Minor: International Practice

Onderzoek doen naar Engels als tweede taal op een school in Suriname, surflessen geven bij een surfschool in Zuid-Afrika of koken met kinderen op een BSO in Nieuw-Zeeland. In de minor International Practice ga jij stage lopen en onderzoek doen in het buitenland. Je maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring op.

Voor het vinden van een stageplek kun je terecht bij het International Office van de HZ. Voordat je naar het buitenland vertrekt, volg je een voorbereidingsprogramma. Allerlei onderwerpen over een verblijf in het buitenland komen aan bod, zoals interculturele communicatie en het fenomeen cultuurschok. Er is ook aandacht voor omgaan met heimwee. Met je medestudenten wissel je uit wat je al weet over het land waar je heen gaat. Je krijgt les over het opzetten van een onderzoek. Die kennis heb je nodig, want je gaat, naast stage lopen, een onderzoek uitvoeren en een product opleveren. Zo’n product kan bijvoorbeeld een leskit of een protocol zijn. Als je in het buitenland bent, stuur je elke week een verslag van je werkzaamheden. Terug in Nederland vraag je een medestudent om feedback te geven op jouw onderzoeksrapport. Je sluit de minor af met een presentatie aan je medestudenten en docenten over wat je hebt gedaan en geleerd.

Opbouw van de minor International Practice

Docenten van verschillende opleidingen geven de voorbereidingslessen. Tijdens jouw verblijf in het buitenland heb je regelmatig online contact met de docent die jou begeleidt. Je bespreekt hoe het met je gaat en je kunt je onderzoek bespreken en vragen stellen.

Met de minor International Practice draag jij, afhankelijk van jouw stage en onderzoek, bijvoorbeeld bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Verbeteren van gezondheid en welzijn door jouw onderzoek in een organisatie voor gezondheidszorg.
  • SDG 4: Bijdragen aan kwaliteitsonderwijs door jouw onderzoek in een onderwijsorganisatie.
  • SDG 10: Verminderen van ongelijkheid door een onderzoek gericht op inclusie en gelijke kansen.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je hebt een open, nieuwsgierige en onbevooroordeelde houding naar mensen uit andere culturen.
  • Je kunt omgaan met uiteenlopende situaties en met verschillende levensstijlen en culturele gebruiken.
  • Je onderzoekt jouw eigen blik en motivatie en stelt vanzelfsprekendheden ter discussie.
  • Je stapt actief op nieuwe en vreemde contacten af.
  • Je stemt jouw communicatie af op de cultuur van de ander.
  • Je kunt samenwerken in een multidisciplinair team.
  • Je ziet hoe de lokale situatie wordt beïnvloed door de bredere, internationale context.
  • Je kunt jouw standpunt formuleren over onderwerpen als migratie, duurzaamheid en mensenrechten.

De minor ziet er als volgt uit:

  • Vier weken lang één dag per week op de HZ. In de ochtend volg je workshops en lessen, in de middag werk je voor jezelf en met je medestudenten.
  • Daarna minimaal twaalf weken onderzoek en stage in het buitenland.
  • Eindpresentatie op de HZ.

Voor deze minor zijn de volgende boeken verplicht:

  • Baarda, B., Bakker, E., Julsing, M., Fischer, T., Peters. V., & Van der Velden, T. (2013). Basisboek Kwalitatief Onderzoek: Handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek (3e druk). Noordhoff Uitgevers B.V.
  • Cox, K., ea. (red), (2012). Evidence based practice voor verpleegkundigen. Methodiek en implementatie. Uitgeverij Lemma
  • Loeffen, T., Tigchelaar, H. (2013). Retourtje Inzicht, creatief met diversiteit voor sociale professionals. Uitgeverij Coutinho
  • Verhoeven, N. (2014). Wat is onderzoek? Praktijkboek voor methoden en technieken (5e druk). Boom Lemma Uitgevers

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Oriëntatieverslag (10%). Je maakt een verslag over het land waar je naartoe gaat. Je laat zien dat je kennis hebt van de geschiedenis van het land en van de sector waarin je stage gaat lopen.
  • Praktijkopdrachten (20%). Je beschrijft jouw stage-organisatie, het netwerk waarmee ze samenwerken, de methodieken die ze toepassen en wat het verschil is met de situatie in Nederland.
  • Eindproduct (40%). Je maakt een onderzoeksrapport en levert een product op voor jouw stage-organisatie.
  • Reflectieverslag met eindpresentatie (30%). Je maakt een verslag van jouw ervaringen en geeft een presentatie aan medestudenten en docenten.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde, Social Work, Pedagogiek en Sportkunde van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en ook jaar 2 volledig hebben afgerond. Als student Leraar Basisonderwijs moet je alle stages hebben afgerond.

Het is in overleg mogelijk om deze minor in deeltijd te volgen. Er geldt wel een voltijdsbelasting.

De minor wordt gegeven in het Nederlands, tenzij veel Engelssprekende studenten zich inschrijven. Dan wordt de minor in het Engels gegeven.

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Leontine van den Hooven

Docent minor International Practice

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Leontine van den Hooven, docent minor International Practice.

Mail Leontine

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Minor Vitale Samenleving

Vitale Samenleving

Je gaat aan de slag met maatschappelijke vraagstukken rondom vitaliteit en zorgt voor creatieve praktijkoplossingen voor gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?