Engineering

Alles om je heen is ontwikkeld dankzij Engineering. Ontwerp jij straks toepassingen of apparaten voor thuis, de zorg of de industrie die het leven en werken makkelijker maken?

Of je nu een innovatieve product engineer wilt worden of een proces wilt verduurzamen in de energiebranche, het is allemaal mogelijk. Je kunt namelijk kiezen uit vier afstudeerrichtingen: Commercial Engineering, Product Engineering, Energy & Process Engineering en Mechatronic Engineering. Welke richting je ook kiest, jij kunt straks technologie, ontwerp en innovatie zo combineren dat je een goed product of proces weet te realiseren voor je doelgroep.

Maak jij straks carrière als productontwikkelaar of engineer in Nederland of daarbuiten? Met de opleiding Engineering aan de HZ word je opgeleid tot een innovatieve professional die straks overal aan de slag kan. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

1e en 2e jaar

Na jaar één kies je een eerste specialisatie: je gaat je meer richten op Energy & Process en Mechatronic Engineering of op de combinatie van Commercial- en Product Engineering. Na jaar twee kan je je op één van de vier afstudeerrichtingen richten en verdiep je je verder in dit specifieke domein. Als je de combinatie Energy & Process- en Mechatronic Engineering kiest, focus je op de dieperliggende technologieën en richt je je sterk op het verdiepen van je bèta- kennis. Kies je Commercial- en Product Engineering dan richt je je vooral op het realiseren van oplossingen voor mens en maatschappij met behulp van technologische ontwikkelingen.

3e en 4e jaar

In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze, passend bij je afstudeerrichting. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland en voer je een afstudeeronderzoek uit.   

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Ontwikkel in de minor Offshore Renewable Energy mechatronica zoals robots en drones voor onderhoud aan windmolenparken in de Noordzee. Of kies voor de minor Energietransitie en zorg dat bedrijven over gaan op schone brandstof zoals waterstof. Je kunt ook kiezen voor productontwerp waarbij je met vormgeving aan de slag gaat. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Je start het derde jaar met een stage, passend bij je gekozen afstudeerrichting. Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt. 

Je kunt de opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. In het derde en vierde jaar kun je ervoor kiezen lessen in het Engels te volgen. Ook kun je kiezen voor een stage in het buitenland in het derde jaar. Je werkt met buitenlandse studenten aan projecten, je gaat op excursie naar het buitenland en je werkt aan vraagstukken van internationale bedrijven. 

Studenten en alumni over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten en alumni de opleiding Engineering ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Gavin Alumnus Engineering "Het leukste aan het vak vind ik dat je met iets bezig bent en er uiteindelijk ook echt fysiek resultaat is." Lees het hele verhaal van Gavin
Hasmik Vierdejaarssstudent Engineering "Doordat Engineering heel breed is, hoefde ik niet meteen een specifieke keuze te maken." Lees het hele verhaal van Hasmik
Mick Derdejaarsstudent Engineering "De methodieken die ik bij Engineering leer, kon ik heel goed toepassen tijdens mijn stage, toen ik een product van begin tot eind moest ontwikkelen." Lees het hele verhaal van Mick

Afstudeerrichtingen

Lees alles over de afstudeerrichtingen Commercial Engineering, Product Engineering, Energy & Process Engineering en Mechatronic Engineering.

Commercial Engineering

Bij Commercial Engineering focus je op de zakelijke markt (B2B) en de consumentenmarkt (B2C). Je werkt op de scheidslijn van commercie en techniek. Door jouw engineeringachtergrond en jouw zakelijk instinct weet je de juiste prioriteiten te geven aan de projecten die je leidt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de introductie van nieuwe producten op de markt. Je bent ondernemend, je opereert internationaal en gaat soepel met cultuurverschillen om.

