Bachelor

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Krijg jij er energie van om organisaties en bedrijven financieel succesvoller te maken? Als bedrijfseconoom weet jij precies wat er gebeurt op financieel vlak binnen jouw organisatie. Jij houdt in de gaten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, en stelt de budgetten op. Met deze kennis stel jij de organisatie op de hoogte van hun financiële positie. Zonder moeite onderbouw, beheer en analyseer jij investeringsbeslissingen, budgettering en financiële risico’s.

Financieel raadgever
Jij zit met het management aan tafel voor de aanschaf van een nieuwe machine. Je geeft een aanbeveling over kopen of juist leasen. En als financieel raadgever hecht het management grote waarde aan jouw advies. Met jouw expertise maak je organisaties resultaatgerichter, winstgevender en minimaliseer je financiële risico’s. Jij werkt graag met mensen, in teamverband of als leidinggevende. Jij wordt blij van het maken van sterke analyses en het delen en toelichten van de resultaten.

Allround financieel professional

Als allround financieel professional zijn je kansen op de arbeidsmarkt erg groot. Je toekomstige werkgever kan een klein, middelgroot, lokaal of regionaal bedrijf zijn. Maar ook een internationale productieonderneming of non-profit organisatie. Naast sterke analytische en rekenvaardigheden werk je graag met mensen, in teamverband of als leidinggevende.

Lees meer

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 Jaren
 • Nederlands
 • Vlissingen
 • September
Programma

Inhoud van de opleiding Finance & Control

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Jaar 1

Het eerste jaar van de opleiding leg je een stevige basis in de kernvakgebieden bedrijfseconomie, administratieve organisatie en financiële administratie. Je leert ook van andere disciplines zoals algemene economie, management en marketing. Er is een mooie balans tussen boeken en opdrachten die je achter de computer uitvoert. Je opdrachten hebben een thematische context en komen vaak direct van échte werkgevers.

Jaar 2

In het tweede jaar start je met de Student Company. Samen met deelnemers uit andere opleidingen run je een eigen bedrijf. Jij bent degene die bij uitstek de financiële processen in control moet houden. Tijdens het tweede jaar verdiep je je in onderwerpen als:

 • Beheersing van kosten en opbrengsten
 • Financieel management
 • Verdieping van informatiebeheer en verslaggeving
 • Opstellen van commerciële en fiscale jaarstukken
Jaar 3

Dit jaar staat in teken van je stage en minor, waarmee je je kennis verder gaat verdiepen. De opleiding Finance & Control biedt zowel een verbredende als een verdiepende minor aan: Reporting, Auditing & Taxes. Als je hiervoor kiest kun je later in een controller omgeving of in een accountantsorganisatie aan de slag.

Jaar 4

Dit jaar ga je op het hoogste niveau aan de slag met theorie en opdrachten. Ook vindt er een koppeling plaats met de disciplines Corporate Governance (bestuur van een onderneming) en Strategisch Management. Je koppelt hieraan voorbereidend onderzoek en gaat in het laatste halfjaar van de opleiding naast een stagecomponent een afstudeeronderzoek uitvoeren bij een organisatie naar keuze.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Finance & Control nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten over de opleiding

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Finance & Control vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Finance & Control? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk hier de toelatingseisen voor de opleiding Finance & Control.

Van Ad naar Bachelor

Met een Associate degree-diploma Finance & Control op zak kun je doorstromen naar de bachelor Finance & Control aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in twee jaar tijd je bachelordiploma Finance & Control behalen zonder eerst een schakelprogramma te volgen. Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink. Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit voor jou gaat betekenen? Dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier. Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Finance & Control, mits je ook de toelatingstoetsen hebt behaald.

Schakelcursus

Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding of wil je je economische kennis opfrissen? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €500,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het domeinbureau Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Finance & Control nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten. Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Beroepen

Je toekomstige werkgever kan een klein, middelgroot, lokaal of regionaal bedrijf zijn. Maar ook een internationale productieonderneming of non-profit organisatie. Voorbeelden zijn: ziekenhuizen, gemeenten, woningcorporaties, handelsbedrijven en internationale ondernemingen.

 • Financial controller
  Als financial controller houd je je bezig met alle aspecten van de financiële huishouding. Je verzorgt financiële rapportages en maakt begrotingen en budgetten op. Je relateert de gerealiseerde resultaten aan deze stukken. Vanuit deze financiële analyses trek je conclusies en formuleer je adviezen waarmee je de directie handvatten geeft tot (bij)sturing.
 • Business controller
  Als business controller laat je het management zien hoe de organisatie presteert. Ook draag je bij aan de verbetering van die prestatie. Je werkt mee aan de coördinatie, uitvoering en bewaking van de planning- en controlcyclus. Daarnaast beoordeel je processen binnen de organisatie en doe je verbetervoorstellen.
 • Assistent accountant
  Als assistent accountant help je je klanten met het op orde brengen en het afwikkelen van hun financiële administratie. Je houdt je bezig met het opstellen van financiële maand-, kwartaal- of jaarrapportages. Ook geef je klanten advies over hun financiële processen. Daarnaast kun je in een controleteam meewerken om een organisatie namens de Nederlandse wetgeving te controleren.
Christian
"Wij zijn succesvol als onze klanten tevreden zijn."
Lees het hele verhaal van Christian

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Finance & Control doorstuderen? De HZ biedt de mogelijkheid als student deel te nemen aan een premastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen. Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding Finance & Control een schakelprogramma in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van de gewenste master. Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben. Mogelijke masters met deze opleiding:

 • Master in Accountancy
 • Master in Finance
 • Master in Information Management
 • Master in International Management
 • Master in Marketing Management
 • Master in Marketing Research
 • Master in Strategic Management
 • Master in Supply Chain Management

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Finance & Control!
Chat nu
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Ontdek de opleidingen van de HZ
Meld je aan voor een brede voorlichting van onze technische, sociaal-maatschappelijke of economische opleidingen.
Meld je aan
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan