Ben jij commercieel ingesteld, creatief én denk je graag na over vernieuwende ideeën? Met de opleiding Commerciële Economie word jij een professional op het gebied van marketing, sales en ondernemen. Jij zoekt continu naar manieren om producten en diensten te verbeteren. Voor de gebruiker, maar ook voor de samenleving. Je verdiept je in de wensen van klanten en bent altijd op de hoogte van de laatste trends. Zo maak je van elk idee, product of dienst een succes!

Creativiteit, nieuwsgierigheid en commercieel talent

Je bedenkt een vernieuwend product, komt met een plan om de service te verbeteren of zorgt voor een goed verkopende webwinkel. Wat je ook doet: jouw creativiteit, nieuwsgierigheid en je commerciële talent komen overal goed van pas. Je onderzoekt wat klanten willen en gebruikt die informatie om slimme keuzes te maken. Jouw inzichten zet je bijvoorbeeld om in een opvallende marketingcampagne of een viral social post.

Help organisaties verder

Zorg jij straks voor waardevolle producten en diensten die leiden tot trouwe klanten? Met de opleiding Commerciële Economie word je opgeleid tot een vindingrijke, doelgerichte professional die organisaties verder helpt.

Studiekeuzeactiviteiten

HZ Open Dag

Ervaar hoe het is om aan de HZ te studeren op zaterdag 22 november.

Inhoud van de opleiding Commerciële Economie

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding en van je stage, minor en afstuderen.

Je eerste jaar is opgedeeld in vier blokken. In ieder blok verdiep je je in een thema en voer je een opdracht uit voor een bedrijf of organisatie. Je leert de theorie en past het meteen toe in het echte werkveld.

Dit jaar bestaat uit vier verschillende blokken:

  • Blok 1: Een winstgevend product
    In dit blok maak je kennis met de basisprincipes van commerciële economie. Je ontdekt hoe je een idee laat uitgroeien tot een winstgevend product. Voor een echte opdrachtgever bedenk je een creatief, vernieuwend en commercieel aantrekkelijk concept. Je doet hiervoor onderzoek naar de markt en naar het consumentengedrag van de doelgroep. Aan het eind van het blok presenteer jij het product in de vorm van een prototype (een testversie).
  • Blok 2: Duurzaam ondernemen
    Hoe behaal je commercieel succes en zorg je tegelijkertijd voor mens en milieu? In dit blok ontwikkel je een promotieplan voor een organisatie waar duurzaamheid centraal staat. In dit plan beschrijf je welke promotiemiddelen en mediakanalen geschikt zijn voor de boodschap van het bedrijf. Ook leg je uit hoe en wanneer je de middelen inzet en hoe je het succes van die acties meet. Je voert trendonderzoek uit, analyseert de doelgroep en je verzamelt en gebruikt data.
  • Blok 3: Social design
    Social design betekent dat je een product of dienst niet alleen bedenkt voor zakelijk succes, maar dat het ook nuttig moet zijn voor de maatschappij. Bijvoorbeeld omdat het bijdraagt aan de oplossing van een probleem. In dit blok voer je opdrachten uit voor organisaties die met hun product of dienst iets goeds willen toevoegen aan de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die eenzaamheid onder ouderen tegengaat.
    Je onderzoekt een bestaand product of dienst van jouw opdrachtgever vanuit het idee van social design. Je werkt aan een plan om dit product te vernieuwen en te verbeteren. Sluit het aan op wat klanten écht nodig hebben? Hoe draagt het bij aan de samenleving? En wat is de waarde in een snel veranderende wereld? Dit onderzoek je via de methode Design Thinking, een creatieve manier van probleemoplossen waarbij de gebruiker centraal staat.
  • Blok 4: Klantbeleving
    In dit blok vorm je met medestudenten een adviesbureau op het gebied van user experience. Jullie opdracht: bedrijven helpen met het verbeteren van de klantbeleving en online gebruiksvriendelijkheid. Om jouw klanten te helpen duik je dieper in de wereld van user experience en eyetracking. Via slimme tools onderzoek je hoe mensen reageren op de online content en de opbouw en lay-out van de website. Met je team presenteer je een overtuigend adviesrapport met heldere aanbevelingen.

    Voor deze opdracht ga je zelf op jacht naar opdrachtgevers. Dus overtuig die klant via telefoon, LinkedIn en een inspirerende pitch!

In samenwerking met het Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren en DockWize kies je een actuele trend die van invloed is op lokale ondernemers. Je doet bureauonderzoek, interviewt bedrijven en voert onderzoek uit onder bewoners. In een afsluitend seminar presenteer je jouw trendrapportage aan Zeeuwse bedrijven en organisaties.

  • Online marketing
    Je leert hoe je met online content kunt bijdragen aan de doelen van een organisatie. Je bouwt zelf een website en verdiept je in de mogelijkheden van Google en onlinemarketing. Zo lever jij straks online campagnes op voor organisaties als YourSurprise.
  • Student Company
    Samen met studenten van verschillende economische opleidingen start je in zes maanden tijd een écht bedrijf op. Voor deze Student Company werk je een idee uit tot een volledig bedrijfsplan. Je gaat op zoek naar leveranciers en zorgt voor promotie en de verkoop van je product of dienst. Om je bedrijf tot een succes te maken volg je gastlessen en workshops en krijg je begeleiding van echte ondernemers.

Je gaat op stage en volgt een minor. De volgorde waarin je dit doet, bepaal je zelf. Ze duren allebei een half jaar.

  • Stage
    Je kiest een onderwerp op het gebied van marketing, sales of ondernemerschap waarin je je verder wil ontwikkelen. Je solliciteert je bij een bedrijf in Nederland óf in het buitenland. Vier dagen per week ben je aan het werk en één dag besteed je aan je onderzoeksopdracht. In je tweede studiejaar kun je tijdens stage-speeddates in contact komen met allerlei bedrijven.
  • Minor
    Wil jij je verder verdiepen in een specifiek onderdeel binnen de commerciële economie? Of wil je je juist verbreden door een vak te volgen van een andere opleiding? Met een minor studeer je een halfjaar buiten je opleiding om. Dit kan aan de HZ, maar ook bij andere hogescholen in binnen- en buitenland.

Dit is het laatste jaar van de opleiding. In het eerste semester ga je voor een opdrachtgever aan de slag met strategisch advies en datagedreven marketing. In het tweede semester studeer je af.

  • Strategisch advies
    Je ondersteunt een bedrijf of organisatie bij het maken van strategische keuzes. Bijvoorbeeld over vernieuwing, verbetering of aanvulling van producten, diensten of processen. In jouw aanbevelingen maak je ook duidelijk welke acties de organisatie moet uitvoeren om de vernieuwing te realiseren.
  • Datagedreven marketing
    Voor een opdrachtgever ontwikkel je een marketingstrategie op basis van data-onderzoek. Je koppelt theoretische kennis aan data en komt met duidelijke aanbevelingen. Je leert klanten op te delen in groepen op basis van belangrijke kenmerken en je gaat hierop targeten. Je onderzoekt wat klanten écht belangrijk vinden en hoe je het merk gericht in de markt zet.
  • Afstuderen
    Het laatste halfjaar staat in het teken van je afstuderen. Je loopt stage bij een organisatie die je zelf kiest, in binnen- of buitenland. Hier doe je onderzoek naar een bestaand probleem of vraagstuk binnen die organisatie. Je ontwikkelt een concrete en haalbare oplossing waar het bedrijf mee verder kan.

Met Commerciële Economie heb je veel mogelijkheden om internationale ervaringen op te doen. Dat zorgt voor een groot pluspunt op je cv en het vergroot straks je kansen op de arbeidsmarkt.

Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s en opdrachten. Gastsprekers van verschillende organisaties laten je over de grens kijken. Met de cursus Business English bereid je je voor op een mogelijk internationale toekomst. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen om in het buitenland stage te lopen of af te studeren.

Gloeilamp met daarin het woord Marketing en Plan

Zorg jij voor groeiende verkoopcijfers?

Dan is Commerciële Economie iets voor jou! Download onze brochure met meer informatie over de opleiding.

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Commerciële Economie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Ryan, student Commerciële Economie
Over de opleiding
Ryan, Student Commerciële Economie

Vanaf het eerste jaar ga je direct aan de slag met grote opdrachtgevers.

Bekijk het verhaal van Ryan
Portret van Luna, student Commerciële Economie
Luna, Student Commerciële Economie

Na mijn mbo-opleiding wilde ik me verder ontwikkelen aan de HZ.

Bekijk het verhaal van Luna
Portret van Dario, student Commerciële Economie
Studiekeuze
Dario, Student Commerciële Economie

Werken met echte opdrachtgevers zorgt dat je veel gemotiveerder bent.

Bekijk het verhaal van Dario

Handige info

Aanmelden en inschrijven

Overweeg je de opleiding Commerciële Economie? Hier lees je alles wat je moet weten om je aan te melden. Regel daarna snel en makkelijk je inschrijving via Studielink, het platform voor jouw aanmelding.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Commerciële Economie.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Van Ad naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Bedrijfskunde of Management kun je doorstromen naar de bachelor Commerciële Economie aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad Academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Dit kost gemiddeld € 250,- per jaar.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118- 489 890.

HZ student achter een computer scherm in zijn studentenkamer

Aanmelden voor deze opleiding

Klaar om je toekomst te starten? Meld je nu aan voor de opleiding Commerciële Economie en zet de volgende stap.

Meld je aan

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Met Commerciële Economie heb je ontzettend veel mogelijkheden. Of je nu in Nederland werkt of liever voor een internationale carrière gaat. Zo kun je aan de slag bij reclamebureaus of bij een sales- en marketingafdeling van een bedrijf of organisatie. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten. Ga aan de slag als:

  • Online marketeer
  • (Jr.) Account manager
  • Marketing consultant
  • Verkoopbinnendienst medewerker
  • Product manager
  • Data analist

De HZ biedt je de mogelijkheid deel te nemen aan een pre-mastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen.

Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding Commerciële Economie met het volgen van een schakelprogramma in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van je gewenste master. Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben.

Mogelijke Masters met deze opleiding

  • Master in Information Management
  • Master in Marketing Management
  • Master in Marketing Research
  • Master in Strategic Management
  • Master in Supply Chain Management

Studeren in Zeeland: vakantieoord en studentenstad in één

Toegegeven: in Zeeland vind je niet de grootste studentensteden van Nederland, met drukke trambanen, wolkenkrabbers en enorme discotheken. Maar wist je dat Zeeland een uniek studentengebied is met een hogeschool (de HZ) én een universiteit (University College Roosevelt)? Nederlandse en internationale studenten komen samen in Middelburg en Vlissingen, waar de HZ-locaties gevestigd zijn. Wat hen het meeste trekt aan studeren in Zeeland, is het persoonlijke. Je bent geen nummertje en je kent elkaar bij naam. Dat geldt op de HZ, maar ook op de campus, in het dagelijks leven en bij de gezellige buitenschoolse activiteiten. Een bruisend studentenleven gegarandeerd.

HZ-locaties in Middelburg en Vlissingen

Afhankelijk van de opleiding die je volgt, studeer je in Middelburg of Vlissingen. Maar wist je dat je áltijd welkom bent op beide locaties? Om te studeren, met medestudenten aan een project te werken of om lekker te relaxen. Bovendien is de afstand tussen Middelburg en Vlissingen goed af te leggen met de fiets of bus.

Ontdek Vlissingen, de stad waar jij gaat studeren als je voor deze opleiding kiest.

Groep van Tourism Management studenten op de Boulevard in Vlissingen
Studenten eten samen op een terras bij Bellamy park in Vlissingen
Twee studenten balanceren samen op paalhoofden op het strand

Kijk ook eens naar deze opties

Portret van Finance & Control student

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Krijg jij er energie van om organisaties en bedrijven financieel succesvoller te maken? Als…
Twee Communicatie studenten zitten samen aan een bureau

Communicatie

Ben jij creatief en communicatief sterk? En vind jij het interessant om mensen te bereiken met…
Portret van Bedrijfskunde student

Bedrijfskunde

Haal jij straks het beste uit organisaties en mensen? Als bedrijfskundige doe jij niets liever dan…