Minor: Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Wat betekent het om mens te zijn? Wat is een goede manier van leven? Hoe kan een samenleving rechtvaardig worden ingericht? In de minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld reis je door de wereldcultuur en maak je kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars. Je onderzoekt wat deze inzichten betekenen voor jouzelf, de maatschappij en je (toekomstige) beroep. Of je nou Bedrijfskunde, Civiele Techniek, Verpleegkunde, ICT, Pedagogiek of iets anders studeert, filosofie past altijd bij jouw opleiding.

Tijdens de lessen filosofie- en cultuurgeschiedenis bespreek je hoe de ideeën van grote denkers terugkomen in onze huidige tijd. Wat leren Plato, Van Gogh en Shakespeare ons over liefde en verlangen? Hoe heeft de Verlichting onze opvattingen over vrijheid en democratie gevormd? Welke persoonlijke deugden helpen je volgens Aristoteles om je werk goed te doen? Daarnaast leer je over filosofie binnen de kunst. Voor die lessen ben je niet alleen in het klaslokaal: de docent neemt je ook mee langs de kunstwerken in en rond het HZ-gebouw. Zelf ga je ook aan de slag. Je schrijft een betoog over een onderwerp binnen jouw opleiding of vakgebied. En je gaat filosofie letterlijk in de praktijk brengen. Dat doe je bijvoorbeeld door het geven van een les of het organiseren van een filosofiecafé. Ten slotte gaat deze minor over naar elkaar luisteren en van elkaar leren. Met je medestudenten van diverse opleidingen bespreek je thema’s als natuur, gelijkheid, vrijheid en identiteit.

Opbouw van de minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

De docenten die de lessen verzorgen begeleiden jou ook tijdens je opdrachten. Er zijn verschillende gastlessen, waaronder een gastcollege over vrouwelijke filosofen.

Met de minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 9: Filosofische gesprekken en ethische beschouwingen over de impact van technologie op de maatschappij en het milieu.
  • SDG 13: Filosofische gesprekken en ethische beschouwingen over de intrinsieke waarde van de natuur en de morele plicht om de planeet te beschermen.
  • SDG 16: Filosofische gesprekken en ethische beschouwingen over een eerlijke verdeling van hulpbronnen en kansen voor alle mensen.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je kunt filosofie en ethiek koppelen aan je (toekomstige) beroep.
  • Je kunt filosofische en ethische gesprekken voeren.
  • Je kunt een filosofisch betoog schrijven.
  • Je kunt filosofisch en ethisch reflecteren op onderwerpen zoals zingeving en de SDG’s.
  • Je weet hoe je een filosofisch onderzoek kunt doen.
  • Je kunt een project uitvoeren met een ethisch of filosofisch onderwerp.

Je week ziet er als volgt uit:

Voltijd

  • Maandagochtend filosofie- en cultuurgeschiedenis op de HZ. Maandagmiddag online filosofie in werkgroepen waarbij je de locatie zelf kunt bepalen.
  • Dinsdag werken aan project, onderzoek en betoog op de HZ.
  • Donderdag actieve werkvormen op de HZ, onder andere filosofische gespreksvormen.
  • De overige dagen werk je aan je portfolio.

Deeltijd

  • Donderdag les op de HZ. In de ochtend filosofische thema’s en in de middag filosofische gespreksvormen.
  • De overige dagen werk je aan je portfolio.

Voor deze minor zijn de volgende boeken aanbevolen:

  • Gaarder, J., & Klok, J. E. (2003). De wereld van Sofie: roman over de geschiedenis van de filosofie. Houtekiet/Fontein.
  • Storig, H. J. (2010). Geschiedenis van de filosofie. Spectrum.

Voor deze minor geldt de volgende toets:

  • Portfolio (100%). Je maakt een portfolio met daarin jouw opdrachten, filosofische overpeinzingen, betoog, project, filosofisch onderzoek en eindreflectie. Dit bespreek je tijdens een filosofisch interview.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Het is mogelijk om deze minor in deeltijd te volgen. Er geldt wel een voltijdsbelasting.

De minor loopt van 3 februari 2025 tot en met 4 juli 2025.

Aanmelden kan van 15 september 2024 tot en met 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Vincent de Rooij

Docent minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Vincent de Rooij, docent minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld.

Mail Vincent

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat.

Ons minorenaanbod

Leiderschap in de 21e eeuw

Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en leert hoe je positieve verandering bereikt voor jezelf, je organisatie én je omgeving.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Vitale Samenleving

Je gaat aan de slag met maatschappelijke vraagstukken en zorgt voor creatieve praktijkoplossingen voor gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?