Elk bedrijf met technische installaties heeft te maken met mechatronica. Hierbij komt de kennis van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en software samen.

Denk aan robots of machines die bijvoorbeeld zelfstandig lassen, sorteren, reinigen of opereren. Jij ontwerpt deze machines en doet onderzoek om deze steeds slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. Op deze manier is de machine om plastic uit oceanen te vissen gemaakt. Mechatronica biedt de komende jaren vooral veel werkgelegenheid op het gebied van gezondheid, mobiliteit, energie, veiligheid en het klimaat.

Onderdeel van de opleiding
Engineering

Dit is Mechatronic Engineering

Je kunt de opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de opleiding ervoor kiezen om de lessen in het Engels te volgen. Ook is een stage in het buitenland in het derde jaar een optie. Je werkt met buitenlandse studenten aan projecten. Je gaat op excursie naar het buitenland. En je werkt aan vraagstukken van internationale bedrijven.

In het derde jaar van de opleiding volg je een half jaar een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in het binnen- of buitenland.

De HZ biedt drie verschillende minoren aan, passend bij de opleiding Engineering:

Minor Offshore Renewable Energy Mechatronica

Hierbij ga je aan de slag met het ontwikkelen van robots en drones. Die worden gebruikt om onderhoud te plegen aan windmolenparken in de Noordzee.

Minor Energietransitie

Dan zorg jij er straks voor dat bedrijven overgaan op schone brandstof, zoals waterstof.

Minor Productontwerp

Ben jij helemaal weg van vormgeving? Ga dan met de minor Productontwerp aan de slag.

Het andere half jaar ga je op stage. Hierbij mag je ook kiezen of je in Nederland blijft of naar het buitenland gaat.

In het laatste jaar kies je één studieroute: Mechatronic Engineering of Energy and Process Engineering. Het eerste half jaar krijg je theorie en heb je te maken met projecten.

Het tweede half jaar ga je aan de slag met het afstuderen. Je ontwerpt en doet onderzoek naar technische verbeteringen en innovaties in een bedrijf tijdens het afstuderen. De keuze is aan jou om dit in het binnen- of buitenland te gaan doen.
In dit jaar komen alle kennis en vaardigheden samen en mag jij aantonen het beroep te beheersen. Met je diploma op zak kun jij straks als engineer aan de slag!

De komende jaren werken HBO-ICT, Civiele Techniek, Techniek en Maritiem Officier aan de Hzensorboot: een 2 meter lange boot die autonoom en onbemand door de provincie Zeeland vaart. Lees hier meer over het project.

Meer weten over de opleiding Engineering?

Wil je alle informatie nog eens rustig nalezen of meer weten over deze opleiding?

Wat kun je worden met Mechatronic Engineering?

Als afgestudeerde Engineer kun je terecht in verschillende beroepen. Je bent breed opgeleid, maar bij de studieroute Mechatronic Engineering horen ook nog een aantal specifieke beroepen. Zo kun je aan de slag als:

  • Mechatronic Engineer
  • Robot designer
  • Systems Engineer

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of ‘Ingenieur’ achter je naam zetten.

Wil je na de opleiding Engineering doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij verschillende universiteiten middels een schakelprogramma een mastertraject starten, zoals:

  • Master Mechatronics
  • Master Mechanical Engineering