Van mbo naar hbo

Heb jij (bijna) een mbo4-diploma, dan kom je voor een keuze te staan: gaan werken of doorstuderen. Wil jij meer uit jezelf halen? Ben jij nieuwsgierig naar de theorie achter de praktijk? Of wil je nog meer weten over jouw vakgebied? Stroom dan door van het mbo naar het hbo!

Kiezen voor een hbo-opleiding biedt mooie kansen voor nu en in je toekomst. Tijdens een hbo-opleiding doe je meer kennis, ervaringen en vaardigheden op. Ook ben je met zowel een mbo als hbo-diploma breed inzetbaar, waardoor je extra kansen krijgt op de arbeidsmarkt tegen een beter salaris.

Wil jij alles weten over doorstuderen van mbo naar hbo? Lees ons magazine

LE Dimitri pasfoto

Door mijn mbo had ik al veel praktijkervaring opgedaan, waardoor ik op het hbo een voordeel had.

Lees het hele verhaal van Dimitri

Overstap van mbo naar hbo

Als je de overstap maakt, is het goed om te weten dat studeren aan het hbo anders is dan je gewend bent op het mbo. Het tempo van de lesstof ligt hoger, je krijgt meer theoretische vakken en je werkt meer samen in groepsverband. Dat is even wennen, maar op deze manier ontwikkel jij je tijdens de opleiding tot een echte professional in jouw vakgebied.

Met je mbo-achtergrond heb je trouwens ook een voorsprong op je medestudenten, die net van de middelbare school komen. Waarom? Je bent al gewend om in projectgroepen te werken, je hebt vanuit stages praktijkervaring opgedaan en beschikt (misschien) al over basiskennis in jouw vakgebied.

Verschillen tussen mbo en hbo

Dit zijn de grootste verschillen tussen het mbo en het hbo:

  • Het hbo is zelfstandiger: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen planning en je hebt minder contacturen.
  • Het tempo ligt hoger: in een korte tijd zal er veel theorie op een hoger niveau worden behandeld.
  • De opdrachten komen vaak direct uit de praktijk, waardoor je aan de slag gaat voor echte bedrijven
  • Bij de tentamens krijg je meer inzichtsvragen in plaats van toetsen puur op de geleerde stof uit een boek.
  • Kansen om in het buitenland te studeren. Op het hbo krijg je alle kansen om tijdens je minor of stage naar het buitenland te gaan.
Begeleiding bij de overstap van mbo naar hbo

Ondanks dat het hbo zelfstandiger is, word je goed geholpen als je overstapt van het mbo. De klassen op de HZ zijn klein, waardoor je persoonlijk onderwijs krijgt. Docenten kennen je bij naam en begeleiden je vanaf het begin van je eerste jaar. Ook krijg je een studieloopbaancoach (SLC) toegewezen. Hij of zij ondersteunt je bij het uitstippelen van jouw studieloopbaan en staat voor je klaar als je tegen uitdagingen aanloopt.

Opnieuw studiefinanciering

Als je na je mbo gaat doorstuderen aan het hbo, dan heb je opnieuw recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct. Bekijk voor alle voorwaarden en regels op de website van DUO.

Toelatingseisen van mbo naar hbo

Met een mbo niveau 4-diploma kun je in principe toegelaten worden tot de hbo-opleiding van jouw keuze. Wel kunnen opleidingen extra toelatingseisen hebben, die je soms met het volgen van een schakelcursus kunt oplossen.

Als je een vierjarig mbo-diploma hebt en denkt dat je bepaalde vaardigheden al beheerst, is het mogelijk vrijstellingen te krijgen. Op deze manier heb je de mogelijkheid een hbo-opleiding in minder dan vier jaar te volgen. De deelexamencommissie bepaalt per individuele aanvraag of de vrijstelling(en) worden verleend.

Bekijk de toelatingseisen voor de hbo-opleidingen aan de HZ.

Studenten aan het woord

Ben jij benieuwd hoe studenten de overstap van mbo naar hbo hebben ervaren? Lees het in hun eigen woorden.

Bedrijfskunde Anthony Instagram

Op het mbo werd je nog achter je vodden aangezeten, waardoor je eigenlijk geen deadline kon missen. Dat is toch anders op het hbo.

Bekijk zijn verhaal

Doorstuderen: meerdere opties

Kom je van het mbo dan kun je kiezen voor een vierjarige bacheloropleiding of een tweejarige Associate degree aan de HZ. Ook heb je de keuze of je in voltijd gaat studeren of kiest voor een deeltijd of duale opleiding. Die laatste is te vergelijken met BBL-opleiding.

Vier jaar studeren: bacheloropleiding

Op een hogeschool duurt een bacheloropleiding vier jaar. Tijdens het eerste en tweede jaar van je opleiding maak je kennis met het vak. In het derde jaar volg je een minor en ga je stage lopen. Tijdens het laatste jaar bereid je je voor op het afstuderen en schrijf je je scriptie. Je kunt kiezen voor verschillende opleidingen in voltijd of deeltijd.

Bekijk hbo-bacheloropleidingen

Twee jaar studeren: Associate degree

Heb je de ambitie om door te studeren, maar vind je vier jaar te lang? Dan is een Associate degree (Ad) een goed alternatief. Een Ad is een tweejarige studie en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Je kunt met de Associate degree starten als:

  • Je een mbo-4 diploma hebt en graag wil doorleren, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vindt.
  • Je werkt (op mbo-4 of havo-niveau) en je graag verder wil specialiseren in je beroep.

Bekijk Associate degrees

Studiekeuzetips

Nu je weet waar je rekening mee moet houden als je overstapt van het mbo naar het hbo en weet wat de voordelen zijn is het maken van je keuze misschien al wat makkelijker geworden. Wil je meer weten of ervaren hoe studeren aan het hbo is? Meld je dan aan voor een van onze studiekeuzeactiviteiten. Daar krijg je een goede indruk van de opleidingen en kun je studenten en docenten al je vragen stellen!