Minor: Specialistisch Onderwijs

Hoe begeleid je kinderen met autisme? Hoe bied je hoogbegaafde kinderen voldoende uitdaging? En op welke manier kun je kinderen van nieuwkomers zo goed mogelijk Nederlands leren? In de minor Specialistisch Onderwijs ga je stage lopen in het specialistisch onderwijs of op een school voor kinderen met een specifieke hulpvraag. Je volgt de ontwikkelingen van een aantal leerlingen en onderzoekt hoe jij hen verder kunt helpen.

Voordat je start met de minor, ga je op zoek naar een stageschool. Je kiest een vorm van specialistisch onderwijs waar jij graag meer over wilt leren. Je wordt gekoppeld aan een klas waar je een groot deel van je taken zal gaan uitvoeren. Dit geldt ook voor studenten Pedagogiek of Social Work. Er wordt naar taken gezocht die aansluiten bij je opleiding. Je begint de stage met observeren. Daarna ga je steeds meer meedraaien met de dagelijkse gang van zaken. Ook ga je actieonderzoek doen: je volgt een aantal kinderen en kijkt waar zij ondersteuning kunnen gebruiken. Met de mentor in de groep deel je jouw bevindingen en bespreek je of jij de hulp zelf kunt bieden of dat je een expert, zoals een logopedist of remedial teacher, moet inschakelen. Je zult merken dat je vaak materialen of methodes moet uitproberen. Elke keer reflecteer je kritisch of de oplossing die jij bedacht heb, de juiste manier is om het kind verder te helpen.

Opbouw van de minor Specialistisch Onderwijs

De docenten van deze minor geven theorieles en bezoeken jou op je stageplaats. Verder krijg je gastlessen van experts op bijvoorbeeld het gebied van autisme, hoogbegaafdheid en nieuwkomers. Ook krijg je opdrachten om (les)activiteiten voor te bereiden. Je gaat op bezoek bij een aantal speciale scholen en daar doe je met de leerlingen de activiteit die jij hebt voorbereid.

Met de minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 4: Zorgen voor kwaliteitsonderwijs voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften.
  • SDG 5: Verminderen van ongelijkheid door elk kind het onderwijs aan te bieden dat bij dat kind past.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je ervaart een vorm van specialistisch onderwijs tijdens je stage.
  • Je leert hoe je kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte lessen, activiteiten en ondersteuning kunt bieden die zij nodig hebben.
  • Je krijgt zicht op het zorgtraject binnen het onderwijs.

Je week ziet er als volgt uit:

  • Dinsdag les op de HZ. Je krijgt les van een expert over een specifiek onderwerp, bespreekt met medestudenten je actieonderzoek en wat je in de praktijk hebt meegemaakt.
  • Je loopt twee dagen stage per week in het specialistisch onderwijs. Tijdens de minor ben je ook 3 volledige weken aanwezig op je stageschool.

Voor deze minor is geen verplichte literatuur. Welk krijg je van de (gast)docenten tips voor interessante boeken en andere bronnen.

Voor deze minor gelden de volgende toetsen:

  • Werkplekassessment (50%). Jij laat zien dat je de vaardigheden hebt om zorgleerlingen te begeleiden en ondersteunen.
  • Onderzoek Verslag en Presentatie (50%). Je schrijft een verslag over je actieonderzoek en presenteert dit aan je medestudenten.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten Leraar Basisonderwijs (Pabo), Pedagogiek en Social Work van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

De minor loopt van 3 februari 2025 tot en met 4 juli 2025.

Aanmelden kan van 15 september 2024 tot en met 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Foto Janet Hakkeling docent minor specialistisch onderwijs

Janet Hakkeling

Docent minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Janet Hakkelink, docent minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften.

Mail Janet

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Minor Verkenning vo/mbo

Verkenning vo/mbo

Je gaat stage lopen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Een semester lang ga je lesgeven in één vak.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Minor Jeugd- en Gezinsprofessional

Jeugd- en Gezinsprofessional

Als jeugd- en gezinsprofessional zorg jij dat kinderen en jongeren met gedragsproblemen of in onveilige situaties kansen krijgen.

Minor Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

Bewegingsonderwijs

Jij leert om uitdagende en veilige gymlessen te geven aan leerlingen op de basisschool waarbij plezier in bewegen voorop staat.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?