Commerciële Economie

Als commercieel econoom weet je als geen ander hoe je iets moet verkopen. Je bent commercieel ingesteld en weet hoe je jouw idee zo aantrekkelijk mogelijk in de markt zet. Zowel in Nederland als de rest van de wereld. Met jouw zakelijk instinct kun je het verschil maken voor jouw organisatie, of het nu gaat om een groot merk of een klein lokaal initiatief.

Veel bedrijven en organisaties vechten om de aandacht van de consument. De consument ontwijkt juist steeds meer reclame, online en offline. Deze uitdaging ga je graag aan, want met jouw kennis van marketing, sales en nieuwe media zie je genoeg oplossingen!  Jij weet precies wat de klant of consument nodig heeft en hoe je hem of haar bereikt.

Ben je ondernemend en wil jij leren hoe je een product kunt verkopen? Met de opleiding Commerciële Economie aan de HZ word je opgeleid tot commercieel talent. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Het eerste half jaar van de opleiding start je met het leggen van een stevige basiskennis op het gebied van economie en marketing. Je gaat aan de slag met onderwerpen als online media en ontwikkelt marketing- en verkoopplannen.

Tijdens de hele opleiding werk je samen met andere studenten of individueel aan opdrachten. Je woont regelmatig gastlessen bij, krijgt opdrachten rechtstreeks uit het bedrijfsleven. 

Om je kennis zo goed mogelijk in de praktijk te brengen, krijg je de kans om samen met andere studenten je eigen bedrijf (Student Company) op te richten.

In het derde jaar volg je een minor van zes maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.

Aan het einde van je studie ben je een expert op het gebied van commerciële vraagstukken. Je hebt je verdiept in allerlei soorten marketing, zoals online, internationale en sociale marketing. Je weet als geen ander hoe je een nationaal en internationaal netwerk opbouwt en hoe je goed een product in de markt moet zetten. 

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De HZ biedt meerdere minors aan. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde jaar loop je zes maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. In je vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit. 

Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt. 

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Commerciële Economie ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Martijn Alumnus Commerciële Economie "In het tweede jaar van de studie kreeg ik het vak Data Driven online marketing, dat was het moment dat ik er van overtuigd was dat ik de juiste opleiding had gekozen." Lees Martijn zijn hele verhaal

Internationaal

De opleiding Commerciële Economie geeft je verschillende mogelijkheden om een internationale ervaring op te doen. Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s, opdrachten en laten gastlezingen je over de grens laten kijken. De cursussen Business English bereiden je voor op een mogelijk internationale toekomst. Ook kun je de cursussen Frans, Duits of Spaans volgen. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen. Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.  

Toelatingseisen

Voor de opleiding Commerciële Economie gelden de volgende toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan biedt de HZ je de mogelijkheid je kennis bij te spijkeren via een schakelcursus.

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Doorstromen van Associate degree naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Bedrijfskunde op zak kun je doorstromen naar de bachelor Commerciële Economie aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in twee jaar tijd je bachelordiploma Commerciële Economie behalen zonder eerst een schakelprogramma te volgen.

Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink. Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen, dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier. Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Schakelcursus

Zonder Economie 1 in je pakket kun je niet starten aan de opleiding. Heb je als vooropleiding havo of vwo en heb je geen economie in je pakket? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Dit kost gemiddeld €500,- per jaar. Ook ga je regelmatig op excursie. Deze kosten bedragen ongeveer €150,-. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Bedrijfseconomie? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Domeinbureau HZ Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.       

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Met je diploma op zak kun je bij veel verschillende soorten organisaties terecht. Jouw domein richt zich op de marketing en sales. Mogelijke beroepen zijn: 

Online marketeer
Als online marketeer zorg je dat jouw bedrijf of organisatie online zichtbaar is. Dit doe je niet alleen via online campagnes, maar ook via e-mailmarketing en SEO/SEA. Je weet de resultaten hiervan als geen ander te meten en bij te sturen waar nodig.  

Accountmanager
Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten van je bedrijf. Je denkt met deze klanten mee en geeft ze advies over uiteenlopende zaken. Daarnaast ben je altijd proactief bezig met de werving van nieuwe klanten. Je bent iemand met een commerciële instelling en je hebt een talent voor netwerken.  

Product Manager
Als product manager ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Je weet precies hoe je deze succesvol moet lanceren en in de markt moet zetten. Je hebt vaak een aantal merken of producten in beheer.  

De HZ biedt de mogelijkheid als student deel te nemen aan een pre-mastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen. Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding. In dit jaar volg je een schakelprogramma in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van je gewenste master.  Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben.

Mogelijke Masters met deze opleiding

  • Master in Information Management
  • Master in Marketing Management
  • Master in Marketing Research
  • Master in Strategic Management
  • Master in Supply Chain Management

 

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan