Als favoriet opslaan

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Als bedrijfseconoom weet je precies wat er gebeurt op financieel gebied binnen jouw organisatie. Je houdt in de gaten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat en stelt budgetten op. Zo weet je precies hoe de organisatie er financieel voor staat. Niet alleen jij weet dit, maar je brengt ook de rest van de organisatie hiervan op de hoogte via analyses, investeringsplannen of financiële jaarstukken. De bedrijfseconoom is de spin in het web als het gaat om belangrijke beslissingen op het gebied van nieuwe investeringen, budgetteringen en kosten. Met jouw kennis en kunde bepaal je mede het succes van het bedrijf.

Naast sterke analytische en rekenvaardigheden werk je graag met mensen, in teamverband of als leidinggevende. Wil jij straks aan de slag als accountant, financieel adviseur of belastingadviseur? Met de opleiding Finance & Control aan de HZ word je opgeleid tot een ondernemende en resultaatgerichte allround professional die straks overal aan de slag kan. De opleiding is volledig in het Nederlands. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Het eerste jaar van de opleiding leg je een brede, economische basis op het gebied van economie en marketing. Je krijgt les in vakken als Bedrijfseconomie & Onderneming en Financiële Administratie. Samen met andere studenten krijg je de kans om je eigen bedrijf, een Student Company, te starten.

Vanaf het tweede jaar staan de hoofdtaken van de bedrijfseconoom centraal. Je verdiept je in kosten en budgettering, financieel management, informatiebeheer en verslaggeving. Je stelt fiscale en commerciële jaarstukken op en past alle ins en outs rondom boekhouden, ondernemerschap en management toe.

In het derde jaar volg je een minor van 6 maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.  

In het derde jaar loop je zes maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Tijdens je stage kom je af en toe terug op de HZ voor een terugkomdag.

Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen.  Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt.

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Studenten over de opleiding Finance & Control

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Finance & Control ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Jos Tweedejaarsstudent Finance & Control "Wij willen dit bedrijf aan het einde van het schooljaar doorzetten. We hebben een product gemaakt waar ik zelf achter sta, dat motiveert extra." Lees het hele verhaal van Jos

Internationaal

Nederland is sterk afhankelijk van de internationale handel. Bedrijven zoeken daarom financiële studenten die ervaring hebben opgedaan in het buitenland. De opleiding Finance & Control geeft je verschillende mogelijkheden om een internationale ervaring op te doen. Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s, opdrachten en zullen gastlezingen je over de grens laten kijken. De cursussen Business English bereiden je voor op een mogelijk internationale toekomst. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen.

Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. 

Toelatingseisen

Voor de opleiding Finance & Control gelden de volgende toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan biedt de HZ je de mogelijkheid je kennis bij te spijkeren via een schakelcursus.

Toelatingseisen
Doorstromen van Associate degree naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Bedrijfskunde op zak kun je doorstromen naar de bachelor Finance & Control aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in twee jaar tijd je bachelordiploma Bedrijfskunde behalen zonder eerst een schakelprogramma te volgen.

Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink. Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen, dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier. Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Fincance & Control.

Schakelcursus

Zonder Economie 1 in je pakket kun je niet starten aan de opleiding. Heb je als vooropleiding havo of vwo en heb je geen economie in je pakket? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding.

Praktische informatie

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €500,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Finance & Control? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Domeinbureau HZ Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten. Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Bijna alle organisaties hebben bedrijfseconomen in dienst, want bijna alle sectoren hebben wel direct of indirect met economie te maken. Na je afstuderen kun je dan ook alle kanten op. Je start bijvoorbeeld als controller, financieel specialist, financieel administrateur, assistent-accountant of als adviseur in een commerciële of non-profit organisatie. 

De HZ biedt de mogelijkheid als student deel te nemen aan een pre-mastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen. Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding Bedrijfseconomie een schakelprogramma in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van de gewenste master.  Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben.

Mogelijke masters met deze opleiding

  • Master in Accountancy
  • Master in Finance
  • Master in Information Management
  • Master in International Management
  • Master in Marketing Management
  • Master in Marketing Research
  • Master in Strategic Management
  • Master in Supply Chain Management

Als favoriet opslaan

Gerelateerd

Ontdek je kracht. Doe de studiekeuzecheck.

Blue CTA
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×