Droom jij van een internationale carrière in het bedrijfsleven? Met de Engelstalige opleiding International Business aan de HZ doe je uitgebreide internationale ervaring op.

We dagen je uit om een bedrijfsexpert te worden met oog voor de wereldwijde uitdagingen van vandaag, zodat je kunt bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast bouw je al tijdens de studie een sterk netwerk op en breng je 1 tot 3 semesters in het buitenland door.

Springplank naar de wereld

International Business is een brede economische opleiding die je voorbereidt op een uitdagende managementpositie bij bedrijven overal ter wereld. Vanaf dag 1 start je met een solide bedrijfskundige basis, waaronder marketing, financieel management, marktonderzoek, bedrijfsethiek en internationale handel. Je ontdekt de ondernemer in jezelf door een eigen bedrijf op te zetten en je gaat regelmatig op excursie naar gerenommeerde bedrijven. Daarnaast leer je één of meer talen.

3 studieroutes

Je hebt de keuze uit 3 verschillende studieroutes, waarbij je de focus kunt leggen op het leren van talen of juist meer op de bedrijfskundige kant. Welke studieroute je ook kiest, je komt terecht in een internationale klas met studenten van over de hele wereld. De opleiding heeft een sterke internationale focus, je brengt dan ook 1 tot 3 semesters in het buitenland door. Welk land? Die keuze is aan jou.

Een veelzijdige manager

Ben jij een manager in de dop? En zie jij de wereld als jouw speelveld? Kies dan voor de studie International Business aan de HZ. Je wordt opgeleid tot een veelzijdige professional in de wereld van internationale business.

De beste opleiding International Business van Nederland

Deze opleiding is volgens de Keuzegids 2024, naast topopleiding, de beste opleiding International Business van Nederland.

Inhoud van de opleiding International Business

De studie International Business kun je deels naar eigen wens inrichten door een studieroute te kiezen. Zo bepaal jij zelf welke taal of talen je leert en aan welke bedrijfsprojecten je deelneemt. Daarnaast ga je in het eerste jaar op excursie naar verschillende grote bedrijven. Thema’s die dit eerste studiejaar aan bod komen zijn:

 • Marktonderzoek
 • Informatievaardigheden
 • Kwalitatief onderzoek
 • Intercultureel bewustzijn
 • Human Resources Management
 • Financieel management
 • Duurzame bedrijfsontwikkeling & innovatie
 • Internationale handel & beheer van toeleveringsketens
 • Bedrijfsethiek
 • Zakelijk Engels

Studieroutes

 • IB: International Business
  Ben jij een grote liefhebber van business, maar is taal niet zo jouw ding? Kies dan voor de studieroute International Business zonder extra talen. In deze studieroute worden de extra talen, die wel in de andere studieroutes zitten, vervangen door twee extra vakken over international business. Oftewel: je gaat echt de diepte van het bedrijfsleven in.
 • IB1L: International Business + 1 taal
  Ben jij een grote liefhebber van business en heb je een voorliefde voor vreemde talen? Kies dan voor de studieroute International Business met één extra taal. Je kiest hier als het ware het beste van twee werelden: je maakt een verdiepingsslag in de business, maar verbetert ook je Duits, Spaans, Frans of Nederlands.
 • IB2L: International Business + 2 talen
  Ben jij een student met een grote voorliefde voor talen? Kies dan voor de studieroute International Business met twee extra talen. In deze studieroute volg je verdiepende lessen in twee talen naar keuze. Denk aan Frans, Duits, Spaans of Nederlands.

Net als in het eerste studiejaar neem je ook dit tweede studiejaar deel aan enkele bedrijfsprojecten. Ook focus je je weer op 1 of meerdere talen. Dit studiejaar ligt de focus op thema’s als:

 • Organisatorisch gedrag & prestaties
 • Internationale marketingplanning
 • Bedrijfsboekhouding
 • Kwantitatief onderzoek
 • Klantrelatiemanagement
 • Internationale verkoop & verkooptechnieken
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap
 • Zakelijk Engels
Een eigen bedrijf

In het tweede studiejaar van International Business zet jij samen met enkele medestudenten een eigen bedrijf op, een Student Company. Je gaat samen met elkaar brainstormen over het product of de dienst die jullie op de markt brengen. Er wordt een ondernemingsplan geschreven en natuurlijk mogen ook het financiële plaatje en de marketing niet worden vergeten.

Het derde studiejaar van de opleiding International Business aan de HZ staat in het teken van je minor en stage in het buitenland. Welk land dat is, is helemaal aan jou. Afhankelijk van jouw studieroute houd je hierbij rekening met 1 van de extra talen die je volgt.

Het vierde en laatste studiejaar van de studie International Business bestaat uit 2 delen. In het eerste semester bereid je op school je afstudeerproject voor. Het tweede semester staat in het teken van de uitvoering: je verricht een incompany onderzoek bij een bedrijf in Nederland of het buitenland.

International Business student voor klokken die tijden in de rest van de wereld laten zien

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding International Business? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten
International Business studenten over hun opleiding

Studenten over de opleiding

In deze video vertellen 3 studenten International Business over hun ervaringen
International Business student voor een inspirerende quote op een schoolbord
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour

Neem een kijkje op jouw toekomstige studieplek!
Portret van International Business student
International Business student voor de HZ in Vlissingen

Lucia, student International Business, vertelt over haar ervaringen bij de HZ

"During my bachelor I am already contributing to society"

Studenten over de opleiding International Business

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding International Business vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Lex, Student International Business

De klas bestaat uit meer dan 10 verschillende nationaliteiten. We spreken allemaal Engels met elkaar. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook wel zo eerlijk.

Lees het verhaal van Lex
Eva, Student International Business

De kennis van andere culturen is heel belangrijk. Zo leer je hoe je buiten de landsgrenzen het beste handel kunt drijven.

Lees het verhaal van Eva
Jeffrey, Student International Business

Iedere cultuur brengt zijn eigen sociale normen en waarden mee en dat is heel leerzaam.

Lees het verhaal van Jeffrey

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding International Business? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding International Business heb je nodig:

 • Een goede beheersing van geschreven en gesproken Engels (niveau IELTS 6.0).
 • Basisrekenvaardigheden, zoals werken met breuken, percentages en eenvoudige vergelijkingen.
 • Voor de Business & Language specialisatie: een tweede (en eventueel derde) moderne vreemde taal als Frans niveau A2, Duits en Spaans beginnen

Bekijk ook de toelatingseisen in het schema toelatingseisen voor de opleiding International Business.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld boeken. Deze kosten zijn ongeveer €500,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €200,-.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Twee International Business studenten met hun rolkoffers bij een vliegveld

Droom jij van een (internationale) carrière in het bedrijfsleven?

Download dan de brochure met alle informatie over de opleiding International Business.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Business Administration’ achter je naam zetten. Heb je naast je studie meegedaan aan het Honour Programme? Dan krijg je een extra certificaat naast je diploma.

Na je afstuderen kun jij overal ter wereld aan de slag. Er is een toenemende behoefte aan goed opgeleide managers met internationale ervaring, dus jouw beroepsperspectieven zijn goed. Mogelijke banen waaraan je kunt denken:

 • Marketingprofessional
 • (Internationale) marktonderzoeker
 • Exportconsulent
 • Inkoopmanager

Wil je na de opleiding International Business doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen. Op de Universiteit van Tilburg worden verschillende masters aangeboden die aansluiten op de opleiding Internationals Business aan de HZ. Denk aan:

 • Master in Information Management
 • Master in International Management
 • Master in Marketing Management
 • Master in Marketing Research
 • Master in Strategic Management
 • Master in Supply Chain Management

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Bel, mail of whatsapp met onze studiekeuzeadviseur

Heb je een vraag over je studiekeuze of over studeren aan de HZ? Arjen, onze HZ studiekeuzeadviseur, neemt graag contact met je op.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Portret van Tourism Management student

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, een gezonde levensstijl,…
Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Portret van Global Project Change Management student

Global Project and Change Management

Wil jij graag bijdragen aan een duurzame wereld en zoek je een opleiding in een internationale…