Maritiem Officier

Als Maritiem Officier is de haven of de zee jouw thuis. Je vindt werken met schepen fantastisch, of ze nu op zee varen of aan wal liggen. Ben jij die zeeman of vrouw? Kies dan voor de opleiding Maritiem Officier

Aan boord ben jij degene die zorg draagt voor de navigatie, de reisvoorbereiding, de bemanning, de lading én het schip. Je gaat om met de nieuwste computer- en communicatieapparatuur en staat klaar voor je bemanning. Je staat stevig in je schoenen, want tijdens noodsituaties ben jij de alleskunner. Van werktuigbouwkundige tot scheepsarts tot evacuatiespecialist en stuurman.

Naast dat je een echte doener bent, wil je graag iets van de wereld zien. Ook ben je stressbestendig. Wil jij straks aan de slag in een wereldbaan als Maritiem Officier op zee of aan wal? Met de opleiding Maritiem Officier aan de HZ word je opgeleid tot een maritiem professional met baangarantie! 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Tijdens de eerste twee jaar doe je kennis op over uiteenlopende onderwerpen zoals navigeren, reisvoorbereiding, techniek, geneeskunde en lassen. Je volgt praktische
cursussen op het gebied van brandbestrijding en overlevingstechnieken en vaart korte periodes mee aan boord van verschillende schepen.

In de eerste helft van het derde jaar loop je stage aan boord van een zeegaand schip. Met alle ervaringen die je tijdens je stage hebt opgedaan ga je verder aan de slag op de HZ. Ook krijg je een onderzoeksopdracht vanuit het maritieme werkveld. In de tweede helft van het derde jaar kies je je specialisatie door het kiezen van een minor. Kies voor de nautische kant via de minor Nautical Specialities, met daarin keuzemodules zoals Pilotage, Heavy Lift of Port Logistics.

In het vierde jaar volg je de eerste helft van het jaar volg je een nautische of technische module, afhankelijk van je specialisatie. Het laatste half jaar breng je door aan boord van een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading. Hier voer je een afstudeeronderzoek uit. 

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor.  Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Kies voor de nautische kant via de minor Pilotage, waarbij je focust op het loodswezen, Cargo met het accent op lading en logistiek of kies voor de technische kant via de minor Maintenance Techniek. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het derde en vierde jaar van de opleiding loop je stage. Je solliciteert bij een van de rederijen van jouw keuze. De rederij betaalt jouw ticket en je stapt ergens ter wereld aan boord van je stageschip. Ook voor je afstudeeronderzoek in je vierde jaar kies je zelf waar en hoe je gaat varen. 

In het vierde jaar werk je tijdens je stage aan boord van een cruiseschip, een tanker of een schip met zware lading aan een afstudeeronderzoek. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe het schip meer brandstof kan besparen om minder belastend te zijn voor het milieu. 


Studenten over de opleiding Maritiem Officier

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Maritiem Officier ervaren? Lees erover in hun eigen verhaal.

Noa Alumnus Maritiem Officier "Wat je uiteindelijk aan boord meemaakt, kun je thuis niet uitleggen: echt heel gaaf!" Lees de studentervaring van Noa
Martijn Derdejaarsstudent Maritiem Officier "Het leven aan boord is veel breder dan het vak alleen." Lees de studentervaring van Martijn
Michael Derdejaarsstudent Maritiem Officier "Een schip is één gigantische fabriek en om te weten hoe alles werkt en eraan te sleutelen, is heel interessant." Lees de studentervaring van Michael

Internationaal

Je kunt de opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt. Je bepaalt zelf waar je gaat varen tijdens je stages. Meestal werk je aan boord samen met mensen van verschillende nationaliteiten. Om je hier goed op voor te bereiden moet je de maritieme vaktaal in het Engels beheersen. Je krijgt hier les in tijdens je opleiding. Daarnaast word je opgeleid volgens internationale richtlijnen, zodat je straks overal aan de slag kunt. Je vaart (waarschijnlijk) immers onder de Nederlandse vlag, maar wel over internationale wateren.  

Toelatingseisen

Voor de opleiding Maritiem Officier gelden de volgende toelatingseisen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan biedt de HZ je de mogelijkheid je kennis bij te spijkeren via een schakelcursus. 

Toelatingseisen
Schakelcursussen

Met de profielen havo E&M, havo C&M en vwo C&M moet je verplicht de schakelcursussen natuurkunde en wiskunde volgen. Met een voldoende afronding van de schakelcursussen kun je starten aan de opleiding.  

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken en een medische keuring. Deze kosten zijn ongeveer €1100,-. Ook zijn er kosten verbonden aan de extra certificaten die je nodig hebt. Deze kosten bedragen ongeveer €1100,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Maritiem Officier? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding Maritiem Officier via technology@hz.nl. Vermeld in het onderwerp van je mail dat je mailt voor de opleiding Maritiem Officier, dan kunnen we je mail sneller beantwoorden.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ of ingenieur (ing.) achter je naam zetten. Omdat je een baangarantie hebt gekregen kun je direct aan de slag.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma. 

Als afgestudeerd Maritiem Officier kun je direct aan de slag. Nederlandse reders geven jou bij het kiezen van deze opleiding een baangarantie. Je hoeft je na het afronden van je studie dus geen zorgen te maken over het vinden van een baan.

Afhankelijk van je specialisatie kun je gaan varen als stuurman of scheepwerktuigkundige. Je kunt kiezen uit rederijen met als vakgebied containers, olie, chemicaliën, cruiseschepen of zware lading. Aan boord doorloop je de verschillende rangen en uiteindelijk kun je kapitein of hoofdwerktuigbouwkundige worden. Ook als je niet zeker weet of je je hele leven wilt varen, is deze opleiding een goede keuze. Met een aantal jaren werkervaring kun je bijvoorbeeld gaan werken bij het loodswezen, de verkeersleiding, energiecentrales en havenbedrijven. 

@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan