Krijg jij er energie van om organisaties en bedrijven financieel succesvoller te maken? Als bedrijfseconoom weet jij precies wat er gebeurt op financieel vlak binnen jouw organisatie. Jij houdt in de gaten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, en stelt de budgetten op. Met deze kennis stel jij de organisatie op de hoogte van hun financiële positie. Zonder moeite onderbouw, beheer en analyseer jij investeringsbeslissingen, budgettering en financiële risico’s.

Financieel raadgever

Jij zit met het management aan tafel voor de aanschaf van een nieuwe machine. Je geeft een aanbeveling over kopen of juist leasen. En als financieel raadgever hecht het management grote waarde aan jouw advies. Met jouw expertise maak je organisaties resultaatgerichter, winstgevender en minimaliseer je financiële risico’s. Jij werkt graag met mensen, in teamverband of als leidinggevende. Jij wordt blij van het maken van sterke analyses en het delen en toelichten van de resultaten.

Allround financieel professional

Als allround financieel professional zijn je kansen op de arbeidsmarkt erg groot. Je toekomstige werkgever kan een klein, middelgroot, lokaal of regionaal bedrijf zijn. Maar ook een internationale productieonderneming of non-profit organisatie. Naast sterke analytische en rekenvaardigheden werk je graag met mensen, in teamverband of als leidinggevende.

Inhoud van de opleiding Finance & Control

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Het eerste jaar van de opleiding leg je een stevige basis in de kernvakgebieden bedrijfseconomie, administratieve organisatie en financiële administratie. Je leert ook van andere disciplines zoals algemene economie, management, recht en marketing. Er is een mooie balans tussen boeken en opdrachten die je achter de computer uitvoert. Je opdrachten hebben een thematische context en komen vaak direct van échte werkgevers.

In het tweede jaar start je met de Student Company. Samen met deelnemers uit andere opleidingen run je een eigen bedrijf. Jij bent degene die bij uitstek de financiële processen in control moet houden. Tijdens het tweede jaar verdiep je je in onderwerpen als:

 • Beheersing van kosten en opbrengsten
 • Financieel management
 • Verdieping van informatiebeheer en verslaggeving
 • Opstellen van commerciële en fiscale jaarstukken
 • Bepalen van het fiscale resultaat

Dit jaar staat in teken van je stage en minor, waarmee je je kennis verder gaat verdiepen. De opleiding Finance & Control biedt zowel een verbredende als een verdiepende minor aan: Reporting, Auditing & Taxes. Als je hiervoor kiest kun je later in een controller omgeving of in een accountantsorganisatie aan de slag.

Dit jaar ga je op het hoogste niveau aan de slag met theorie en opdrachten. Ook vindt er een koppeling plaats met de disciplines Corporate Governance (bestuur van een onderneming) en Strategisch Management. Je koppelt hieraan voorbereidend onderzoek en gaat in het laatste halfjaar van de opleiding naast een stagecomponent een afstudeeronderzoek uitvoeren bij een organisatie naar keuze.

Twee Finance & Control studenten kijken naar laptop met werkgever

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Finance & Control? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten
Finance & Control student in een stil werkhokje
Animatie van de opleiding Finance & Control

Finance & Control iets voor jou?

Bekijk de video!
Finance & Control studenten in de gangen van de HZ in Vlissingen

Deze studenten vertellen waarom ze hebben gekozen voor Finance & Control

Bekijk de korte video
Drie Finance & Control studenten in gesprek met elkaar
Finance & Control student over de opleiding

Enrique vertelt over zijn studiekeuze

Bekijk de korte video

Studenten over de opleiding

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Finance & Control vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Maaike, student Finance & Control
Maaike, Student Finance & Control

De opleiding is heel praktijkgericht en je komt veel in contact met bedrijven.

Lees het verhaal van Maaike
Portret van Mihaela, student Finance & Control
Mihaela, Student Finance & Control

Het fijne aan deze opleiding is dat het niet alleen maar cijfers zijn. Je leert ook gegevens verzamelen, rapporteren en analyseren.

Lees het verhaal van Mihaela
Portret van Enrique, student Finance & Control
Enrique, Student Finance & Control

De persoonlijke aandacht van de HZ past beter bij mij dan studeren aan een grote universiteit.

Lees het verhaal van Enrique

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Finance & Control? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk hier de toelatingseisen voor de opleiding Finance & Control.

Van Ad naar Bachelor

Met een Associate degree-diploma Finance & Control kun je doorstromen naar de bachelor Bedrijfskunde aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad -academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Finance & Control, mits je ook de toelatingstoetsen hebt behaald.

Schakelcursus

Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding of wil je je economische kennis opfrissen? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €500,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Twee Finance & Control studenten kijken naar laptop met werkgever

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Finance & Control nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten. Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Je toekomstige werkgever kan een klein, middelgroot, lokaal of regionaal bedrijf zijn. Maar ook een internationale productieonderneming of non-profit organisatie. Voorbeelden zijn: ziekenhuizen, gemeenten, woningcorporaties, handelsbedrijven en internationale ondernemingen.

 • Financial controller
  Als financial controller houd je je bezig met alle aspecten van de financiële huishouding. Je verzorgt financiële rapportages en maakt begrotingen en budgetten op. Je relateert de gerealiseerde resultaten aan deze stukken. Vanuit deze financiële analyses trek je conclusies en formuleer je adviezen waarmee je de directie handvatten geeft tot (bij)sturing.
 • Business controller
  Als business controller laat je het management zien hoe de organisatie presteert. Ook draag je bij aan de verbetering van die prestatie. Je werkt mee aan de coördinatie, uitvoering en bewaking van de planning- en controlcyclus. Daarnaast beoordeel je processen binnen de organisatie en doe je verbetervoorstellen.
 • Assistent accountant
  Als assistent accountant help je je klanten met het op orde brengen en het afwikkelen van hun financiële administratie. Je houdt je bezig met het opstellen van financiële maand-, kwartaal- of jaarrapportages. Ook geef je klanten advies over hun financiële processen. Daarnaast kun je in een controleteam meewerken om een organisatie namens de Nederlandse wetgeving te controleren.

Wil je na de opleiding Finance & Control doorstuderen? Dat kan! Mogelijke masters met deze opleiding:

 • Master in Accountancy
 • Master in Finance
 • Master in Fiscaal Recht
 • Master in Information Management
 • Master in International Management
 • Master in Marketing Management
 • Master in Marketing Research
 • Master in Strategic Management
 • Master in Supply Chain Management

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Studiekeuzequiz

Ontdek welk interessegebied bij je past met onze studiekeuzequiz.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Portret bedrijfskunde student

Bedrijfskunde

Haal jij straks het beste uit organisaties en mensen? Als bedrijfskundige doe jij niets liever dan…
Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Human Resource Management student zittend aan haar bureau

Human Resource Management

Hoe help je iemand aan een baan die bij hem past? Of een bedrijf aan de juiste mensen? Als…