Minor: Creatief Denken en Ontwerpen

Vaste patronen kunnen je denken en handelen bepalen. Een creatieve blik helpt dan om nieuwe mogelijkheden en oplossingen te zien. In de minor Creatief Denken en Ontwerpen leer je vernieuwend denken en werken en zorg je binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering. Jij ontwikkelt een concreet product dat een oplossing biedt voor een vraagstuk in de beroepspraktijk.

De vraag om ondersteuning kan komen van bijvoorbeeld een gemeente, ziekenhuis, school, wijk, vereniging, gezin of individuele cliënt. Eerst ga jij de situatie uitgebreid verkennen en breng je het vraagstuk in kaart. Dit kan zijn: Hoe gaan we als gezin om met gedragsproblemen van ons kind? Op welke manier kan ons ziekenhuis prikangst bij patiënten voorkomen? Hoe kan ik mijn bedrijf op een verrassende manier presenteren? Om tot antwoorden te komen, ga jij je creativiteit inzetten. Je bedenkt verschillende mogelijke oplossingen en bespreekt die in jouw leerteam en met je docent. Hun reacties en adviezen gebruik je om je ideeën steeds verder te vorm te geven. Als eindproduct lever jij een creatieve interventie op voor het probleem waarmee je aan de slag bent gegaan. Zo ontwikkel je misschien een spel om pestgedrag op school aan te pakken, of sport- en spelmateriaal om ouderen in een verzorgingstehuis meer te laten bewegen.

Opbouw van de minor Creatief Denken en Ontwerpen

Meerdere docenten geven de lessen en begeleiden jou tijdens alle fases van jouw creatieve proces. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met jouw leerteam. Verder zijn er regelmatig gastlessen van professionals uit het onderwijs en van zorg- of welzijnsorganisaties.

Met de minor Creatief Denken en Ontwerpen draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 3: Verbeteren van gezondheidszorg door het bieden van oplossingen voor in bijvoorbeeld een ziekenhuis of verzorgingstehuis.
 • SDG 4: Zorgen voor aandacht voor het gedrag en welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen.
 • SDG 16: Aanbieden van een publieke dienst voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Je vergroot je creatief kapitaal.
 • Je doorloopt het creatief proces.
 • Je gaat in de praktijk samenwerkingsrelaties aan.
 • Je analyseert de beroepssituatie en het vraagstuk en komt tot een probleemstelling.
 • Je ontwerpt een beroepsproduct.
 • Je evalueert het gehele creatief proces met de betrokkenen.
 • Je reflecteert op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Je week ziet er als volgt uit:

 • Maandag en dinsdag les op de HZ.
 • Praktijkleren op jouw praktijkplek, zoals observeren, voeren van gesprekken en uitproberen van ideeën (minimaal 8 uur per week).
 • Zelfstudie, zoals literatuur lezen, voorbereiden voor de lessen en werken aan je portfolio.

Voor deze minor zijn de volgende boeken verplicht:

 • Beekers, P., Kroes, R. & Van Rosmalen, J. (2017). Creativiteit als uitdaging in sociaal werk. Bussum: Coutinho. ISBN: 9789046905579.
 • Den Dekker, T., (2023). Design Thinking. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers. ISBN: 9789001078270.

Voor deze minor geldt de volgende toets:

 • Criteriumgericht interview (100%). Jij presenteert op creatieve wijze het proces dat je hebt doorlopen aan de hand van je portfolio en beantwoordt vragen hierover.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Pedagogiek, Social Work, Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Studenten Pedagogiek van HZ University of Applied Sciences moeten de propedeuse hebben behaald en de beroepsvoorbereidende stage A en B hebben afgerond.

Het is mogelijk om deze minor in deeltijd te volgen. In overleg kun je het volledige programma volgen of op een andere wijze de leeruitkomsten behalen.

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Tessa Wisse

Docent minor Creatief Denken en Ontwerpen

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Tessa Wisse, docent minor Creatief Denken en Ontwerpen.

Mail Tessa

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Minor Train de Trainer

Train de Trainer

Jij ontwikkelt een training en geeft die training vervolgens op jouw eigen werkplek of aan deskundigen uit je toekomstige werkveld.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?