Minor: Bouwkunde: Onderzoeken en Innoveren

Hoe kunnen we onze activiteiten laten aansluiten bij de wensen van de klant? Kunnen we ons proces verbeteren? Elk bouwkundig bedrijf loopt in de praktijk tegen een aantal vraagstukken aan. In de minor Bouwkunde: Onderzoeken en Innoveren voer jij een onderzoek uit voor en loop je stage bij een bedrijf dat zich bezighoudt met bouwkundige activiteiten. Je gaat zelfstandig aan de slag, toont initiatief en ontwikkelt je onderzoeksvaardigheden.

Een aantal maanden voordat de minor begint, zet jij al de eerste stappen richting je onderzoek. Je bedenkt waar jij je in wilt gaan verdiepen, bijvoorbeeld duurzaamheid, circulair bouwen of herbestemming. Vervolgens benader je een of meer bedrijven om te zien of zij een vraagstuk hebben dat bij jouw onderzoeksinteresse past. Zo kun je bijvoorbeeld voor een bouwbedrijf onderzoek doen naar de oorzaken van de faalkosten, of voor een architect naar de manier om een huis te ontwerpen dat duurzaam gedrag van de bewoners faciliteert. Als je onderzoeksopdracht bekend is, maak je een goedkeuringsaanvraag. Als deze wordt goedgekeurd, mag je deelnemen aan de minor. De helft van de tijd ga je vervolgens meewerken bij je opdrachtgever en de andere helft besteed je aan het onderzoek. Je maakt een plan van aanpak en kiest een of meer passende onderzoeksmethodes, zoals desk research en/of interviews. Aan je medestudenten geef je twee keer een presentatie over de voortgang van je onderzoek.

Opbouw van de minor Bouwkunde: Onderzoeken en Innoveren

Je krijgt een docentbegeleider die je tijdens je onderzoekstraject om feedback en advies kunt vragen. Bij de organisatie waar je stage loopt en onderzoek doet, heb je ook een vaste begeleider.

Met de minor Onderzoeken en Innoveren draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 1: Onderzoek naar de ontwikkeling van goedkope sociale huurwoningen.
  • SDG 7: Onderzoek naar verschillende aspecten op het gebied van duurzaam bouwen in zowel woning- als utiliteitsbouw.
  • SDG11: Onderzoek naar kansen op de woningmarkt zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van conceptuele woonvormen.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je kunt een plan van aanpak opstellen.
  • Je kunt een onderzoek uitvoeren en beargumenteerde conclusies trekken.
  • Je kunt op een professionele manier presenteren en rapporteren.
  • Je kunt op een constructieve manier feedback geven en ontvangen.

De minor ziet er als volgt uit:

  • Gezamenlijke kick-off op de HZ.
  • Twee terugkomdagen op de HZ.
  • De rest van het semester loop je stage en doe je onderzoek.

Voor deze minor zijn de volgende boeken verplicht:

  • Van Glabbeek, N. (2011). Succesvol studeren, communiceren en onderzoeken (2e druk) Pearson. ISBN 978-90-4302-328-3
  • Velde, M. v., Munneke, L., Jansen , P., & Dikkers, J. (2020). Onderzoekend vermogen in de praktijk. Hilversum: Educatieve Uitgeverij Nederland (EUN) BV. ISBN: 9789055163335

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Onderzoeksrapport (50%). In je rapport beschrijf je het onderzoeksprobleem, de manier waarop je het probleem hebt onderzocht, de resultaten en jouw conclusie. Voor je onderzoeksrapport moet je minimaal een 5,5 halen om de verdediging te mogen doen.
  • Verdediging (50%). Je presenteert jouw onderzoek bij het bedrijf en laat zien dat jij expert bent op het onderwerp dat je hebt onderzocht.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten Bouwkunde van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald. Verder moet je een goedkeuringsaanvraag indienen. In de aanvraag laat je zien dat voor het probleem van het bedrijf nog geen oplossing bestaat. Om aan te tonen dat onderzoek noodzakelijk is haal je minimaal twee bronnen aan.

De minor loopt van september 2025 tot en met januari/februari 2026.

Om je aan te melden voor de minor Onderzoeken en Innoveren stuur je jouw goedkeuringsaanvraag uiterlijk 24 mei 2025 via e-mail naar hzminor-bouwkunde@hz.nl. De docenten van de minor zullen jouw aanvraag beoordelen. Binnen 2 weken krijg je via e-mail bericht of je bent toegelaten tot de minor.

Bernard Vercouteren

Docent minor Onderzoeken en Innoveren

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Bernard Vercouteren, docent minor Onderzoeken en Innoveren

Mail Bernard

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?