Bachelor

Chemie

Chemie

Chemie is experimenteren, onderzoeken en analyseren. Jij zorgt ervoor dat ziektes niet meer levensbedreigend zijn of lost moordzaken op aan de hand van DNA-analyse. Wil jij de wereld verbeteren? Kies dan voor de opleiding Chemie aan de HZ.


Analyseren tot de laatste molecuul
Je onderzoekt de samenstelling van stoffen en producten en kunt ze tot op het laatste molecuul analyseren. Van afvalwater tot medicijnen en kunststoffen. Stel dat er een vermoeden is dat het grondwater verontreinigd is, dan kun jij onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is.


Help jij de wereld vooruit?
Naast je onderzoekende houding ben je nieuwsgierig en wil je graag nieuwe dingen bedenken. Wil jij straks aan de slag als chemisch researcher in het bedrijfsleven, in het onderwijs of in een onderzoeksinstituut? Met de opleiding Chemie aan de HZ word je opgeleid tot een analytische en accurate onderzoeker én help je de wereld vooruit.


Chemie: Engels en Nederlands
Op onze opleiding zitten ook internationale studenten. In jouw eerste studiejaar worden de lessen in het Nederlands gegeven. Vanaf het tweede studiejaar zit je samen met internationale studenten in één klas en geven de docenten les in het Engels. Ben jij niet zo goed in Engels? Maak je vooral geen zorgen: onze docenten spreken ook gewoon Nederlands in de lessen en ook de toetsvragen mag je in het Nederlands beantwoorden.

Lees meer

Studieroutes

Bij de opleiding Chemie heb je alle ruimte om een studieroute te kiezen die bij jou past. We bieden twee verschillende studieroutes aan:

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 3 jaar of 4 jaar
 • Nederlands / Engels
 • Vlissingen
Programma

Zo zit de opleiding Chemie in elkaar

Het programma is thematisch vormgegeven. Het doen van onderzoek en het uitvoeren van experimenten staan centraal. In de eerste twee jaar volg je een basisprogramma waarbij binnen elk thema zowel de chemische als biologische aspecten aan bod komen. In jaar drie kies je voor een van de studieroutes: Applied Chemistry of Life Sciences.

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding leer je om experimenten in het laboratorium te doen, de uitkomst te interpreteren, vervolgonderzoeken te plannen en je resultaten te communiceren. Dit studiejaar focus je je op thema’s als: Food & Chemistry, Biobased products & Technology en Health.

Jaar 2

In het tweede studiejaar ga je aan de slag met thema’s als: Forensic Science, Environmental chemistry & Toxicology en Research & Sustainability. Je ontwikkelt de basis om expert te worden.

Jaar 3

Dit jaar staat in teken van je studieroute: Applied Chemistry of Life Sciences. Je gaat aan de slag met de gekozen richting en kiest een minor of stage. Ga bijvoorbeeld op internationale stage, volg vakken bij een universiteit (pre-master) of voer een eigen onderzoek of project uit bij een van onze onderzoeksgroepen.

Jaar 4

In het vierde studiejaar werk je aan verschillende onderzoeksprojecten bij een of twee bedrijven in Nederland of in het buitenland.

Studieroutes

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding Chemie heb je alle ruimte om een studieroute te kiezen die bij jou past. We bieden twee verschillende studieroutes aan:

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Chemie nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Vlissingen (vanaf 2022 in Middelburg)

Ervaringen

Studenten over de opleiding Chemie

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Chemie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Chemie? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Chemie.

VWO-traject

Met je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor het driejarige, Engelstalige traject van de opleiding. Je start direct in het tweede leerjaar en komt terecht in een klas met nationale en internationale studenten. Je hebt hiervoor wel bepaalde vakken in je vakkenpakket nodig, waaronder Scheikunde en wiskunde B.

Master
Na het vwo-traject Chemie kun je doorstromen naar een master. Het kan zijn dat je eerst een schakeljaar moet doorlopen voor je aan het masterprogramma kunt starten. Dit hangt af van de master waarvoor je kiest. Afhankelijk van de master die je kiest behaal je in vijf of zes jaar tijd zowel je hbo-bachelor als je universitaire masterdiploma. Het werkveld staat om je te springen als je beide diploma’s op zak hebt.

Aanmelden
Als je je aanmeldt voor de opleiding Chemie aan de HZ word je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek. In dat gesprek kun je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor het vwo-traject. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studieloopbaancoach van de opleiding.

Wil je meer weten over het VWO-traject en of jij hiervoor in aanmerking komt? Informeer bij de opleiding via mail.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen. In september 2022 verhuist de opleiding naar de HZ-locatie in Middelburg. De lessen worden dan verzorgd aan Het Groene Woud.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn gemiddeld €250,- per studiejaar. In het eerste jaar zijn deze kosten ongeveer €350,-. Vanaf het tweede jaar betaal je €90,- per jaar. Vanuit de opleiding organiseren we met regelmaat een activiteit of excursie die zo’n €85,- bedragen.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via tel. 0118 - 489 782 of via technology@hz.nl.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Beroepen

De kansen op een baan zijn uitstekend: de chemische sector staat te springen om goed opgeleide mannen en vrouwen. Je kunt je in tal van beroepen terecht, zoals:

 • Chemisch-fysisch analist
 • Research analist
 • Onderzoeker (R&D)
 • Milieuadviseur
 • Laboratoriummanager
 • Technisch onderwijsassistent
 • Docent Biologie of Scheikunde
 • Sales representative for chemical equipment

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Chemie doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij verschillende universiteiten middels een schakelprogramma een mastertraject starten, zoals:

 • Master Analytical Sciences
 • Master of Science in Chemistry
 • Master Molecular Sciences
 • Master Moleculaire Levenswetenschappen
 • Master Medische Biologie

Meer informatie over Chemie?

Download dan de brochure met alle informatie.

Projecten

Chemie in de praktijk

Je werkt tijdens projecten en opdrachten vaak voor echte opdrachtgevers. Zo sluit je opleiding goed aan op je latere werk. Benieuwd wat voor soort projecten je gaat doen? Bekijk het hieronder!

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Chemie!
Chat nu
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan