Minor: Bewegingsonderwijs

Als leraar basisonderwijs sta jij straks niet alleen maar voor de klas. Je gaat ook bewegingsonderwijs (‘gym’) geven aan groep 1 en 2. Na de minor Bewegingsonderwijs heb jij 2 van de 3 blokken afgerond om bevoegd gymles te geven aan groep 3 tot en met 8, en aan alle groepen in het speciaal (basis)onderwijs. Het laatste blok dien je via een korte post-hbo cursus af te ronden. Je zorgt voor uitdagende, afwisselende en veilige sportlessen waar elk kind aan mee kan doen. Leerlingen met plezier laten bewegen: dát is jouw doel.

Op jouw stageschool begin je met het begeleiden van diverse beweegactiviteiten, zoals een tikspel of het aanleren van een koprol. Dit bouw je steeds verder uit tot een volledige gymles. Je maakt kinderen bewust van hun beweegmogelijkheden en leert ze met respect voor hun klasgenootjes samenwerken. Ook probeer je zelf allerlei bewegingen uit. Zo ervaar je zelf dat iedereen op zijn eigen manier leert en dat jij op meerdere manieren instructies kunt geven. Ben je niet zo goed in sport? Maak je geen zorgen. Je leert ook hoe je aanwijzingen kunt geven wanneer je iets niet kunt voordoen. Ten slotte stimuleert deze minor jou om altijd actief te kijken naar beweegmogelijkheden voor de leerlingen. Welke kansen biedt het schoolplein? Of de gangen van het schoolgebouw? Is er een bos of park in de buurt? Bewegingsonderwijs gaat veel verder dan de gymzaal alleen.

Opbouw van de minor Bewegingsonderwijs

De docent van deze minor geeft theorie- en praktijklessen en bezoekt jou op je stageplaats. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met je medestudenten. Ook is er een gastcollege over Eerste Hulp bij Sport Ongevallen (EHBSO).

Met de minor Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Kinderen ervaren het belang van en plezier in bewegen.
  • SDG 4: Leerlingen krijgen kwaliteitsonderwijs dat is afgestemd op hun behoeften.
  • SDG 5: Kinderen leren over hun eigen mogelijkheden en die van een ander, en over gelijkwaardigheid.

Met deze minor leer jij het volgende:

  • Je weet hoe je een veilige en uitdagende sportles geeft met oog voor de verschillende beweegniveaus in de klas.
  • Je kunt instructies geven die rekening houden met de verschillen tussen leerlingen; leerhulp weet je af te stemmen op het individuele kind en op de groep.
  • Je hebt ideeën om de beweegmogelijkheden voor kinderen te vergroten, zowel op school als daarbuiten.

Je week ziet er als volgt uit:

  • Een keer per week les op de HZ. De dag bestaat uit theorie en samen bespreken wat jij en je medestudenten in de praktijk hebben meegemaakt. Ook geef je elkaar les in de gymzaal.
  • Eén stagedag op jouw stageschool.
  • Voorbereiden van je lessen (de benodigde tijd is per persoon verschillend).
  • Zelfstudie (de benodigde tijd is per persoon verschillend).
  • Samenstellen van je portfolio (de benodigde tijd is per persoon verschillend).

Voor deze minor zijn de volgende boeken verplicht:

  • Mooij, C. Berkel, N. van, Consten, A., Danes, H., Geleijnse, J., Graft, M. van der, Tjalsma, W. (2011). Basisdocument Bewegingsonderwijs voor het Basisonderwijs (6e gewijzigde druk). Zeist: Jan Luiting Fonds.
  • De Groot, T. (2020). Onderwijs in bewegen op de basisschool. Basiskennis voor de vakspecialist (3e druk). THEMA spelen met gedrag.

Te bestellen via: https://www.onderwijs-in-bewegen.nl/.

Zowel voor blok 1 als blok 2 gelden de volgende toetsen:

  • Portfolio (20%). Jij bedenkt zelf de vorm waarin je jouw stageopdrachten opneemt in een portfolio.
  • Kennistoets (20%). Schriftelijke toets over theorie, praktijk en literatuur.
  • Presentatie (20%). Jij laat zien, bijvoorbeeld met filmpjes, dat jij over de eigen vaardigheden beschikt om dit blok te behalen.
  • Werkplek assessment (20%). Jouw stagebegeleider geeft een beoordeling van jouw werk met de leerlingen op je stageplek.
  • Aanwezigheid (voldoende/niet voldoende).
  • Eindgesprek (20%). Je licht toe waarom jij bekwaam bent om bewegingsonderwijs te geven.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten Leraar Basisonderwijs (Pabo) van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse Leraar Basisonderwijs hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

De minor loopt van 3 februari 2025 tot en met 4 juli 2025.

Aanmelden kan van 15 september 2024 tot en met 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Dennis van Antwerpen

Dennis van Antwerpen

Docent minor Bewegingsonderwijs

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Dennis van Antwerpen, docent minor Bewegingsonderwijs.

Mail Dennis

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden. Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Minor Kinderen met Specifieke Onderwijsbehoeften

Specialistisch Onderwijs

Jij loopt stage in het specialistisch onderwijs en volgt de ontwikkelingen van bijvoorbeeld leerlingen met autisme of kinderen die hoogbegaafd zijn.

Minor Verkenning vo/mbo

Verkenning vo/mbo

Je gaat stage lopen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Een semester lang ga je lesgeven in één vak.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Minor Jeugd- en Gezinsprofessional

Jeugd- en Gezinsprofessional

Als jeugd- en gezinsprofessional zorg jij dat kinderen en jongeren met gedragsproblemen of in onveilige situaties kansen krijgen.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?