Minor: Train de Trainer

Met een training wil je kennis overbrengen en je publiek stimuleren en activeren. Om dat te bereiken heb je specifieke trainingsvaardigheden nodig. Met de minor Train de Trainer leer jij om een training te ontwikkelen en om die training daarna in de praktijk te geven. Je verdiept je in hoe mensen leren en hoe je daarop in kunt spelen. Ook leer je omgaan met groepsprocessen en met weerstand.

Voor de training die jij gaat ontwikkelen kies je een actueel thema dat belangrijk is in jouw (toekomstige) beroep. Denk aan een training voor werkgevers om de signalen van burn-out te herkennen, voor leerkrachten over mediawijsheid, voor hulpverleners over het stigmatiseren van cliënten of voor sportcoaches over discriminatie bij sportverenigingen. Als voltijdstudent ontwerp je een training samen met medestudenten. Als deeltijdstudent geef je de training op je eigen werkplek. Jij behandelt dus een onderwerp uit jouw praktijk. Bij het ontwerpen van de training kijk je niet alleen naar wát je wilt overbrengen, maar ook hoe je dat het beste kunt doen: welke materialen heb je nodig, zet je misschien een acteur in, welke ruimte is geschikt. En je gaat jezelf ontwikkelen als trainer. Je presenteert met enthousiasme, maakt contact, bent didactisch onderlegd en kunt samenwerken en adviseren. Verder leer je om te denken vanuit je doelgroep en doe je ervaring op met het pitchen van je training. Zo kun jij je (toekomstige) werkgever overtuigen van het belang van jouw training voor de organisatie.

Opbouw van de minor Train de Trainer

Je krijgt les van meerdere docenten. Er zijn theorielessen, rollenspellen en andere interactieve werkvormen. Trainingsprofessionals van diverse organisaties komen gastlessen geven.

Met de minor Train de Trainer draag jij, afhankelijk van de training waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 1: Bijdragen aan de inclusie op sportverenigingen van kinderen die leven onder de armoedegrens.
  • SDG 3: Bijdragen aan het verminderen van stress en prestatiedruk bij studenten door een training die hen voorbereidt op de eerste stage.
  • SDG 4: Bijdragen aan kwaliteitsonderwijs door een training over het belang van muziekles op de basisschool.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je kunt een training ontwerpen, uitvoeren en evalueren.
  • Je kunt vraagstukken kritisch en vanuit meerdere perspectieven bekijken.
  • Je weet met jouw visie anderen te beïnvloeden.
  • Je weet hoe je doelgroeponderzoek doet.
  • Je ontwikkelt je trainings- en presentatievaardigheden.
  • Je weet hoe je jouw kwaliteiten inzet om bij de doelgroep resultaat te bereiken op het gebied van kennis, vaardigheden of houding.

Je week ziet er als volgt uit:

  • Voltijd: dinsdag, woensdag en donderdag les op de HZ.
  • Deeltijd: donderdag les op de HZ.
  • De overige dagen besteed je aan zelfstudie en oefenen in de praktijk.

Voor deze minor is het volgende boek verplicht:

  • Kaufman, L., & Ploegmakers, J. (2012). Het geheim van de trainer: De hoofdingrediënten van succesvolle (in-company) trainingen (2e druk). Uitgeverij Pearson Benelux. ISBN 978-90-430-2136-4

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

Voltijd

  • Visiepitch (25%). Je verdiept je in een thema en schrijft en presenteert een visiepitch over de relevantie en urgentie van een training over dit onderwerp.
  • Beroepsproduct (25%). Aan de hand van verschillende opdrachten laat jij zien dat jij een goede training kunt ontwerpen gebaseerd op onderzoek en reflectie.
  • Eindassessment (50%). Jij presenteert de door jou ontwikkelde training aan deskundigen uit jouw (toekomstige) werkveld.

Deeltijd

  • Portfolio (100%). Jij laat in een portfolio het volgende zien: jouw visie op het onderwerp, de urgentie van de training, jouw trainersprofiel, een trainingsplan inclusief didactische toelichting, filmopnames en evaluatieformulieren van de training, en jouw reflectie.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Social Work, Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde, Pedagogiek, Human Resource Management (HRM), Sportkunde en Tourism Management.

Je moet de propedeuse hebben behaald en (voor voltijdstudenten) 30 studiepunten in de hoofdfase.

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Portret vrouw met wazige achtergrond hogeschool

Rose Mandungu

Docent minor Train de Trainer

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Rose Mandungu.

Mail Rose

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor kun je in voltijd of deeltijd doen. Kies de minorcode die bij jouw keuze past. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Minor Vitale Samenleving

Vitale Samenleving

Je gaat aan de slag met maatschappelijke vraagstukken rondom vitaliteit en zorgt voor creatieve praktijkoplossingen voor gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?