Het begrijpen van menselijke ziekten als kanker, stofwisselingsstoornissen, auto-immuniteit en infectieziekten, op het niveau van cellen en hun moleculen, lijkt belangrijker dan ooit.

Deze kennis stelt onderzoekers in staat om nieuwe geneesmiddelen, vaccins en andere behandelingsstrategieën te ontwikkelen. En zorgt ervoor dat ze technische principes als Recombinant-DNA-technologie, bio-informatica en celkweek, grondig kunnen behandelen. Je doet in het laboratorium praktijkervaring op met belangrijke technieken als: immunologische testen, biochemische analyses en genetische screening. Ook maak je kennis met de ethische en technische uitdagingen waar dit soort onderzoek mee te maken krijgt.

Onderdeel van de opleiding
Chemie

De opleiding in beeld

Zo zit de studieroute Life Sciences in elkaar

In de eerste twee jaar volg je een basisprogramma, waarbij Chemie en Life Sciences centraal staan. Je leert experimenten in het laboratorium te doen, de uitkomst te interpreteren, vervolgonderzoeken te plannen en je resultaten te communiceren. Pas in het derde jaar kies je een studieroute: Applied Chemistry of Life Sciences. Je verdiept je in deze richting door het doen van internationale stage, het volgen van vakken bij een andere universiteit of het uitvoeren van een eigen onderzoek. Ook kies je een minor.

Je begint aan het gekozen studietraject en kiest een minor of stage. Je kunt bijvoorbeeld een internationale stage lopen, vakken volgen aan een andere universiteit (pre-master) of een eigen onderzoek of project uitvoeren in een van onze onderzoeksgroepen.

In het vierde studiejaar werk je aan verschillende onderzoeksprojecten bij één of twee bedrijven in Nederland of in het buitenland. In je afstudeeronderzoek moet je aantonen dat je het niveau Bachelor of Science hebt bereikt.

Close up van volle maatbekers

Meer weten over de opleiding Chemie?

Wil je meer te weten komen over deze opleiding of alle informatie nog eens rustig nalezen?

Na het volgen van deze studieroute

De kansen op een baan zijn uitstekend: de chemische sector staat te springen om goed opgeleide mannen en vrouwen. Je kunt je in tal van beroepen terecht, zoals:

  • Biomedisch analist
  • Research analist
  • Laboratorium analist
  • Biotechnoloog
  • Docent biologie

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Wil je na de opleiding doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij verschillende universiteiten middels een schakelprogramma een mastertraject starten, zoals:

  • Master Biologie
  • Master Biomedische Wetenschappen
  • Master Biotechnologie
  • Master Moleculaire Levenswetenschappen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Chemie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Tess, Student Chemie

Wetenschap is eigenlijk niks anders dan nieuwsgierig zijn.

Lees het verhaal van Tess
Portret van Quinty, student Chemie
Quinty, Student Chemie

Ik heb biologie altijd heel leuk gevonden. De studierichting Life Sciences past daar heel goed bij.

Lees het verhaal van Quinty