Bachelor

Maritiem Officier

Maritiem Officier

Als Maritiem Officier is de haven of de zee jouw thuis. Je vindt werken met schepen fantastisch, of ze nu op zee varen of in de haven liggen. Ben jij die zeeman of vrouw? Kies dan voor de opleiding Maritiem Officier.

Aan boord ben jij degene die zorg draagt voor de navigatie, de reisvoorbereiding, de technische installaties in de machinekamer, de lading én het schip. Je gaat om met geavanceerde navigatie- en communicatieapparatuur en staat klaar voor je bemanning. Je staat stevig in je schoenen, want tijdens noodsituaties ben jij de alleskunner. Van scheepswerktuigkundige tot navigator en meteoroloog tot brandweerman en eerstehulpverlener. De baankansen, inclusief bovengemiddeld salaris, zijn uitstekend. Verken jij straks de wereld als maritiem officier, op zee of aan wal?

Lees meer

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
 • September
Programma

Inhoud van de opleiding Maritiem Officier

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage, afstuderen en minor.

1e en 2e jaar

Tijdens de eerste twee jaar doe je kennis op over uiteenlopende onderwerpen zoals navigeren, reisvoorbereiding, techniek, geneeskunde en lassen. Je volgt praktische cursussen op het gebied van brandbestrijding en overlevingstechnieken.

3e en 4e jaar

In de eerste helft van het derde jaar loop je 5 maanden stage aan boord van een zeeschip. Met alle ervaringen die je tijdens je stage hebt opgedaan kies je een definitieve specialisatie en afstudeerrichting (stuurman of scheepswerktuigkundige) en ga je verder aan de slag op de HZ. Ook krijg je een onderzoeksopdracht vanuit het maritieme werkveld.

In de tweede helft van het derde studiejaar volg je nautische of technische modules, afhankelijk van je specialisatie (afstudeerrichting).

In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor naar keuze. De opleiding Maritiem Officier biedt een eigen minor aan: Nautical Specialties. Je kunt ook kiezen voor een andere minor.

Het laatste half jaar van het vierde jaar breng je door aan boord van een schip naar keuze. Dit is bijvoorbeeld een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Hier voer je je afstudeeronderzoek uit.

Minor

Tijdens de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Kies voor de nautische kant bijvoorbeeld voor de minor Nautical Specialties, met daarin keuzemodules zoals Pilotage (waarbij je focust op het loodswezen), Heavy Lift, Port Logistics of Passenger Ship Safety.

Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Stage en afstuderen

In het derde en vierde jaar van de opleiding loop je stage. Je solliciteert bij een van de rederijen van jouw keuze. De rederij betaalt jouw ticket en je stapt ergens ter wereld aan boord van je stageschip. Ook voor je afstudeeronderzoek in je vierde jaar kies je zelf waar en hoe je gaat varen.

In het vierde jaar werk je aan een afstudeeronderzoek. Dit doe je tijdens een stage aan boord van bijvoorbeeld een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe het schip brandstof kan besparen om zo minder belastend te zijn voor het milieu.

Internationaal

Je kunt de opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Je bepaalt zelf bij welke rederij je gaat varen tijdens je stages. Meestal werk je aan boord samen met mensen van verschillende nationaliteiten. Om je hier goed op voor te bereiden moet je de maritieme vaktaal in het Engels beheersen. Je krijgt hier les in tijdens je opleiding. Daarnaast word je opgeleid volgens internationale richtlijnen, zodat je straks overal aan de slag kunt. Je vaart (waarschijnlijk) immers onder de Nederlandse vlag, maar wel over internationale wateren.

Twijfel je welke richting bij jou past?

Bekijk dan op 12 oktober een online voorlichting en maak kennis met alle opleidingen gericht op techniek.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Maritiem Officier vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Maritiem Officier? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg in Vlissingen.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Maritiem Officier.

Schakelcursussen

Heb je een havo- of vwo-diploma met een C&M, E&M of N&G profiel? En heb je geen eindexamen gedaan in Wiskunde B en Natuurkunde? Dan moet je verplicht de schakelcursussen natuurkunde en wiskunde volgen. Met een voldoende afronding van de schakelcursussen kun je starten aan de opleiding.

Als je een mbo-diploma hebt, dan raden we je aan ook de schakelcursussen te volgen voordat je start met de opleiding.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er de volgende studiekosten: circa €1100 voor boeken voor de hele studie, €75 voor veiligheidsmiddelen in het 1e jaar en €1400 voor veiligheidstrainingen in met name het 2e jaar.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar domeintwe@hz.nl of bel 0118 - 489000.

Van mbo naar hbo

Van mbo naar hbo

Heb jij (bijna) een mbo niveau 4-diploma, dan kom je voor een keuze te staan: gaan werken of doorstuderen.

Meerwaarde hbo ten opzichte van mbo-opleiding

Omdat je je verder gaat ontwikkelen krijg je dankzij de hbo-studie de kans op een betere baan, carrièremogelijkheden en het bijbehorende salaris. Dit geldt zowel voor aan boord als later aan de wal.

Op het hbo leer je aan de hand van theorie argumenten en conclusies te trekken. Dit heb je nodig om als manager om onderbouwd oplossingsgericht te werken.

Verantwoordelijkheden
 1. Als maritiem hbo’er word je vaker ingezet op passagiersschepen van de Holland America Line dan een mbo'er. Of bijvoorbeeld op aan boord aan speciale (offshore) schepen zoals kabel- en pijpenleggers en jack-up schepen voor het installeren van windmolens.
 2. Daarnaast zijn de maritiem hbo’ers die een paar jaar gevaren hebben erg gewild aan de wal bijvoorbeeld als:
 • Loods: na een interne opleiding bij het Loodswezen loods jij veilig de schepen de haven in.
 • Surveyor: een functie waarbij je inspecties en controles uitvoert ter verbetering van nieuwsbouwschepen, materieel, systemen en bestaande schepen.
 • Manager technische dienst: met je ervaring kan je zo aan de slag bij een scheepswerf, fabrikant van scheepsmotoren en onderhoudsbedrijven.
 • Wacht-chef bij een elektriciteitscentrale: je zorgt ervoor dat letterlijk het licht blijft branden.

Meer weten over de verschillen? Kom naar een Open Dag en stel je vragen.

Heb je een maritiem mbo-diploma? Hoe lang duurt de opleiding dan?
 • Heb je een mbo-diploma Maritiem Officier? De hbo-opleiding kun je dan in 3 jaar afleggen i.p.v. 4 jaar. Je vraagt dan vrijstellingen aan voor een aantal eerste jaars Standards of Training, Certification, and Watchkeeping (STCW) vakken en de eerste stage.
 • Heb je mbo-diploma (mono) Stuurman of Scheepswerktuigkundige? De hbo-opleiding kun je dan in 3,5 jaar afleggen. Je vraagt dan een vrijstelling aan voor de eerste stage en het vak radiocommunicatie.

In beide gevallen hoef je geen STCW safety cursussen te volgen, behalve een eventuele opfrissende cursus voor basic safety.

Heb jij een ander mbo-diploma?

Dan ben je zeker welkom en toelaatbaar bij de hbo-opleiding Maritiem Officier. Je doorloopt dan het reguliere vierjarige traject. Als je weinig wiskunde en natuurkunde hebt gehad tijdens je mbo-opleiding is het aanbevolen een schakelcursus te volgen. Zie schakelcursus wiskunde en natuurkunde.

Student aan het woord

Ben jij benieuwd hoe studenten de overstap van mbo naar hbo hebben ervaren? Lees of luister het verhaal van Muirgen.

Algemene informatie overstap van mbo naar hbo

Download de brochure van Maritiem Officier

Wil je alle informatie over de opleiding Maritiem Officier nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of ingenieur (ing.) achter je naam zetten. Omdat je een baangarantie hebt gekregen kun je direct aan de slag.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Beroepen

Als afgestudeerd Maritiem Officier kun je direct aan de slag. Nederlandse reders geven jou bij het kiezen van deze opleiding een baangarantie. Je hoeft je na het afronden van je studie dus geen zorgen te maken over het vinden van een baan.

Afhankelijk van je specialisatie kun je gaan varen als stuurman of scheepwerktuigkundige. Je kunt kiezen uit rederijen met als vakgebied containers, olie, chemicaliën, cruiseschepen of zware lading. Aan boord doorloop je de verschillende rangen en uiteindelijk kun je kapitein of hoofdwerktuigbouwkundige worden.

Ook als je niet zeker weet of je je hele leven wilt varen, is deze opleiding een goede keuze. Met een aantal jaren werkervaring kun je bijvoorbeeld gaan werken bij het loodswezen, de verkeersleiding, energiecentrales en havenbedrijven.

Projecten

Maritiem Officier in de praktijk

Hoe deze opleiding er in de praktijk uit ziet? Bekijk onderstaande projecten en voorbeelden om een goed beeld van de opleiding te krijgen.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Maritiem Officier studeren in Nederland als Vlaamse student

Ben je geïnteresseerd in een praktijkgerichte opleiding tot scheepswerktuigkundige of stuurman? Dan is de Nederlandse hbo-opleiding Maritiem Officier aan HZ University of Applied Sciences in Vlissingen misschien iets voor jou. Bekijk de webinar terug.

Kijk terug
Campagne Willem Thumbnail

Economie, Techniek of Mens & Gedrag?

Bekijk een van onze online voorlichtingen op 10, 11 en 12 oktober en ontdek hoe de overstap naar het hbo is en welk interessegebied bij jou past!

Meld je aan voor een online voorlichting
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan