Bachelor

Communicatie

Communicatie

Ben je graag creatief bezig met tekst, beeld en video? En wil je alles weten over hoe je mensen het beste bereikt met jouw boodschap? Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou!


Waar je de ene dag een nieuwe campagne voor social media bedenkt, schrijf je de volgende dag een artikel voor een personeelsblad of je geeft advies over de branding van een merk. Je bent bezig met organiseren van evenementen of je staat voor de camera om de pers te woord te staan. Dat is Communicatie. Je schakelt flexibel tussen verschillende doelgroepen, boodschappen en communicatiekanalen. In deze branche verveel jij je geen dag. De opleiding is breed, waardoor je in veel verschillende beroepen terecht kunt komen, afhankelijk van je talent en je interesse.


Naast een flinke dosis creativiteit, heb je gevoel voor taal en werk je graag voor en met mensen. Wil jij aan de slag als social media manager, communicatieadviseur of pr- of contentmedewerker? Met de opleiding Communicatie aan de HZ word je opgeleid tot een creatieve en resultaatgerichte professional die straks overal aan de slag kan.

Lees meer

Kenmerken

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 Jaar
  • Nederlands
  • Vlissingen
  • September
Programma

Inhoud van de opleiding Communicatie

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor

1e en 2e jaar

Al vanaf de eerste dag start je met je ontwikkeling tot communicatieprofessional. Je begint het jaar met het leggen van een stevige basiskennis en je komt al snel in aanraking met de praktijk. Je maakt verschillende communicatiemiddelen en denkt na over communicatiestrategieën. Ook ga je aan de slag met communicatiemanagement en social media. Trends in het vakgebied zijn belangrijk tijdens de opleiding: je blijft altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Samen met andere studenten krijg je de kans om je eigen bedrijf, een Student Company, te starten. Tijdens de hele opleiding werk je samen met andere studenten of je werkt individueel aan opdrachten. Je zal regelmatig gastlessen bijwonen, projectweken hebben en opdrachten rechtstreeks uit het bedrijfsleven krijgen.

3e en 4e jaar

In het derde jaar volg je een minor (specialisatie) van zes maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.

Minor

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De HZ biedt de minor Social Media Design en Journalistiek aan. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Stage en afstuderen

In het derde jaar loop je zes maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen.

Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je afstudeert.

Internationaal

De opleiding Communicatie geeft je verschillende mogelijkheden om een internationale ervaring op te doen. Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s, opdrachten en laten gastlezingen je over de grens kijken. De cursussen Business English bereiden je voor op een mogelijk internationale toekomst. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je ook volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen. Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Help jij organisaties verder op Facebook, LinkedIn, Snapchat of YouTube?

Met een leuke post, een ijzersterke campagne en dat alles op basis van data? Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Communicatie.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Communicatie.

Schakelcursus

Bij het profiel Cultuur en Maatschappij (havo) is het verplicht om Wiskunde A of B in je vakkenpakket te hebben. Geen wiskunde in je pakket? Dan kun je een schakelcursus Wiskunde volgen of een wiskundetoets doen. Hiervoor kun je contact opnemen met de Academie voor Economie & Management via ave@hz.nl.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten gemiddeld €500,- in het eerste jaar en €250,- voor de overige jaren. Ook ga je regelmatig op excursie. Deze kosten bedragen ongeveer €100,- per jaar.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Communicatie? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen

Studeren in Vlissingen

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Domeinbureau HZ Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Communicatie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Breng jij overtuigend een verhaal?

Je leert pakkende teksten, video's of foto's te maken en weet je daarmee mensen te overtuigen voor jouw product of dienst te kiezen. Dat is de opleiding Communicatie! Iets voor jou?

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Vanaf nu mag je de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Beroepen

Afgestudeerd aan de opleiding? Met je diploma op zak kun je terecht bij zowel commerciële bedrijven, overheidsorganisaties als gespecialiseerde (communicatie)bureaus in verschillende beroepen.

Communicatieadviseur
Je bent werkzaam voor een organisatie of je hebt je eigen bedrijf opgestart. Als communicatieadviseur geef je advies over communicatievraagstukken. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van interne communicatie zijn, maar ook voor een nieuwe campagne of social media actie. Je bent iemand die een bedrijf verder op weg kan helpen met strategisch communicatieadvies. Daarnaast kun je betrokken zijn bij het ontwikkelen van verschillende on- en offline communicatiemiddelen, zoals brochures of een personeelsblad.

Content Manager
Als content manager is tekst, beeld en video jouw domein. Je beheert vaak verschillende kanalen, zoals social media of een website en beslist welke berichten hier geplaatst worden. Je denkt na over de boodschap en de tone of voice en je monitort welke content wel of niet werkt om je doelgroep te bereiken.

Doorstuderen

Wil je na afronding van je opleiding Communicatie verder studeren, dan kun je kiezen voor een master aan een universiteit. Kies bijvoorbeeld voor de master Communicatiewetenschappen, Media en Communicatie of Cultuurwetenschappen.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of Communicatie bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuze activiteit. Meld je aan voor een van de onderstaande activiteiten.

Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Communicatie!
Chat nu
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Ontdek de opleidingen van de HZ
Meld je aan voor een brede voorlichting van onze technische, sociaal-maatschappelijke of economische opleidingen.
Meld je aan
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan