Minor: Leiderschap in de 21e eeuw

Met goed leiderschap kun je van grote betekenis zijn. Voor de mensen met wie je werkt, maar ook voor een duurzame wereld. Tijdens de minor Leiderschap in de 21e eeuw leer je hoe je als leider kunt bouwen aan positieve verandering. Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en maakt kennis met jouw persoonlijke leiderschapsprofiel. Niet voor het snelle succes, maar voor blijvende betekenis.

Tijdens de minor versterk je je vaardigheden door praktijkopdrachten en het volgen van (gast)lessen, inspiratiesessies en workshops. Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijk leiderschap, zingeving, gesprekstechnieken, positief beïnvloeden en energiemanagement. Ook innovatief en creatief denken speelt een belangrijke rol. Alle thema’s sluiten aan op het idee van regeneratief leiderschap. Niet het maken van winst staat hier voorop, maar het maken van een positief verschil voor je omgeving. Ook jijzelf staat tijdens de minor centraal. Via feedbacksessies en zelfonderzoek leer je jouw eigen leiderschapsprofiel kennen. Je leert je sterke punten te benutten, valkuilen te herkennen en je stijl van leidinggeven hierop aan te passen.

Na het afronden van de minor heb je brede kennis over duurzaam leiderschap. Je bezit belangrijke leiderschapsvaardigheden, toegepast op jouw persoonlijkheid. Deze kennis helpt je om in iedere situatie positief het verschil te maken.

Opbouw van de minor Leiderschap in de 21e eeuw

Iedere maandag volg je inspiratiecolleges op de HZ (zowel voor voltijd- als deeltijdstudenten). Op woensdagen volgen voltijders workshops over leiderschap. Op de overige dagen werk je in teams (zo veel mogelijk interdisciplinair) aan je praktijkopdrachten.

Met de minor Leiderschap draag je bij aan deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 3: Leidinggeven met zorg voor de gezondheid en welzijn van collega’s.
 • SDG 8: Aandacht voor goede arbeidsomstandigheden, relevante werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling.
 • SDG 9: Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur.
 • SDG 17: Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Je begrijpt hoe jouw eigenschappen en persoonlijkheid invloed hebben op je stijl van leidinggeven.
 • Je weet hoe je jouw sterke punten effectief inzet.
 • Je bezit belangrijke leiderschapsvaardigheden om jezelf en anderen te leiden.
 • Je hebt een diepgaand begrip van organisatorische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen en betrekt dit in je leiderschapsrol.
 • Samen met anderen bedenk je innovatieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan de Sustainable Development Goals.

Je week ziet er als volgt uit:

Voltijd

 • Maandagmiddag en woensdagmorgen les op HZ.
 • De rest van de week werk je in teams aan de opdrachten.

Deeltijd

 • Maandagmiddag les op HZ.
 • De rest van de week werk je in teams aan de opdrachten.

Voor deze minor zijn de volgende boeken verplicht:

 • Covey, S. (2019). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Business Contact.

 • Hutchins, G. & Storm, L (2019). Regenerative Leadership, the DNA of life-affirming 21st century organizations. Kent: Wordzworth Publishing.

Voor deze minor geldt de volgende toets:

 • Portfolio (100%). Je toont aan de hand van verschillende teamopdrachten en individuele projecten aan dat je je leiderschapsvaardigheden en je kennis over leiderschap hebt ontwikkeld. Daarnaast beschrijf je je visie op leiderschap. Je weet jezelf hierin te plaatsen aan de hand van je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Semester 1

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025. Aanmelden kan vanaf maart 2024.

Semester 2

De minor loopt van februari 2025 tot en met juli 2025. Je kunt je aanmelden van 15 september 2024 tot 1 december 2024.

Aanmelden

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat. Wil je zowel deel 1 als 2 volgen? Je meldt je voor beide delen apart aan.

Maureen den Hamer

Docent minor Leiderschap in de 21e eeuw

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Maureen den Hamer, docent minor Leiderschap in de 21 eeuw

Mail Maureen

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

MKB Accountancy

Jij leert hoe je rekening houdt met managementrisico’s, een jaarrekening samenstelt en een fiscale aangifte verzorgt.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?