Minor: Business Analytics

Data zijn van groot belang voor bedrijven en organisaties. Gegevens bieden kennis en inzicht en dat is onmisbare informatie voor organisaties die voor een grote beslissing of complex probleem staan. Met de minor Business Analytics leer jij hoe je data kunt verzamelen, analyseren en visualiseren. Met jouw rapportage zorg je voor een helder advies voor je werkgever. Deze expertise kun je in elke denkbare sector inzetten. Als business analist lever jij altijd een essentiële bijdrage met jouw analyses en adviezen. De minor Business Analytics bestaat uit Deel 1 en Deel 2.

Deel 1

In Business Analytics Deel 1 leer je coderen en programmeren. Dat doe je met behulp van Python, een van de bekendste programmeertalen. Je doorloopt de online programmeerlessen op het platform DataCamp. Dat kan in je eigen tempo en op de momenten dat het jou uitkomt. Je leert hoe met het CRISP-DM stappenplan je dataproject kunt aanpakken. Al jouw kennis komt uiteindelijk samen in je eindopdracht: een bedrijfscasus. Deze kan bijvoorbeeld gaan over de beste materiaaleigenschappen voor een product van een technisch bedrijf, of over de beste zorg voor pasgeborenen in een ziekenhuis. Voor de casus maak jij een heldere, goed onderbouwde CRISP-DM rapportage.

Deel 2

In Business Analytics Deel 2 breng je jouw kennis van coderen en programmeren uit Deel 1 in praktijk. Samen met je opdrachtgever, in dit geval dus je werkgever, formuleer je de vraag waar jouw rapportage antwoord op moet geven. Je doorloopt voor je project weer het CRISP-DM stappenplan. Voor het verzamelen van data ga je op zoek naar bronnen binnen je eigen bedrijf. De analyses en jouw adviezen breng je samen in een datarapportage. Ook heb je de mogelijkheid om een dashboard te maken, waarmee je organisatie datagedreven beslissingen kan nemen. Je maakt gebruik van Microsoft Power BI.

Opbouw van de minor Business Analytics

Deel 1

De docent geeft tijdens deel 1 van de minor vier online inspiratiesessies over de mogelijkheden van DataCamp. Ook is de docent jouw coach met wie je kunt sparren tijdens je zelfstudie.

Met de minor Business Analytics Deel 1 draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 3: Verbeteren van de gezondheidszorg door het analyseren van gezondheidsgegevens, het voorspellen van ziektes en het identificeren van risicofactoren.
 • SDG 5: Bijdragen aan gendergelijkheid door het analyseren van gegevens over de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
 • SDG 11: Bijdragen aan duurzame steden en gemeenschappen door het analyseren van gegevens over de verkeersstromen, luchtkwaliteit en energieverbruik.

Deel 2

Bij deel 2 werk je volgens de CRISP-DM methode aan een bestaande vraag van het bedrijf of de organisatie waar jij werkt. Er zijn drie online sessies waarin jij en je medestudenten ervaringen kunnen delen. Je presenteert je plannen, doet verslag van de voortgang en sluit af met een eindpresentatie. De docent is er voor je om te sparren over je opdracht.

Met de minor Business Analytics Deel 2 draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 5: Bijdragen aan gendergelijkheid door het analyseren van gegevens over de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
 • SDG 11: Bijdragen aan duurzame steden en gemeenschappen door het analyseren van gegevens over de verkeersstromen, luchtkwaliteit en energieverbruik.
 • SDG 13: Bijdragen aan klimaatactie door het analyseren van gegevens over de uitstoot van broeikasgassen, het monitoren van de opwarming van de aarde en het voorspellen van natuurrampen.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Je weet welke manieren er zijn om data te verzamelen of te verkrijgen.
 • Je weet welke tools en methoden nodig zijn voor data analyse.
 • Je kunt een data analyse aanpak opzetten en uitvoeren.
 • Je kunt data op een aantrekkelijke en overtuigende manier visueel maken.

Je week ziet er als volgt uit:

Deel 1

 • Vier online inspiratiesessies op maandag van 19.00 tot 20.00 uur.
 • Zelfstudie in DataCamp (blok 1).
 • Zelfstandig werken aan je opdracht en portfolio (blok 2).

Deel 2

 • Drie online uitwisselingssessies op maandag van 19.00 tot 20.00 uur.
 • Zelfstandig werken aan je opdracht en portfolio.

Voor deze minor is geen verplichte literatuur.

Voor deze minor geldt de volgende toets:

 • Portfolio Deel 1 (100%). Je maakt een portfolio met daarin je DataCamp certificaat, de CRISP-DM rapportage van je opdracht, plus jouw reflectie op wat je hebt geleerd.
 • Portfolio Deel 2 (100%). Je maakt een portfolio met daarin de CRISP-DM rapportage van je opdracht, het door jou ontwikkelde dashboard, plus je presentatie.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle deeltijdopleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Bedrijfskunde en Finance & Control.

Business Analytics bestaat uit 2 delen. Het is mogelijk om deel 1 van de minor te volgen en daarna uit te stromen. De toelatingseis van deel 2 is een succesvolle afronding van deel 1.

De minor wordt gegeven in het Nederlands, tenzij veel Engelssprekende studenten zich inschrijven. Dan wordt de minor in het Engels gegeven.

Semester 2

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Semester 1

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025.

Aanmelden kan vanaf maart 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Ralph van der Wekke

Docent minor Business Analytics

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Ralph van der Wekke, docent minor Business Analytics.

Mail Ralph

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden.

Ons minorenaanbod

Leiderschap in de 21e eeuw

Je leert welke leiderschapsrollen er zijn, hoe leiderschap werkt in de praktijk en hoe jij je eigen leiderschapsvaardigheden kunt ontwikkelen.

Minor Onderzoeken en Innoveren

Onderzoeken en Innoveren

Jij gaat een onderzoek uitvoeren voor een bedrijf dat zich bezighoudt met bouwkundige activiteiten en loopt er ook stage.

Minor Train de Trainer

Train de Trainer

Jij ontwikkelt een training en geeft die training vervolgens op jouw eigen werkplek of aan deskundigen uit je toekomstige werkveld.

Risk Management, Reporting, Auditing & Taxes

Jij leert hoe je rekening houdt met managementrisico’s, een jaarrekening samenstelt en een fiscale aangifte verzorgt.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?