Bachelor

Maritiem Officier

Maritiem Officier

Als Maritiem Officier is de haven of de zee jouw thuis. Je vindt werken met schepen fantastisch, of ze nu op zee varen of aan wal liggen. Ben jij die zeeman of vrouw? Kies dan voor de opleiding Maritiem Officier


Aan boord ben jij degene die zorg draagt voor de navigatie, de reisvoorbereiding, de bemanning, de lading én het schip. Je gaat om met de nieuwste computer- en communicatieapparatuur en staat klaar voor je bemanning. Je staat stevig in je schoenen, want tijdens noodsituaties ben jij de alleskunner. Van werktuigbouwkundige tot scheepsarts tot evacuatiespecialist en stuurman.


Naast dat je een echte doener bent, wil je graag iets van de wereld zien. Ook ben je stressbestendig. Wil jij straks aan de slag in een wereldbaan als Maritiem Officier op zee of aan wal? Met de opleiding Maritiem Officier aan de HZ word je opgeleid tot een maritiem professional met baangarantie!

Lees meer

Kenmerken

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 Jaar
  • Nederlands
  • Vlissingen
  • September
Programma

Inhoud van de opleiding Maritiem Officier

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, afstuderen en minor.

1e en 2e jaar

Tijdens de eerste twee jaar doe je kennis op over uiteenlopende onderwerpen zoals navigeren, reisvoorbereiding, techniek, geneeskunde en lassen. Je volgt praktische cursussen op het gebied van brandbestrijding en overlevingstechnieken en vaart korte periodes mee aan boord van verschillende schepen.

3e en 4e jaar

In de eerste helft van het derde jaar loop je stage van 5 maanden aan boord van een zeeschip. Met alle ervaringen die je tijdens je stage hebt opgedaan kies je de specialisatie en afstudeerrichting (stuurman of scheepswerktuigkundige) en ga je verder aan de slag op de HZ. Ook krijg je een onderzoeksopdracht vanuit het maritieme werkveld.

In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor naar keuze. De opleiding Maritiem Officier biedt 2 minoren aan: Nautical Specialties en Equipment Maintenance Technology. Je kunt ook kiezen voor een andere minor.

Het laatste half jaar van het vierde jaar breng je door aan boord van een schip naar keuze. Dit is bijvoorbeeld een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Hier voer je je afstudeeronderzoek uit.

Minor

Tijdens de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Kies voor de nautische kant bijvoorbeeld voor de minor Nautical Specialities, met daarin keuzemodules zoals Pilotage (waarbij je focust op het loodswezen), Heavy Lift of Port Logistics. Je kunt ook kiezen voor de technische minor Equipment Maintenance Technology met modules over onderhoudsmanagement, conditie bewaking, voorraadbeheer en reparatietechnieken.

Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Stage en afstuderen

In het derde en vierde jaar van de opleiding loop je stage. Je solliciteert bij een van de rederijen van jouw keuze. De rederij betaalt jouw ticket en je stapt ergens ter wereld aan boord van je stageschip. Ook voor je afstudeeronderzoek in je vierde jaar kies je zelf waar en hoe je gaat varen.

In het vierde jaar werk je aan een afstudeeronderzoek. Dit doe je tijdens een stage aan boord van een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe het schip meer brandstof kan besparen om minder belastend te zijn voor het milieu.

Internationaal

Je kunt de opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Je bepaalt zelf waar je gaat varen tijdens je stages. Meestal werk je aan boord samen met mensen van verschillende nationaliteiten. Om je hier goed op voor te bereiden moet je de maritieme vaktaal in het Engels beheersen. Je krijgt hier les in tijdens je opleiding. Daarnaast word je opgeleid volgens internationale richtlijnen, zodat je straks overal aan de slag kunt. Je vaart (waarschijnlijk) immers onder de Nederlandse vlag, maar wel over internationale wateren.

Download de brochure van Maritiem Officier

Wil je alle informatie over de opleiding Maritiem Officier nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Maritiem Officier vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Maritiem Officier? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Maritiem Officier.

Schakelcursussen

Heb je een havo- of vwo-diploma met een C&M, E&M of N&G profiel? En heb je geen eindexamen gedaan in Wiskunde B en Natuurkunde? Dan moet je verplicht de schakelcursussen natuurkunde en wiskunde volgen. Met een voldoende afronding van de schakelcursussen kun je starten aan de opleiding.

Als je een mbo-diploma hebt, dan raden we je aan ook de schakelcursussen te volgen voordat je start met de opleiding.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten hiervoor bedragen gemiddeld €350,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies, deze bedragen in totaal ongeveer €75,-.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding Maritiem Officier via technology@hz.nl.

Download de brochure van Maritiem Officier

Wil je alle informatie over de opleiding Maritiem Officier nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of ingenieur (ing.) achter je naam zetten. Omdat je een baangarantie hebt gekregen kun je direct aan de slag.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Beroepen

Als afgestudeerd Maritiem Officier kun je direct aan de slag. Nederlandse reders geven jou bij het kiezen van deze opleiding een baangarantie. Je hoeft je na het afronden van je studie dus geen zorgen te maken over het vinden van een baan.

Afhankelijk van je specialisatie kun je gaan varen als stuurman of scheepwerktuigkundige. Je kunt kiezen uit rederijen met als vakgebied containers, olie, chemicaliën, cruiseschepen of zware lading. Aan boord doorloop je de verschillende rangen en uiteindelijk kun je kapitein of hoofdwerktuigbouwkundige worden. Ook als je niet zeker weet of je je hele leven wilt varen, is deze opleiding een goede keuze. Met een aantal jaren werkervaring kun je bijvoorbeeld gaan werken bij het loodswezen, de verkeersleiding, energiecentrales en havenbedrijven.

Projecten

Maritiem Officier in de praktijk

Hoe deze opleiding er in de praktijk uit ziet? Bekijk onderstaande projecten en voorbeelden om een goed beeld van de opleiding te krijgen.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Maritiem Officier!
Chat nu
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Deel jouw verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan