltijd

De opleiding is een fantastische aanvulling op de praktijkervaring die ik al had. Het voelt alsof ik mijn werkzame jaren nu verzilver.

Lees het verhaal van Marvin

Leeruitkomsten

Hier vind je welke leeruitkomsten je dient te behalen om je bachelordiploma te behalen.

 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken
 • Arbo en veiligheid
 • Correct schrijven (NL)
 • Engels op niveau B1
 • ICT-vaardigheden
 • Informatievaardigheid (inclusief APA)
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 1
 • Marketing
 • Organisatie en gedrag
 • Projectmatig werken
 • Taakvolwassenheid op NLQF niveau 4-5
 • Wiskunde
 • Productieprocessen 1: productieprocessen, materialen en bewerkingen

 • Doelgericht schrijven
 • Economie en recht
 • Investeringsselectie en begroten
 • Logistiek
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 2
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Probleemanalyse en oplossing: kwantitatief en kwalitatief onderzoek
 • Professioneel mondeling communiceren
 • Productieprocessen 2: ontwerpen en optimalisatie

 • Engels op niveau B2
 • Inzetten van ICT voor bedrijfsprocessen en besluitvorming
 • Kennismanagement en personeelsmanagement
 • Leiderschap en integriteit
 • Loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling 3
 • Overtuigend en aantrekkelijk schrijven
 • Procesoptimalisatie
 • Risicomanagement
 • Supply chain management
 • Verandermanagement
 • Minor

 • Eindexamen aan de hand van slotportfolio
 • Onderzoeksrapport
 • Onderzoeksvoorstel

Na de opleiding

Na het behalen van de bachelor Technische Bedrijfskunde mag je de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

De vraag naar Technisch Bedrijfskundigen (Industrial Engineers) in zowel Nederland als het buitenland is groot. Zodra je bent afgestudeerd kun je doorgroeien naar (asset) manager, technisch bedrijfskundige of adviseur, afhankelijk van je huidige baan.

Asset manager

Assets zijn bedrijfsmiddelen. Denk aan machines, voertuigen en andere belangrijke stukken 'gereedschap'. Als asset manager ben je verantwoordelijk voor de juiste keuzes over die vaak grote, dure, geavanceerde middelen. Jij gaat straks over de aanschaf, de hele levenscyclus en het onderhoud van deze middelen. Je laat daartoe kosten, technische en commerciële aspecten en de belasting voor het milieu onderzoeken en brengt op basis daarvan advies uit.

Technisch bedrijfskundige

Als technisch bedrijfskundige geef je sturing aan mensen en middelen in het bedrijf waar je werkt. Je stelt doelen, beheert en trekt middelen aan, richt samenwerkingsverbanden in en je zorgt dat de doelen behaald worden.

Adviseur

Als intern of extern adviseur onderzoek en analyseer je processen en de bedrijfscultuur van organisaties en geef je advies om deze effectiever en/of efficiënter te maken. Op basis van jouw analyse bedenk je creatieve oplossingen en stel je een projectplan op waarmee de processen verbeterd kunnen worden. Ook help je de opdrachtgever met het in de praktijk brengen van je advies. Je leidt projecten of je adviseert het management over hun rol om de geadviseerde veranderingen goed door te voeren en zorgt voor voldoende draagvlak

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo…
Portret volwassen Bedrijfskunde student met laptop

Bedrijfskunde

Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Met jouw…
Portret deeltijd student Bedrijfskunde achter laptop

Bedrijfskunde

Bij de Associate degree Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Zorg…