Als Maritiem Officier is de haven of de zee jouw thuis. Je vindt werken met schepen fantastisch, of ze nu op zee varen of in de haven liggen. Ben jij die zeeman of vrouw? Kies dan voor de opleiding Maritiem Officier.

Aan boord ben jij degene die zorg draagt voor de navigatie, de reisvoorbereiding, de technische installaties in de machinekamer, de lading én het schip. Je gaat om met geavanceerde navigatie- en communicatieapparatuur en staat klaar voor je bemanning. Je staat stevig in je schoenen, want tijdens noodsituaties ben jij de alleskunner. Van scheepswerktuigkundige tot navigator en meteoroloog tot brandweerman en eerstehulpverlener. De baankansen, inclusief bovengemiddeld salaris, zijn uitstekend. Verken jij straks de wereld als maritiem officier, op zee of aan wal?

De beste opleiding Maritiem Officier van Nederland

Deze opleiding is volgens de Keuzegids 2024, naast topopleiding, de beste opleiding Maritiem Officier van Nederland.

Inhoud van de opleiding Maritiem Officier

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, afstuderen en minor.

Tijdens de eerste twee jaar doe je kennis op over uiteenlopende onderwerpen zoals navigeren, reisvoorbereiding, techniek en lassen. Je volgt praktische cursussen op het gebied van brandbestrijding, EHBO en overlevingstechnieken.

In de eerste helft van het derde jaar loop je 5 maanden stage aan boord van een zeeschip. Met alle ervaringen die je tijdens je stage hebt opgedaan kies je een definitieve specialisatie en afstudeerrichting (stuurman of scheepswerktuigkundige) en ga je verder aan de slag op de HZ. Ook krijg je een onderzoeksopdracht vanuit het maritieme werkveld.

In de tweede helft van het derde studiejaar volg je nautische of technische modules, afhankelijk van je specialisatie (afstudeerrichting).

In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor naar keuze. De opleiding Maritiem Officier biedt een eigen minor aan: Nautical Specialties. Je kunt ook kiezen voor een andere minor.

Het laatste half jaar van het vierde jaar breng je door aan boord van een schip naar keuze. Dit is bijvoorbeeld een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Hier voer je je afstudeeronderzoek uit.

Tijdens de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Kies voor de nautische kant bijvoorbeeld voor de minor Nautical Specialties, met daarin keuzemodules zoals Pilotage (waarbij je focust op het loodswezen), Heavy Lift, Port Logistics of Passenger Ship Safety.

Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde en vierde jaar van de opleiding loop je stage. Je solliciteert bij een van de rederijen van jouw keuze. De rederij betaalt jouw ticket en je stapt ergens ter wereld aan boord van je stageschip. Ook voor je afstudeerstage solliciteer je bij een rederij naar keuze.

In het vierde jaar werk je aan een afstudeeronderzoek. Dit doe je tijdens een stage aan boord van bijvoorbeeld een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe het schip brandstof kan besparen om zo minder belastend te zijn voor het milieu.

Je kunt de opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Je bepaalt zelf bij welke rederij je gaat varen tijdens je stages. Meestal werk je aan boord samen met mensen van verschillende nationaliteiten. Om je hier goed op voor te bereiden moet je de maritieme vaktaal in het Engels beheersen. Je krijgt hier les in tijdens je opleiding. Daarnaast word je opgeleid volgens internationale richtlijnen, zodat je straks overal aan de slag kunt. Je vaart (waarschijnlijk) immers onder de Nederlandse vlag, maar wel over internationale wateren.

Twee Maritiem Officier studenten bij informatieve schermen

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Maritiem Officier? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Maritiem Officier vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Frederik, student Maritiem Officier bij de simulatoren
Frederik, Student Maritiem Officier

Als Vlaming koos ik bewust voor Maritiem Officier in Vlissingen.

Lees het verhaal van Frederik
Portret van Bas, student Maritiem Officier
Van mbo naar hbo
Bas, Student Maritiem Officier

Bij de studieroute Werktuigbouwkundige ben je veel praktisch bezig en aan het sleutelen

Lees het verhaal van Bas
Portret van student Maritiem Officier Melisande
Over de opleiding
Melisande, Student Maritiem Officier

Aan grote motoren sleutelen blijkt echt mijn ding te zijn!

Lees het verhaal van Melisande
Maritiem Officier student in de simulator

Simulatoren

Vaar virtueel de wereld over in de simulator
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour

Neem alvast een kijkje op je toekomstige studieplek!
Maritiem Officier studenten die kijken naar een docent die iets voor doet

Werktuigkunde

Sleutel aan enorme motoren
Maritiem Officier studenten die samen in gesprek zijn

Neem een kijkje in de machinekamer

Foto van Maritiem Officer student voor de simulatoren

Overstappen van mbo naar hbo

Portret van Maritiem Officier student

Studenten over de opleiding

Klaas kan Alles (1 van 3)

Klaas krijgt een opdracht en gaat met een klein binnenvaartschip varen

Klaas kan Alles (2 van 3)

Klaas gaat oefenen op de HZ

Klaas kan Alles (3 van 3)

Vaart Klaas de grote loodsboot van 81 m veilig de haven van Vlissingen binnen?

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Maritiem Officier? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg in Vlissingen.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Maritiem Officier.

Heb je een havo- of vwo-diploma met een C&M, E&M of N&G profiel? En heb je geen eindexamen gedaan in Wiskunde B en Natuurkunde? Dan moet je verplicht de schakelcursussen natuurkunde en wiskunde volgen. Met een voldoende afronding van de schakelcursussen kun je starten aan de opleiding.

Als je een mbo-diploma hebt, dan raden we je aan ook de schakelcursussen te volgen voordat je start met de opleiding.

Ook heb je een geneeskundige verklaring nodig. Hieruit blijkt dat je medisch geschikt bent voor de uitoefening van het beroep. Via de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport kun je de gegevens van de keuringartsen in Nederland en het buitenland vinden.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er de volgende studiekosten: circa €1100 voor boeken voor de hele studie, €75 voor veiligheidsmiddelen in het 1e jaar en €1400 voor veiligheidstrainingen in met name het 2e jaar.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar domeintwe@hz.nl of bel 0118 - 489000.

Van mbo naar hbo

Heb jij (bijna) een mbo niveau 4-diploma, dan kom je voor een keuze te staan: gaan werken of doorstuderen.

Omdat je je verder gaat ontwikkelen krijg je dankzij de hbo-studie de kans op een betere baan, carrièremogelijkheden en het bijbehorende salaris. Dit geldt zowel voor aan boord als later aan de wal.

Op het hbo leer je aan de hand van theorie argumenten en conclusies te trekken. Dit heb je nodig om als manager om onderbouwd oplossingsgericht te werken.

  1. Als maritiem hbo’er word je vaker ingezet op passagiersschepen van de Holland America Line dan een mbo'er. Of bijvoorbeeld op aan boord aan speciale (offshore) schepen zoals kabel- en pijpenleggers en jack-up schepen voor het installeren van windmolens.
  2. Daarnaast zijn de maritiem hbo’ers die een paar jaar gevaren hebben erg gewild aan de wal bijvoorbeeld als:
  • Loods: na een interne opleiding bij het Loodswezen loods jij veilig de schepen de haven in.
  • Surveyor: een functie waarbij je inspecties en controles uitvoert ter verbetering van nieuwbouwschepen, materieel, systemen en bestaande schepen.
  • Manager technische dienst: met je ervaring kan je zo aan de slag bij een scheepswerf, fabrikant van scheepsmotoren en onderhoudsbedrijven.
  • Wacht-chef bij een elektriciteitscentrale: je zorgt ervoor dat letterlijk het licht blijft branden.

Meer weten over de verschillen? Kom naar een Open Dag en stel je vragen.

  • Heb je een mbo-diploma Maritiem Officier? De hbo-opleiding kun je dan in 3 jaar afleggen i.p.v. 4 jaar. Je vraagt dan vrijstellingen aan voor een aantal eerste jaars Standards of Training, Certification, and Watchkeeping (STCW) vakken en de eerste stage.
  • Heb je mbo-diploma (mono) Stuurman of Scheepswerktuigkundige? De hbo-opleiding kun je dan in 3,5 jaar afleggen. Je vraagt dan een vrijstelling aan voor de eerste stage en het vak radiocommunicatie.

In beide gevallen hoef je geen STCW safety cursussen te volgen, behalve een eventuele opfrissende cursus voor basic safety.

Dan ben je zeker welkom en toelaatbaar bij de hbo-opleiding Maritiem Officier. Je doorloopt dan het reguliere vierjarige traject. Als je weinig wiskunde en natuurkunde hebt gehad tijdens je mbo-opleiding is het aanbevolen een schakelcursus te volgen. Zie schakelcursus wiskunde en natuurkunde.

Ben jij benieuwd hoe studenten de overstap van mbo naar hbo hebben ervaren? Lees of luister het verhaal van Muirgen.

Maritiem Officier studenten die samen met een opdracht bezig zijn

Download de brochure van Maritiem Officier

Wil je alle informatie over de opleiding Maritiem Officier nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of ingenieur (ing.) achter je naam zetten. Omdat je een baangarantie hebt gekregen kun je direct aan de slag.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Als afgestudeerd Maritiem Officier kun je direct aan de slag. Afhankelijk van je specialisatie kun je gaan varen als stuurman of scheepswerktuigkundige. Je kunt kiezen uit rederijen met als vakgebied containers, olie, chemicaliën, cruiseschepen of zware lading. Aan boord doorloop je de verschillende rangen en uiteindelijk kun je kapitein of hoofdwerktuigkundige worden.

Ook als je niet zeker weet of je je hele leven wilt varen, is deze opleiding een goede keuze. Met een aantal jaren werkervaring kun je bijvoorbeeld gaan werken bij het loodswezen, de verkeersleiding, energiecentrales en havenbedrijven.

Maritiem Officier in de praktijk

Hoe deze opleiding er in de praktijk uit ziet? Bekijk onderstaande projecten en voorbeelden om een goed beeld van de opleiding te krijgen.

Klaas Kan Alles

Hoe je een schip van 80 meter de haven in laat varen? Dat ontdekt Klaas van Kruistum in de…

Project HZensorboot

De komende jaren werken studenten van de 4 opleidingen HBO-ICT, Civiele Techniek, Engineering…

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Studiekeuzequiz

Ontdek welk interessegebied bij je past met onze studiekeuzequiz.

Maritiem Officier studeren als Vlaamse student

Ben je geïnteresseerd in een praktijkgerichte opleiding tot scheepswerktuigkundige of stuurman? Dan is de Nederlandse hbo-opleiding Maritiem Officier misschien iets voor jou. Bekijk de webinar terug.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Engineering student en docent werken samen

Engineering

Met techniek kun je de wereld veranderen. Denk bijvoorbeeld aan robots die zorgen voor ouderen,…
Twee Logistics Engineering studenten in gesprek bij een boot

Logistics Engineering

Nieuwsgierig hoe de bezorger zo snel met jouw nieuwe telefoon aan de deur staat? Je ontdekt het bij…

HBO-ICT

Een serie bingewatchen op Netflix, een Tikkie sturen, even whatsappen of luisteren naar Spotify?…