Chemie

Chemie is experimenteren, onderzoeken en analyseren. Jij zorgt er voor dat ziektes niet meer levensbedreigend zijn of lost moordzaken op aan de hand van DNA-analyse. Help jij straks de wereld vooruit? Kies dan voor de opleiding Chemie aan de HZ.

Je onderzoekt de samenstelling van stoffen en producten en kunt ze tot op de laatste molecuul analyseren. Van afvalwater tot medicijnen tot kunststoffen. Stel dat er een vermoeden is dat het grondwater verontreinigd is, dan kun jij onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is.   

Naast je onderzoekende houding, ben je nieuwsgierig en wil je graag nieuwe dingen bedenken. Wil jij straks aan de slag als chemisch ingenieur in het bedrijfsleven of non-profit organisatie? Met de opleiding Chemie aan de HZ word je opgeleid tot een analytische en accurate onderzoeker. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

De eerste twee jaar van de opleiding volg je een basisprogramma. Je leert alles over Chemie en Biochemie en je maakt kennis met het beroepenveld. Je werkt in moderne laboratoria met geavanceerde apparatuur.  Je werkt zelfstandig en in groepsverband aan opdrachten en projecten uit het werkveld en verdiept je in thema's zoals Biologie, Chemie en Water.

Je werkt nauw samen met de HZ Kenniscentra Duurzaam Ondernemen & Innoveren, Delta Technology en Biobased Economy aan onderzoeksopdrachten.

In het derde jaar kies je een afstudeerrichting: Applied Chemistry of Life Sciences. Je verdiept je in deze richting door het doen van internationale stage, het volgen van vakken bij een andere universiteit of het uitvoeren van een eigen onderzoek. Ook kies je een minor.

In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf of organisatie naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.   

Je specialiseert je door in het derde jaar te kiezen voor de afstudeerrichting Applied Chemistry of Life Sciences:

Applied Chemistry
Je richt je op toegepast onderzoek in het teken van een duurzame samenleving, zoals het ontwikkelen van nieuwe kunststoffen.

Life Sciences
Bij Life Sciences draait alles om toegepast onderzoek naar moleculair biologische processen. Denk aan virussen, DNA, planten en mensen.

Je kiest in het derde jaar een stageplaats die aansluit bij jouw richting. Je kunt stage lopen bij onder andere laboratoria, chemieconcerns, op een universiteit of bij een onderzoeksinstituut. De opleiding heeft een uitgebreid netwerk, waardoor je altijd een interessante stageplaats weet te vinden. 

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het vierde jaar werk je aan een afstudeeropdracht, waarmee je aantoont het beroep te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het nationale of internationale bedrijf waar je stage loopt. Je voert experimenten uit en verwerkt de resultaten in een scriptie.

Studenten en alumni over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten en alumni de opleiding Chemie ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Amina Vierdejaarsstudent Chemie "Pas tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik Chemie écht leuk vind." Lees het hele verhaal van Amina
Dylan Alumnus Chemie "Met chemie leer je de wereld op een heel fundamenteel niveau kennen." Lees het hele verhaal van Dylan
Marta student Chemie "Chemie gaat niet alleen over scheikunde, maar ook over biologie." Lees het hele verhaal van Marta

Internationaal

Chemie is een internationaal vakgebied. De voertaal is over het algemeen Engels. We bereiden je hier goed op voor. In het eerste jaar van de opleiding kun je kiezen of je de lessen in het Engels of Nederlands wilt volgen. Vanaf het tweede jaar worden alle lessen in het Engels gegeven.

Je kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt door een minor of een stage in het buitenland te volgen. Met een netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen. Chemie-studenten gaan bijvoorbeeld naar Frankrijk, Canada, Nieuw Zeeland of Zuid-Afrika. 

Toelatingseisen

Voor de opleiding Chemie gelden de volgende toelatingseisen. 

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Chemie

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding. 

VWO-traject

Met je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor het driejarige, Engelstalige traject van de opleiding.  Je start direct in het tweede leerjaar en komt terecht in een klas met nationale en internationale studenten. Je hebt hiervoor wel bepaalde vakken in je vakkenpakket nodig, waaronder Scheikunde en wiskunde B.

Master
Na het vwo-traject Chemie kun je doorstromen naar een master. Het kan zijn dat je eerst een schakeljaar moet doorlopen voor je aan het masterprogramma kunt starten. Dit hangt af van de master waarvoor je kiest. Afhankelijk van de master die je kiest behaal je in vijf of zes jaar tijd zowel je hbo-bachelor als je universitaire masterdiploma. Het werkveld staat om je te springen als je beide diploma’s op zak hebt. 

Aanmelden
Als je je aanmeldt voor de opleiding Chemie aan de HZ word je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek. In dat gesprek kun je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor het vwo-traject. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studieloopbaancoach van de opleiding.

Wil je meer weten over het VWO-traject en of jij hiervoor in aanmerking komt? Informeer bij de opleiding via mail

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer €350,-, in jaar twee t/m vier €90,- per jaar. Ook zal je regelmatig een activiteit of excursie hebben. Deze kosten bedragen ongeveer €85,-. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Chemie? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding, via tel. 0118 - 489 782 of via technology@hz.nl

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ voeren.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Als afgestudeerd chemisch ingenieur ben je breed inzetbaar. Chemie is een stabiele sector en het werkveld staat te springen om afgestudeerde ingenieurs. Je kunt aan de slag als research-analist, onderzoeker, laboratoriummanager, voorlichter of praktijkdocent.  

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld een master volgen op het gebied van Scheikunde of Chemie. Het kan zijn dat je eerst een schakeljaar moet doorlopen voordat je aan een masterprogramma kunt starten. 

Als favoriet opslaan

Gerelateerd

Als favoriet opslaan