Product Engineering

Als je kiest voor Product Engineering focus je op de B2Cmarkt en ga je aan de slag met het (her)ontwerpen van producten die in grote series gemaakt worden, zoals huishoudelijke apparaten. Als productontwerper ontwerp je producten die het leven aangenamer maken. Je leert hoe een gebruiker denkt en hoe je inspeelt op de wensen uit de markt. Tijdens je stage in jaar drie kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een ontwerpafdeling. Tijdens je afstuderen voer je een onderzoek uit voor een nationaal of internationaal bedrijf. Ontwikkel bijvoorbeeld een volledige productlijn voor een keukenfabrikant, op zo’n manier dat de vormgeving van de apparatuur kenmerkend wordt voor het merk!

Energy & Process Engineering

In deze afstudeerrichting houd je je bijvoorbeeld bezig met de vraag hoe overgestapt kan worden van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame vormen van energie, zoals zonne- en windenergie, maar ook hoe we slim omgaan met steeds schaarser wordende materiaalstromen. In jaar drie loop je stage bij een organisatie in binnen- of buitenland. Ook voor je afstudeeronderzoek kun je de grens over. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de keuken van een voedingsmiddelenbedrijf, ingenieursbureau, energieproducent of een (petro)chemische fabriek.

Mechatronic Engineering

Elk bedrijf met technische installaties heeft te maken met mechatronica. Bij Mechatronic Engineering komt de kennis van Electrical, Mechanical en Software Engineering en Control Systems samen. Denk hierbij aan robots of machines in huis, op de werkvloer of in ziekenhuizen die bijvoorbeeld zelfstandig lassen, sorteren, reinigen of opereren. Jij ontwerpt deze machines en doet onderzoek om deze steeds slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. In jaar drie loop je stage bij een organisatie naar keuze. In jaar vier rond je de opleiding af met een onderzoek en een ontwerpopdracht. Ontwikkel bijvoorbeeld een apparaat dat in staat is om in een vroegtijdig stadium longziektes te detecteren. Mechatronica zal de komende jaren vooral veel werkgelegenheid bieden in relatie tot maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid, mobiliteit, energie, veiligheid en het klimaat. 

Toelatingseisen

Voor de opleiding Engineering gelden de volgende toelatingseisen. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Doorstromen van een associate degree naar een bacheloropleiding

Met een Associate degree-diploma Engineering op zak kun je doorstromen naar de bachelor Engineering aan de HZ. Heb je gestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal of de Avans Academie Associate degrees in Den Bosch? Dan kun je in twee jaar tijd je bachelordiploma Engineering behalen zonder eerst een schakelprogramma te volgen. Wil je weten hoe dit precies werkt? Vul dit formulier in en we nemen contact met je op.  

Heb je aan een andere onderwijsinstelling je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we naar de studiepunten die je hebt gehaald om te bepalen welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe lang je vervolgstudie nog zal duren. De vrijstellingsprocedure wordt gestart zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink. Wil je voor je aanmelding alvast weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen, dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier

Heb je andere vragen? Ook dan helpen we je graag! Stel je vraag hier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken, modellen en studiematerialen. Deze kosten zijn in het eerste jaar ongeveer €600,-. In het tweede, derde en vierde jaar zijn deze ongeveer €400,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan de introductie, deze bedragen in totaal ongeveer €50,-. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Engineering? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Vlissingen

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding, via tel. 0118 - 489 000 of via technology@hz.nl.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of de titel ‘ingenieur (ing.)’ achter je naam zetten.  

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma. 

Na je afstuderen is het vinden van een baan makkelijk. Er bestaat een groot tekort aan ingenieurs. Je kunt terecht in veel verschillende beroepen, afhankelijk van de keuzes die je maakt tijdens je opleiding.

Voorbeelden hiervan zijn productontwikkelaar, ontwerper van technische systemen, industrieel (product) ontwerper, commercieel ingenieur, mechatronicus, procestechnoloog of productinnovator.

 

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Zo kun je bijvoorbeeld via een schakelprogramma een Master Mechatronics of Mechanical Engineering volgen bij de TU Twente.

@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan