Minor: Ondernemerschap

Wil jij weten hoe is het om ondernemer te zijn? Met deze minor start je je eigen bedrijf binnen 20 weken.

Deze minor is dé kans om je eigen bedrijf te starten en je ondernemersvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Je leert van ervaren businesscoaches en laat je inspireren om jouw idee om te zetten in een succesvolle onderneming. Want ondernemerschap is meer dan een gat in de markt vinden. Je leert kritisch te denken, je creativiteit te gebruiken, onderzoek te doen en ideeën te testen. Ook kom je in contact met bedrijven en leveranciers.

Dockwize

Je volgt de minor bij Dockwize, partner van de HZ en dé innovatiehub voor ondernemerschap en innovatie in Zeeland. De perfecte plaats om jouw eigen bedrijf te starten, want ze hebben al meer dan 900 ondernemers op verschillende manieren geholpen met hun bedrijven. Daarnaast hebben ze een groot netwerk in én buiten Zeeland om jou verder op weg te helpen. Dockwize is te vinden in de oude energiecentrale, vlak naast de HZ in Vlissingen.

Opbouw van de minor Ondernemerschap

In het eerste blok volg je het programma Skills, waarin je jouw idee omzet in een product of dienst. Je onderzoekt hoe klanten jouw product of dienst ervaren en gebruikt de resultaten om waar nodig bij te sturen. Voor blok twee kun je kiezen uit twee programma's. Als je verder wilt gaan met je eigen bedrijf, doe je het Kickstartprogramma. Je onderzoekt de behoeften van je doelgroep, maakt een marketing- en verkoopplan en leert over juridische zaken en investeringen. Je krijgt tips, tricks en inspiratie en leert alle ins- en outs van het ondernemerschap.

Je kiest voor het Intrapreneurship programma als je ervaring wilt opdoen in een bestaande organisatie. Je werkt in een team om een innovatief project te implementeren. Je past je ondernemersvaardigheden toe en leert alles over projectmanagement.

Met de Minor Ondernemerschap draag je bij aan dit Duurzame Ontwikkelingsdoel:

 • SDG 8: Als ondernemer creëer je banen en maak je economische groei mogelijk.

Met deze minor leer je het volgende:

 • Je leert een probleem/uitdaging te valideren en om te zetten tot business idee
 • Je leert een concept te bedenken en om te zetten tot MVP
 • Je leert een product/dienst maar ook jezelf te vermarkten
 • Je leert jouw businessconcept ‘body’ te geven op het gebied van financiën en juridische zaken
 • Je leert jezelf concrete doelen te stellen en te groeien als ondernemer

Je week ziet er als volgt uit:

 • Maandag: ‘Get out the building’, ga zelf het veld in valideer en concretiseer
 • Dinsdag 12:00 – 16:30: Business lunch, kennissessie en weekdoelstellingen
 • Woensdag: ‘Get out the building’, ga zelf het veld in valideer en concretiseer
 • Donderdag: ‘Get out the building’, ga zelf het veld in valideer en concretiseer
 • Vrijdag: 09:00 -13:00: Inspiratiesessie, ‘show & tell’.

De volgende boeken zijn verplicht voor deze minor:

 • Ries, E., & Eric, R. (2017). The Lean Startup (1ste editie). Penguin Random House
 • Fitzpatrick, R. (2013). De Moedertest. Uitgeverij Van Haren
 • Osterwalder, A., Pigneur, Y., Bernarda, G., Smith, A., & Papadakos, T. (2015). Ontwerp van waardeproposities. Wiley
 • Osterwalder, A., & Pigneur, Y. (2018). Business model generatie. Voorjaar 2015
 • StrengthFinder From Gallup – Ontdek je sterke punten van Tom Rath ISBN9789000361472

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

 • Bedrijfsplan (blok 1, 60%). Je maakt een business canvas waarin je in negen onderwerpen laat zien wat je bedrijf inhoudt.
 • Pitch (blok 1, 40%). Je presenteert je idee in één minuut aan een docent die je bedrijf niet kent.
 • Persoonlijk voortgangsportfolio (blok 2, 100%). In een portfolio laat je voorbeelden zien van je creativiteit, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Praktische informatie

Deze minor staat open voor ondernemende studenten van alle opleidingen aan alle hogescholen. Je moet je propedeuse en 45 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.

Semester 1

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025.Je kunt je aanmelden vanaf maart 2024.

Semester 2

De minor loopt van 3 februari 2025 tot 7 juli 2025. Je kunt je aanmelden van 15 september 2024 tot 1 december 2024.

Aanmelden

Studeer je aan de HZ? Dan meld je je aan via Osiris. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat. Wil je zowel deel 1 als 2 volgen? Dan dien je je voor beide delen aan te melden.

Foto van docent Irsan Widarto

Irsan Widarto

Docent Tourism Management

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Irsan Widarto, docent Tourism Management.

Mail Irsan

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden (wanneer je zowel deel 1 als 2 van deze minor wil volgen). Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

HZ Studio

Kies uit de richtingen Design Thinking of Toegepast Onderzoek en breng belangrijke innovatieve projecten naar de volgende stap.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?